אוגוסט השלים 12 ירחי זרימת כספים לתעשיית ק' נאמנות

כבכל חודש, מסכמים במיטב את הנעשה בתעשייה. באוגוסט הם מצאו: הציבור עדיין לא מתפתה לעליות בשוק המניות - פדיונות קלים מאוד בקרנות המתמחות במניות בישראל ובנוסף, לציבור "נגמר" מהדולר - קרנות המט"ח חזרו לפדיונות
שרון שפורר |

מסיכומי חברת מיטב לגבי ההתפתחויות בתעשיית הקרנות בחודש אוגוסט עולה, כי סך נכסיה של תעשיית הקרנות עלה, זה חודש שנים עשר ברציפות, בשיעור של כ-2.4%, מכ-125.6 מיליארד שקל בסוף חודש יולי 2005 לכ-128.7 מיליארד שקל בסוף חודש אוגוסט 2005. בכך קבעה התעשייה עוד שיא חדש של כל הזמנים בהיקף נכסיה. כ-63% מן הגידול באוגוסט נבע מכניסת כספים של כ-1.9 מיליארד שקל, והיתר מהתשואה החיובית המשוקללת של התעשייה באוגוסט: 0.9%.

בחינה מעמיקה יותר של הנתונים מגלה, כי המגמה המאפיינת את השנה הזו מתחילתה, נמשכה גם בחודש אוגוסט ואף התעצמה: הציבור המשיך להזרים את נכסיו אל הקרנות הסולידיות שלמעשה, ריכזו כמעט את כל הגיוסים של התעשייה בחודש החולף (בפעם הרביעית מבין חמשת החודשים האחרונים), בעוד הוא ממשיך לא להתפתות לעליות בשוק המניות.

למרות הציפיות בשוק להעלאת ריבית בחודשים הקרובים, בעקבות צמצום פער הריביות בין השקל לדולר, רמתה הנמוכה של הריבית נכון להיום (הנמוכה ביותר בתולדות המשק), ממשיכה לדחוף את הציבור לחיפוש אחר חלופות השקעה סולידיות אלטרנטיביות בתקופה של ריביות נמוכות על פקדונות ותוכניות חסכון בבנקים והדבר בא לידי ביטוי היטב בזרימת הכספים המהותית לקרנות אלה בחודשים האחרונים.

התפלגות כניסת הכספים ויציאתם בסוגים השונים של הקרנות מראה, כאמור, כי כל הכסף זרם לקרנות המתמחות באג"ח מקומי אליהן נכנסו כ-3.9 מיליארד שקל. מתוך זה כ-2.1 מיליארד שקל לקרנות המתמחות באג"ח כללי, אג"ח חברות ואג"ח להמרה, וכ-1.8 מיליארד שקל לקרנות המתמחות באג"ח מדינה.

למעט שתי הקבוצות האלו, כמעט בכל יתר קבוצות ההתמחות נרשמו, כאמור, בחודש אוגוסט, פדיונות. קבוצת הקרנות המנייתיות אמנם גייסה באוגוסט כ-300 מיליון שקל, אך כל הכסף ש"הלך" לקבוצה זו נכנס לקרנות המתמחות במניות בחו"ל שגייסו בחודש החולף כ-400 מיליון שקל.

לאחר שבחודש יולי התאושש שוק המניות מטראומת יוני השחור והציבור לא התרגש כשהקרנות המנייתיות רשמו פדיונות, הוסיף הציבור להתעלם גם מהעליות של שוק המניות בחודש אוגוסט והקרנות המתמחות במניות בישראל ספגו באוגוסט פדיונות, אם כי קלים מאוד של כ-30 מיליון שקל בלבד.

השוואת המס על השקעות בחו"ל למס על השקעות בישראל טרם ניכרת בהרגלי ההשקעה של הציבור הישראלי, אומרים במיטב. מהקרנות המתמחות במט"ח מקומי, לאחר חודשיים רצופים של גיוסים, נרשמה יציאת כספים של כ-300 מיליון שקל. גם מהקרנות המתמחות באג"ח חו"ל נרשמה יציאת כספים של כ-300 מיליון שקל.

הקרנות השקליות ציינו באוגוסט חודש שישי ברציפות של יציאת כספים, כשהמגמה אף התגברה עם פדיונות בסכום של כ- 1.7 מיליארד שקל. פדיונות אלה הם הגבוהים ביותר שנרשמו בקבוצה זו מאז חודש יוני בשנת 2002. יציאת הכספים בלטה בעיקר בקרנות השקליות הקצרות.

מבחינת נתח שוק מספרים במיטב, כי המגמה נמשכת - עלייה קלה בחלקם של הברוקרים הפרטיים על חשבון הבנקים. גם באוגוסט נמשכה המגמה המאפיינת את התעשייה כבר חודשים רבים: ירידה בחלקם של הבנקים לטובת מנהלי הקרנות הפרטיים. כך, בנתחה של קבוצת הפועלים נרשמה ירידה מ-32.7% ל-32.4% ובנתח השוק של קבוצת בל"ל נרשמה ירידה קלה מ-27.9% ל-27.8%. נתח השוק של קבוצת דיסקונט ירד קלות מ-11.6% ל-11.5% ונתח השוק של המזרחי עלה קלות מ-4.4% ל-4.5%. נתח השוק של הבינלאומי ירד מ-3.4% ל-3.3%. יציבות נרשמה גם בחלקו של בנק איגוד: 0.7% ואילו בחלקם של בנק אינווסטק ובנק י"ם (יחד) נרשמה עלייה מ-0.6% ל-0.8%.

חלקם של הברוקרים הפרטיים עלה באופן מהותי מ-16.1% ל-16.6% וחלקם של חברות הביטוח ירד קלות מ-2.5% ל-2.4%. בחינת התפלגות עוגת כניסת הכספים מעלה, כי 51% מתוך סך הכספים שזרמו לתעשייה "הלכו" לגופים הפרטיים לעומת 49% ש"הלכו" לבנקאיים. אלא, שתמונה זו מעוותת שכן יציאת הכספים התרכזה בקרנות השקליות שבהן לבנקים שליטה כמעט מוחלטת.

במהלך אוגוסט הוקמו 7 קרנות חדשות: חיסונים פיננסים אג"ח, א.ד רוטשילד דולר בונד, מודלים אג"ח עולמית, ישיר אג"ח חברות, עמדה חסכון דולרי 2007, סימודן מט"ח, מגדל עלומים מניות.

דפוסי ההשקע שמצאו במיטב מציגים עלייה במשקל הרכיב צמוד המדד והמט"חי על חשבון הרכיב השקלי. התופעה הבולטת בחודש אוגוסט הייתה המשך העלייה בחלקו של הרכיב צמוד המדד מ- 17.3% ל-18.5%. זאת, על רקע המשך כניסת הכספים לקרנות אג"ח חברות וממשלתיות צמודות מדד. עלייה משמעותית נרשמה גם בחלקו של הרכיב המט"חי מ-12.2% ל-13.0%. כל אלה באו בעיקר על חשבונו של הרכיב השקלי שהמשיך לרדת מ-54.9% ל-52.7%. עלייה קלה נרשמה בחלקו של הרכיב המנייתי מ-13.4% ל-13.5% ובחלקו של רכיב האג"ח להמרה (רובו צמוד למדד) מ-2.2% ל-2.3%.

וכמידי חודש, במיטב לא מתעצלים ובודקים גם את הנעשה בתעשייה מאז תחילת השנה. תעשיית קרנות הנאמנות גדלה בחודשים ינואר-אוגוסט בשיעור חד של כ-27.0%, מ-101.3 מיליארד שקל ל-128.7 מיליארד שקל כאשר 79% מהגידול נובע מזרימת כספים לקרנות ורק כ-21% נובע מתשואה משוקללת חיובית בשיעור של 4.9% של כלל קרנות הנאמנות.

כניסת הכספים נטו לתעשייה הסתכמה בכ-21.5 מיליארד שקל. בדיקת התפלגות כניסת הכספים ויציאתם בסוגים השונים של הקרנות מראה, כי רובו המכריע של הכסף זרם לקרנות המתמחות באג"ח מקומי אליהן נכנסו כ-24.1 מיליארד שקל. מתוך זה כ-14.5 מיליארד שקל לקרנות המתמחות באג"ח כללי, אג"ח חברות ואג"ח להמרה, וכ-9.6 מיליארד שקל לקרנות המתמחות באג"ח מדינה. הגידול המרשים של אפיק זה, וחלקו המשמעותי מתוך כלל הגיוסים, מבטא את רצון הציבור במציאת חלופות השקעה סולידיות אלטרנטיביות בתקופה של ריביות נמוכות על פקדונות ותוכניות חסכון בבנקים. הגיוסים הגבוהים בקרנות המט"חיות בחודש יוני הביאו לשינוי דרמטי במצבן. קרנות אלה היו מהמובילות בפדיונות בסיכום שמאז תחילת השנה ועד סוף חודש מאי, אך חודש יוני, כאמור, שינה את מצבן באופן דרמטי, ובתוספת גיוסים קלים בחודש יולי, ועל אף החזרה לפדיונות באוגוסט, בסיכום שמתחילת שנה נרשמה בהן כניסת כספים של כ-0.7 מיליארד שקל בקרנות המט"ח המקומי ושל כ-0.4 מיליארד שקל בקרנות אג"ח חו"ל.

שתי קבוצות נוספות שגייסו סכומים קלים בסיכום שמתחילת השנה: הקרנות הגמישות אליהן זרמו כ-130 מיליון שקל, והקרנות המשולבות אליהן נכנסו כ-50 מיליון שקל בלבד. שישה חודשים רצופים של פדיונות בקרנות השקליות, הביאו אותן בסיכום שמאז תחילת השנה למאזן שלילי עם פדיונות של כ-3.2 מיליארד שקל. למרות שבסיכום שמאז תחילת השנה רשם שוק המניות עליות שערים נאות, כשלמעשה אפיק זה הניב את התשואה הגבוהה ביותר למשקיעים, לירידות החדות בשוק המניות בחודש יוני הייתה השפעה קריטית על קבוצת הקרנות המנייתיות, כך שמקבוצת קרנות זו יצא מתחילת השנה סכום של כ-0.6 מיליארד שקל. כל יציאת הכספים, כ-1.5 מיליארד שקל, הייתה מהקרנות המתמחות במניות בישראל בעוד שלקרנות המתמחות במניות בחו"ל נכנסו כ-0.9 מיליארד שקל. שוק המניות בת"א השיג תשואות טובות יותר מאשר חלק הארי של שוקי המניות בחו"ל.

עוד נמסר ממיטב, כי המגמה נמשכת ואף מתגברת מבחינת נתח שוק, כששלושת הגדולים מציגים ירידה ואילו עלייה חדה למנהלי הקרנות הפרטיים. המגמה שהסתמנה כבר ב-2004 בנתח השוק של הגופים הפעילים בשוק ההון, הירידה בחלקם של הבנקים לטובת הברוקרים הפרטיים, נמשכה ואף התגברה. בנתחה של קבוצת הפועלים נרשמה ירידה מ-34.7% ל-32.4%, בנתח השוק של קבוצת בל"ל נרשמה ירידה מ-29.0% ל-27.8% ובנתח השוק של קבוצת דיסקונט נרשמה ירידה חדה מ-12.5% ל-11.5%. נתח השוק של המזרחי נותר ללא שינוי על 4.5%, ובנתחו של הבינלאומי נרשמה ירידה חדה מ-3.8% ל-3.3%. חלקו של בנק איגוד ירד מ-0.8% ל-0.7%. לעומת זאת, בחלקם של בנק אינווסטק ובנק י"ם (יחד) נרשמה עלייה מ-0.4% ל-0.8%. בחלקם של הברוקרים הפרטיים נרשמה עלייה מ-14.3% ל-16.6% כשעלייה משמעותית נרשמה גם בחלקם של חברות הביטוח מ-1.8% ל-2.4%.

מבחינת דפוסי השקעה, מצאו במיטב, עלייה חדה במשקלו של האפיק צמוד המדד ע"ח האפיק השקלי והמנייתי. מתחילת השנה נרשמו שינויים מעניינים בדפוסי ההשקעה של תעשיית הקרנות. מאז תחילת השנה נרשמה מגמת עלייה חדה במשקלו של הרכיב צמוד המדד כשהוא יותר ממכפיל את עצמו מ-8.7% ל-18.5%.

משקלו של רכיב האג"ח להמרה, שרובו צמוד למדד, עלה גם הוא מ-1.8% ל-2.3%. כל זאת, בעקבות יצירות גדולות בקרנות המתמחות באג"ח חברות, המרה וממשלתיות צמודות למדד. שני אלה עלו בעיקר על חשבונו של הרכיב השקלי שירד מ-62.4% ל-2.7% ועל חשבונו של הרכיב המנייתי שירד מ-14.7% ל-13.5%, למרות התשואה החיובית הנאה של הקרנות הרלוונטיות בסיכום שמתחילת השנה. חלק הארי של הירידה ברכיב המנייתי התרחשה בחודש יוני בעקבות הירידות החדות בשוק המניות והפדיונות שנרשמו בקרנות המתמחות במניות. במשקלו של הרכיב המט"חי נרשמה עלייה מ-12.2% ל-13.0%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה