האלכימיה החדשה: ביטקוין הוא לא זהב, לכל היותר אולי כספית

אלה פריד, אנליסטית בכירה בלאומי שוקי הון, דנה בהשפעתו של המטבע הדיגיטלי על כלכלת העולם בפרט והחיים בכלל
אלה פריד | (10)
נושאים בכתבה ביטקוין זהב

נקדים ונאמר, הביטקוין מצא את דרכו לטור זה משלוש סיבות עיקריות. האחת, הסקרנות המטאפיזית כמעט שהמטבע הדיגיטלי מעורר בקרב רבים מאנשי העולם הפיננסי המסורתי. הסיבה השנייה, למעשה אינה אלא תירוץ להתמקד במטבע הדיגיטלי לאחר שספג מתקפה רגולטורית, ו"הוגלה" מעולם המטבעות לעולם "הסחורות" שהוא ה-domain שלנו. הסיבה השלישית, וכפי הנראה החזקה מכולן - השפעת מאמרו היפהפה של פול קרוגמן על הביטקוין, שפורסם לפני כחודש בעיתון הניו יורק טיימס, ועורר, כצפוי, ויכוחים סוערים.

בניגוד למטבעות המסורתיים, הביטקוין כידוע אינו מונפק ע"י בנק מרכזי של מדינה ריבונית כלשהי. זהו מטבע מבוזר, שתוכנן והושק ע"י אלמוני או קבוצת אלמונים המכנים עצמם "Satoshi Nakamoto". נראה, כי למעט השם, אין שום דבר מוחשי המחבר בין יוצריו ליפן. זאת ועוד, לפי הפרסומים, נקומוטו, תהא אשר תהא הישות מאחורי כינוי זה, ניתק לפני שנים אחדות את קשריו עם קהילת המטבע הדיגיטלי, ונעלם כיאה לדמות מיתית.

כך או כך, הביטקוין מסעיר את הדמיון ואינו באמת מובן לרובינו, ביניהם גם אנשי מחשבים וכלכלנים. מצדדיו טוענים שהוא עומד לשנות את סדרי העולם המוניטארי, הזקוקים לניעור רציני בעקבות המשברים הפיננסיים של העשורים האחרונים. מבקריו טוענים שהוא נועד לשרת העלמות מס ומסחר אנונימי בנשק ובסמים. אלה ואלה מודים כי לאחרונה הפך לאחת הזירות הספקולטיביות בעולם.

חשוב לציין, שאם ערכו של הביטקוין כיחידת חליפין מוטל כיום בספק, הרי שהחידוש המהפכני שהביא עמו בתחום העברת תשלומים גרנדיוזי במימדיו. הביטקוין מאפשר העברת תשלומים מיידית, זולה ונטולת מתווכים מכל מחשב וסמארטפון. היתרון והחיסרון הגדול של העברה זו, היא היותה כמעט נטולת עקבות.

תכונות אלה מעוררות, מסיבות מובנות, חשש בקרב הרגולטורים. מנגד, נראה כי אותם המאפיינים מספקים לציבור המאוכזב פנטזיה על שחרור ממנגנונים מסורתיים, הנתפשים בעיני רבים, כעריצים ובלתי הוגנים. אולם, למרות יתרונותיו, הביטקוין אינו מסוגל בשלב זה להציע חלופה ממשית למערכת המוניטארית הקיימת. זאת כיוון שהמטבע הדיגיטלי לוקה בהיבט החשוב ביותר עבור כל יחידת חליפין - האמון.

במאמרו הפרובוקטיבי, Bits and Barbarism, ממשיל פול קרוגמן את הביטקוין לגלגולו המודרני של זהב, ומצטט את ג'ון מיינרד קיינס, שהתווה את הכינוי "שריד ברברי" למתכת האצילה. אסטטית, קשה שלא להתפעל מהאלגוריה הציורית של קרוגמן, המשווה בין מכרות הזהב בפפואה גינאה החדשה לכריית הביטקוינים באיסלנד. מסקנתו של קרוגמן מהקבלה זו, שכריית הביטקוין מחזירה אותנו למאה ה-17.

אולם דווקא פה, אנו מוצאים כי על אף האלגנטיות של המשוואה, כדאי אולי לקחת את המשל צעד אחד אחורה בזמן, ולהשליך מהתיאוריה המבריקה של קרוגמן על עצם הניסיון לייצר זהב במעבדה סודית בידי מאג אלמוני, באמצעות נוסחה מדעית. ניסיונות מעין אלה, שייכים לזרם המדעי-פילוסופי שנודע בשלהי העת העתיקה ובימי הביניים בשם - האלכימיה.

קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"

אם נמשיך בהקבלה, הרי שהביטקוין, אינו אלא Magnum Opus (מאסטר פיס) של אלכימאי או של חבר אלכימאים מודרניים, המגלם בתוכו לא מעט מסממני רוח הזמן: וירטואליות, חתרנות, קורטוב של אנרכיזם, ואכזבה מדוגמות ממסדיות. מסיבה זו, למרות שהניתוחים הכלכליים מתמקדים בניתוח משמעויות המסמן והמסומן בביטקוין, לנו נראה, כי החולשה העיקרית של המטבע הדיגיטלי בשלב זה, היא בראש ובראשונה - היעדר השקיפות.

ההאפלה האופפת את הביטקוין, "בריאתו" בידי אלמוני שנגוז, נוסחה מדעית ליצירתו, שאמורה לספק כמות סופית של 21 מיליון מטבעות בלבד - כל אלה מזכירים לא מעט את ניסיונות אלכימאיי ימי הביניים ליצור כסף וזהב באמצעות כספית. משום כך, גם אם נראה לנו אינטואיטיבית הגיוני, שטכנולוגיות חדשות ומבנים חברתיים משתנים עשויים להצמיח בעתיד מודלים מוניטאריים חדשים, הרי שהיעדר השקיפות ביחס לאינטרסים האישיים, הכלכליים והמדיניים האופפים את הביטקוין - יקשו עליו לתפוס מקום מרכזי בתהליך זה.

לסיום, סביר להניח שבדומה לאופן בו תרמה האלכימיה אינספור הישגים יקרי ערך למדע בכלל, ולרפואה, למדעי הטבע ולמדעים המדויקים בפרט, כך יתרום כפי הנראה הביטקוין את תרומתו בתחומים רבים אחרים. חשוב לציין כי שתי המטרות העיקריות אליהן חתרו האלכימאים מימי קדם: רקיחת אליקסיר החיים (מעין "אבן החכמים" בגרסת הארי פוטר) והפקת נוסחת קסמים שתהפוך מתכות פשוטות למתכות אציליות, ובראש ובראשונה - לזהב, מעולם לא הושגו. נראה כי לביטקוין צפוי גורל דומה. הוא עשוי להניח תשתית להתפתחויות רבות, אך ככל הנראה לא יהפוך לזהב מודרני.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    לא הזדקן יפה הפוסט הזה... (ל"ת)
    דער יידעשע ביטקוינער 25/12/2021 22:58
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    שחר 07/02/2014 08:50
    הגב לתגובה זו
    כבר שנים שהבנקים עושים עלינו סיבוב - מייצרים כסף יש מאין ומלוים לנו אותו תמורת ריבית. השאלה הגדולה היא לא האם יש אמון בביטקוין, אלא איך עדין יש לנו אמון במטבעות המוכרים.... כדי להבין עוד, ראו: mcm.org.il
  • 7.
    טיפה מבין 03/02/2014 10:17
    הגב לתגובה זו
    כנראה מדובר בטרולית שנשלחה ע"י דינוזאורי הבנקים
  • 6.
    אלון 03/02/2014 09:34
    הגב לתגובה זו
    היא מייצגת את הבנקים והביטקוין מאיים על הבנקים כי הוא מביא איתו מנגנון העברת כספים עוקף בנקים, מיידי ובעמלות מינימליות. אז.... שלא יעבדו עלייכם!
  • 5.
    דער יידעשע ביטקוינער 03/02/2014 08:58
    הגב לתגובה זו
    את יודעת מהי כמות השקלים שמסתובבת בשוק? כמה שקלים הדפיס בנק ישראל בחודש האחרון? בשנה האחרונה? כי אני לא יודע ובספק אם את או מישהו אחר יודע. המידע זה לא נגיש לציבור ואני לא בטוח אם האנשים שאחראים על הדפסת הכסף יודעים גם הם את התשובה. בביטקוין אנחנו יודעים את המספרים המקבילים בכל רגע נתון. אני בספק אם קראת והבנת לעומק מה זה ביטקוין ואיך הוא עובד. אחרת אני לא מצליח להסביר לעצמי איך כתבת בפומבי את מה שכתבת...
  • 4.
    גיל 03/02/2014 08:46
    הגב לתגובה זו
    לעומת זאת באלכימיה את שולטת... תזכירי לי במה את עוסקת? אה, בייצור כסף מכלום... עכשיו הכל מסתדר
  • 3.
    רבי דוד, נהריה 02/02/2014 17:18
    הגב לתגובה זו
    לא רוצים בנקים שילוו את כספנו ב"רזרבה חלקית". לא רוצים שבנקים מתמוטטים יחרימו את כספנו כמו בקפריסין. לא רוצים להסביר לבנקאי שלנו למה אנו צריכים את הכסף שאנו מבקשים למשוך מהחשבון כמו ב- HSBC. לא רוצים אתכם יותר, נקודה. Viva la Bitcoin
  • 2.
    אלה קוציקה עיצובים 02/02/2014 14:11
    הגב לתגובה זו
    אז איך את מסבירה 12 מיליארד דולר שווי שוק ? אימוץ מאסיבי של עסקים שונים . נפח פעילות הולך וגובר, קרנות גידור שנכנסו לתחום , מאות סטרטאפים הקשורים בביטקוין, ועוד ועוד. כולם רוצים לשתות את הכספית הזו ? (שכידוע רעילה מאוד) או אולי יש משהו מעבר לכספית רעילה בביטקוין ? אני בטוח שאת כבר קנית איזה כמה שיהיה just in case
  • 1.
    עידן 02/02/2014 09:48
    הגב לתגובה זו
    הביטקוין נוצר ע,י מדינה. לא ייתכן שהרשויות לא יגלו מה יצר מטבע.
  • מדינות כמו סין ורוסיה מנסות להגביל את הביטקוין (ל"ת)
    אלון 03/02/2014 09:35
    הגב לתגובה זו