פרופ' מלניק: "יידרשו עוד 8-5 חודשי מיתון בטרם נצא מהמשבר"
"פרק הזמן הממוצע ליציאה ממשבר בשוק הפיננסי הוא 18 חודשים. היום אנחנו נמצאים באמצע הדרך. נראה כי יידרשו עוד 8-5 חודשים, עם מיתון בפעילות הכלכלית - לפני שנצא מהמשבר הנוכחי". כך סבור פרופסור רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי, אשר אמר את הדברים בוועידה השנתית של מרכז קיסריה לשוק ההון וניהול סיכונים, שבמרכזה עמד שוק האשראי העולמי והמקומי.
מלניק סבור כי את משבר האשראי היה ניתן לחזות מראש, לו רק היו שמים יותר דגש על בועת הנדל"ן שהתפתחה בארה"ב. לדבריו, "מחירי הדיור היו האינדיקטור המרכזי המוביל בכל 5 המשברים הפיננסיים הגדולים ביותר מבין כל המשברים שהתרחשו ב-30 השנים האחרונות בעולם (ספרד 1977, נורבגיה 1981, פינלנד ושבדיה 1991 ויפן 1992). לפני שפרץ כל משבר, חלה עלייה קיצונית במחירי הדיור באותה מדינה, ולאחר שהמשבר חלף – התרחש רק תיקון. מה שקרה עתה בשוק הדיור בארה"ב והקרין מיידית על משבר האשראי העולמי, היה צריך להדליק נורה אדומה. אלא שזה לא קרה".
גם פרופ' יעקב בודוך, המנהל האקדמי של מרכז קיסריה לשוק ההון, הביע פסימיות במהלך דיוני הוועידה, ואמר כי "בניגוד לאקדמאים המסתכלים על הסטטיסטיקות ומשווים התרחשויות לאורך מאות שנים, אינני בטוח שהעתיד הקרוב אכן מסמן שיהיה טוב. להערכתי, המצב בשוק האשראי יהיה עוד יותר רע".
בניגוד לתקווה כי כבר בקיץ הקרוב יחול שינוי בשווקים ומשבר האשראי יסתיים בקרוב ויסייע לכלכלת האמריקנית לצאת מהבוץ, בודוך סבור כי המשבר יהיה קשה יותר ממה שמקווים רבים.
"השוק האמריקני צועד לעבר מיתון חריף בסביבה אינפלציונית, עם שוק נדל"ן המהווה גורם סיכון מספר 1, והמיתון הזה יימשך להערכתי שנתיים-שלוש", אמר בודוך. "אירופה גם היא חולה מבחינה כלכלית, ואילו שוקי דרום אמריקה והמזרח הרחוק – פגיעים. אנחנו עכשיו רק בקדימון לשנתיים-שלוש הנ"ל".