האם יהיה אפקט ינואר?
בשורה התחתונה בארה"ב - המשקיעים "מתרגלים" למשבר שיימשך לתוך 2008 ובוחרים בחצי המלא של הכוס: המשך הפחתות הריבית יבלום ההאטה ויטיב עם השווקים הפיננסיים. אנו בדעה כי תהיה פגיעה בצריכה הפרטית – מנוע הצמיחה של המשק האמריקאי.
בשורה התחתונה בישראל בישראל - למרות העלייה בציפיות האינפלציוניות, נשמרת העדיפות לאג"ח צמוד המדד, אם כי האיזון בין השקלים לצמודים קרב. במניות – רמת השערים נוחה להשקעה.
בארה"ב
האומנם "כלכלה חדשה" לפיה צמיחת השווקים המתעוררים במזרח תאזן את ההאטה בארה"ב? רק באופן חלקי. הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה מזרימים כספים לשווקים במטרה למנוע את גלישת המשקים להאטה/מיתון ובכך מסמנים, כי למרות ה-"מילכוד המוניטרי", לפיו נדרשות העלאות ריבית כדי לדכא הלחצים האינפלציוניים מחד והורדות ריבית במטרה לחלץ את המשק מהאטה מאידך, סביר שה-Fed ימשיך בהפחתות הריבית גם במהלך 2008 – חדשות טובות לשווקים הפיננסים. המשקיעים "מתרגלים" למשבר, כפי שניכר בצמצום הפער בין הלייבור לתשואות האג"ח הממשלתי.
בישראל
בנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית במהלך הרבעון הראשון של 2008. חידוש ההתחזקות של השקל והמדדים השליליים הצפויים בינואר ופברואר מאפשרים לפישר מרחב תמרון וגמישות. הרבה תלוי בהתנהגות השקל ובמחירי הסחורות וחומרי הגלם בעולם. למעט בתחום הנדל"ן, האינפלציה בישראל איננה "אינפלציה של ביקושים" ולפיכך רגישותה למחירי הסחורות בחו"ל ולשינויי מטבע בעולם הינה גבוהה.
יהיה "אפקט ינואר"? עוד לא ייבש הדיו על הויכוח אם היה או לא היה ראלי סוף שנה (אצלנו, התשובה מורכבת כמו שנת 2007 כולה: היה ראלי במניות הכבדות אבל ממש לא במניות היתר. היה ראלי בצמודי המדד בעוד הוא מדלג על האפיק השקלי) ונשאלת השאלה מה עם אפקט ינואר?
למרות רמות מחירים נוחות במניות בישראל ובארה"ב, סביר שנראה עלייה בתנודתיות שווקי המניות בארץ ובעולם: לנוכח ריבוי נתונים כלכליים סותרים ומורכבות תמונת המאקרו, במיוחד בארה"ב, צפויה עלייה ברמת התנודתיות בשווקים בעולם ולפיכך גם אצלנו.
צמודים או שקלים? בשל העובדה שהציפיות האינפלציוניות "עלו מדרגה" לכ-2.75% בממוצע, העדיפות לאפיק הצמוד בישראל נשמרת אולם נשחקת בעוצמתה. לאור הלחצים האינפלציוניים נדרשת פרמיית סיכון גבוהה, מעבר לזו הגלומה כיום באפיק השקלי. גם הציבור מתאים את נכסיו ומגדיל החזקה בצמודי המדד.
ב-2007 האינפלציה חרגה מהיעד (1%-3%) בעוד הדולר נחלש לעומת השקל בכ-7% ולפיכך אנו סבורים כי סיכון האינפלציה בישראל "עלה מדרגה" ויחד איתו גדלה גם האטרקטיביות של האפיק הצמוד לפחות במחצית הראשונה של 2008.
מאת: רונן אביגדור, מנכ"ל קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים