סקירה שבועית (דאלי)סקירה שבועית (דאלי)
סקירה

סיכום שבועי בת"א - שיא רודף שיא וקידומת חדשה למדד ת"א 35

שבוע המסחר בת"א נסגר שוב בעליות ושיאים חדשים, כאשר הכסף ממשיך לזרום לת"א ביום שאחרי המלחמה. אלו המניות והכותרות הבולטות של השבוע

תמיר חכמוף | (6)
נושאים בכתבה שער הדולר בורסה

שבוע נוסף של עליות עבר על הבורסה בת"א, עם שילוב של המשך רגיעה בזירה הגיאופוליטית עם אפשרות לעסקה גם בעזה, הצהרות על הרחבת הסכמי אברהם ואף הזמנה של ראש הממשלה לפגישה אצל נשיא ארה"ב בשבוע הבא מוסיפה עוד שכבה של ביטחון לשוק המקומי.

בסיכום שבועי, מדד ת"א 35 עלה ב-4.4% וחצה לראשונה את רף 3,000 הנקודות, שיא חדש וסמלי בשוק הישראלי. ת"א 90 קפץ ב-7.4%, ת"א 125 עלה ב-5.2%, ות"א SME60 הוסיף 5.3%. מדד הנדל"ן בלט עם זינוק של 10.1%, והמדד הענפי של הביטוח המשיך להפגין עוצמה עם עלייה של 8.3%, כאשר מתחילת השנה כבר מדובר בזינוק של יותר מ-80% ואנחנו רק הנקודת האמצע.

בצד השני של העולם, מדדי המניות בארה"ב סיימו את השבוע במגמה חיובית, אם כי מתונה יותר: ה-S&P 500 עלה ב-0.9%, הנאסד"ק הוסיף 0.6%, ודאו ג'ונס עלה ב-1.5%. באירופה המגמה הייתה מעורבת.

השקל המשיך להתחזק מול המטבעות, כאשר צמד הדולר/שקל הגיע לשפל שלא נראה מאז ינואר 2023. הדולר נסחר סביב 3.33 נכון לבוקר זה. התשואה המסתמנת לשאלה האם נראה את המטבע בקידומת 3.2X מסתמנת כ-"כן", על הסיכוי שזה יקרה ומה ההשלכות בכתבה כאן - האם נראה בקרוב דולר ב-3.3 שקלים? ומה זה יעשה לבורסה

מחזור המסחר השבועי הממוצע עמד על 2.9 מיליארד שקלים, מעל לממוצע מתחילת השנה, ומתחילת החודש הוא עומד על יותר מ-3 מיליארד שקל. על הגידול במחזורים בכתבה - הבורסה פורחת, המחזורים מזנקים - האם ישראל בדרך להפוך לשוק יעד עולמי?

כל עוד הנרטיב החיובי נשמר, קרי ישראל נתפסת חזקה, זוכה לגיבוי אמריקאי ומרחיבה קשרים אזוריים, יש עוד מקום לזרימת כספים פנימה, גם מצד זרים וגם מצד הציבור המקומי שיוצא מהמזומן. זה לא אומר שלא נראה תיקונים, אבל בטווח הקרוב, הכיוון עדיין כלפי מעלה.


מסכמים מחצית

9 חברות מניות הצטרפו לבורסה וגייסו מעל 1.4 מיליארד שקל, מחזורי המסחר זינקו כ-35% כשביום ממוצע יותר מ-2.9 מיליארד שקל החליפו ידיים ותושבי החוץ הזרימו 9.6 מיליארד שקל ארצה - זאת למרות מערכה עצימה מול איראן ששיתקה את המשק ל-12 ימים; על הנס הכלכלי. להרחבה - ת"א 35 פרץ 28 פעמים את השיא - מסכמים מחצית

קיראו עוד ב"שוק ההון"


תנועת הכסף

קרנות הסל המחקות על מדדי מניות בישראל גייסו השבוע כ-1.6 מיליארד שקל, עלייה לעומת השבוע הקודם. במקביל נרשמו רכישות יפות גם בקרנות המחקות אג"ח מקומיות, שהכניסו כ-245 מיליון שקל, קפיצה חדה מול השבוע הקודם.

הקרנות האקטיביות המשקיעות באג"ח בת"א נהנו מהזרמות של כ-541 מיליון שקל, ואילו הקרנות האקטיביות במניות רשמו גיוסים מתונים יותר של כ-268 מיליון שקל, עדיין חיובי, אך נמוך מהשבוע שעבר. מנגד, בקרנות הכספיות נמשכה המגמה השלילית עם פדיונות של כ-200 מיליון שקל, עדות נוספת לכך שהמשקיעים מעדיפים לחזור לשוק המניות והאג"ח על חשבון החניה במזומן.

הציבור מוכר קרנות כספיות ומזרים כספים לבורסה בשבועות האחרונים עברו מעל 2 מיליארד שקלים מהקרנות הכספיות לקרנות נאמנות מנוהלות ועוקבות אחרי מדדי מניות ואג"ח - התיאבון לסיכון גדל

מאקרו

חיזוק לקופת המדינה ולשקל - הערכה מחודשת של עתודות הגז במאגר לוויתן והכללת מאגר קטלן בתמונה עדכנו ללמעלה את תחזית רשות המיסים להכנסות מהיטלי הנפט והגז מטווח של 55.3 עד 72 מיליארד דולר לטווח של 57 עד 74 מיליארד דולר - האם חלון ההזדמנויות למימוש הפוטנציאל הכלכלי מצטמצם או שמא כדאי לשמור כמה שיותר לדורות הבאים? עד 74 מיליארד דולר למדינה - תחזית ההכנסות מהיטלי הגז והנפט עודכנה ללמעלה

עם ישראל ממשיך לצרוך - זינוק של 31% בהוצאות בכרטיסי אשראי בשבוע השני למבצע "עם כלביא" למרות הגבלות פיקוד העורף, הציבור הוציא 9.7 מיליארד ש"ח באשראי; עלייה חדה נרשמה בענפי ההלבשה, המסעדות והתעופה, לעומת ירידה של כ-15% ברכישות ברשתות המזון

אג"ח

האפיק הממשלתי הצמוד עלה השבוע ב-1% והשקלי ב-0.7%, כשמדדי האג"ח הארוכות קפצו. תל גוב-צמודות 15+ ב-3.2% ותל גוב-שקלי 10+ ב-1.8%. גם באג"ח הקונצרניות נמשכה המגמה החיובית, לצד גיוסים ערים בשוק: כ-3.8 מיליארד שקל גויסו ב-15 הנפקות לציבור ועוד 5 הקצאות פרטיות בעוד כמיליארד שקל.

התשואה ל-10 שנים בישראל ירדה ל-4.07%, מול עלייה בארה"ב ל-4.34%, מה שמעיד שהמשקיעים מתמחרים את המשך ירידת הסיכון של ישראל. אגרות החוב הממשלתיות מאותתות על הפחתת ריבית


v  משרד האוצר גייס השבוע כ-3.6 מיליארד שקל בהנפקה של איגרות חוב בבורסה, כאשר כ-67% מהסכום גויס באג"ח שקלי וכ-33% גויס באג"ח צמוד מדד



שינויים בולטים במניות ת"א 125 בשבוע החולף

בלטו לחיוב שינוי באחוזים   בלטו לשלילהשינוי באחוזים
שיכון ובינוי18%משק אנרגיה3.9%
פרשקובסקי17.4%אלביט מערכות0.7%
דוניץ17.2%טבע0.7%
אלקטרה נדל"ן17.1%ארית תעשיות0.6%
ישראל קנדה16.4%אורמת0.5%

מניות בכותרות

את העלייה הגדולה ביותר רשמו חברות הנדל"ן שמקבלות רוח גבית מההתייצבות הגיאופוליטית בשילוב עם האפשרות שתרד הריבית בקרוב. שיכון ובינוי שיכון ובינוי 0.8%  רשמה את העלייה השבועית הגבוהה ביותר לאחר שהודיעה על צירוף מוסדיים לפרויקטים ביטחוניים והקטנת החוב. במקביל ראינו חברות שמיהרו לנצל את הסנטימנט החיובי וגייסו כספים באג"ח, עדות לכך שהמוסדיים עדיין רעבים לאפיקי השקעה סולידיים יחסית, גם בענף שבו הסיכונים לא נעלמו.

בנוסף, המהלך של המדינה לטפל בנזקי "עם כלביא" ולתעדף את החברות הגדולות על חשבון קבלנים ושיפוצניקים קטנים, מהלך שנוי במחלוקת, תומך בטווח הקצר דווקא במניות הגדולות בענף.. בשורה התחתונה, למרות שהבעיות המבניות בענף עדיין כאן (ובירוקרטיה לא תיעלם באורח פלא), השוק מגלם אופטימיות: מצד אחד, תקווה להקלה בהליכי התכנון והרישוי, ומצד שני ציפייה חזקה להורדת ריבית שתפחית את עלויות המימון, וכל זה יחד תמך השבוע במניות הבנייה והנדל"ן.


מניות הבנקים ממשיכות לבלוט לחיוב, ולמרות שלא רשמו את התשואה הגבוה ביותר השבוע, עדיין המדד רשם עלייה של כ-46% מתחילת השנה. הזרים מזניקים את הבנקים: האם המשקיעים בקרנות הנאמנות מצטרפים לחגיגה?

עוד בצד המניות הבולטות הן מניות הביטוח, כאשר המדד עלה בכ-80% מתחילת השנה. כמה הרוויחו בעלי השליטה? בעלי השליטה בביטוח לא נופלים מהבנקים: כמה הרוויחו בשנה האחרונה

בין אירופה וסעודיה: בזק רוצה להפוך למרכז תקשורת עולמי בזק בזק 2.61%   בוחנת הקמת כבל תת-ימי חדש שיחבר את אירופה לסעודיה דרך ישראל, יעקוף את מצרים ויחזק את מעמד המדינה כמרכז תעבורת נתונים; מה פוטנציאל ההכנסות ועד כמה פרויקט כזה עשוי להיות חשוב?


בצד השלילי, המניות הביטחוניות ממשיכות לרשום הזמנות אך ממשיכות לרדת. עשות מעמיקה את ההסכם עם משרד הביטחון: פוטנציאל של חצי מיליארד שקל עם זאת, זה לא מנע מחלקן לבלוט בצד השלילי כאשר אלביט מערכות אלביט מערכות רשמה את התשואה שלילית ביותר מבין חברות מדד ת"א 125. עוד שהמשקיעים שתחילו להריח הסכם באיראן המניות שינו כיוון, זאת למרות הרוח הגבית שהן ממשיכות לקבל בדמות הגדלת התקציבים בנאט"ו, התבטאויות על המשך התחמשות ממשרד הביטחון, והתמקדות תקציבית של ארה"ב, הסנטימנט של סיום המלחמה שלט בנרטיב השבוע. בינתיים, מערכת הגנה אווירית ישראלית תשמור על שמי נאט"ו


מחוץ למניות ת"א 125, אפולו פאוור אפולו פאוור 12.45%   זינקה ב-25% לאחר שהודיעה בתחילת השבוע על מספר חוזים. בהמשך להסכמי ההפצה באירופה, אפולו מדווחת על 2 עסקאות נוספות - האחת בישראל והנוספת עם לקוח מחו"ל; מיליון שקל פה, מאות אלפים שם אבל כששורפים יותר ממה שמכניסים, החלום נשאר גמיש אפילו יותר מהפאנל אפולו עם חוזים חדשים - מתקרבת לאיזון?

ריטיילורס ריטיילורס -0.58%  קופצת בעקבות נייקי, וסיימה את השבוע עם עלייה של 14%.


בצד השלילי, שאלנו אחרי זינוק של 50%, האם העלייה במניית קליל מוצדקת? הזינוק במניית קליל הפך אותה לאחת מסמלי הראלי בענף הבנייה מאז תחילת הלחימה מול איראן, כשמשקיעים בונים על גל הזמנות לשיקום החלונות והתריסים שנפגעו, אלא שנתח השוק של קליל קטן יחסית, הרווחיות נשחקה, והמכפיל מזנק לרמות שמגלמות תסריט אופטימי ואכן המניה ירדה בסיכום שבועי.


בינתיים המשקיעים צריכים להתכונן לשלב החדש בבורסה: החל מאוגוסט הבורסה בתל אביב תפעיל שלב מסחר חדש שיאפשר קנייה ומכירה במחיר הנעילה שנקבע; מדובר בכלי שמצמצם טעויות עקיבה, מגדיל את השקיפות ומיישר קו עם בורסות מובילות בעולם; יניב פגוט: "זה צעד חשוב שהופך את תל אביב לבורסה גלובלית יותר" בקרוב בבורסה: מסחר בשער הנעילה - מה צריך לדעת על השלב החדש?

המוסדיים מסתערים על השוק ובעלי העניין מוכרים

בזמן שהבורסה שוברת שיאים, בעלי שליטה בישראל לא מהססים לפגוש את הכסף ולממש. גל מימושים חריג של יותר קרוב ל-3 מיליארד שקל עבר על השוק בשבועות האחרונים: משפחת לואיס מישרוטל, לפידות בדניה סיבוס, עמרם אברהם, נקסט ויז'ן, מקס סטוק וקרן פימי, כולם ניצלו את הריצה במניות שלהם כדי לבצע הפצות מוסדיות בדיסקאונט קטן. מהצד השני ניצבים המוסדיים, שלא מהססים לקנות חבילות גדולות גם אחרי עליות חדות, בין אם מתוך אמון בסיפור, ובין אם כי פשוט יש להם עודפי נזילות שממשיכים לחפש תשואה.

כלל, הראל, ילין לפידות ומגדל היו בין הבולטים בעסקאות, כשרכשו בהנחות מתונות מניות בענפים כמו נדל"ן, תשתיות וקמעונאות. המשמעות כפולה: מצד אחד, בעלי השליטה מאותתים בזהירות כשהם מבטיחים לעצמם נזילות בגבהים האלה; מצד שני, המוסדיים מאותתים שהביקוש למניות חזק, גם ברמות השיא. במילים אחרות, כל עוד הכסף מוסיף לזרום פנימה, הנראטיב החיובי סביב השוק המקומי ממשיך להחזיק.


מה זה אומר? כנראה שאותם מוסדיים, שמסתכלים על השוק דרך משקפיים ארוכי טווח, מאמינים כנראה שיש עוד לאן לעלות, אחרת לא היו קונים בכזה תיאבון ובכאלה שוויי שוק. מצד שני, ייתכן שמדובר פשוט בתוצר של עודפי נזילות אדירים שממשיכים להציף את קרנות הפנסיה, הגמל והביטוח, כסף שחייב למצוא לעצמו נכסים ושדוחף את הביקושים קדימה כמעט בכל מחיר. כך או כך, גל העסקאות הזה חושף היטב את שני הכוחות שפועלים כרגע בשוק: בעלי שליטה שמנצלים שיאים כדי לקבע רווחים מול מוסדיים שממשיכים להזרים כסף, גם במחירים שכבר נראים גבוהים מאוד היסטורית. 

מי מהם ייצא צודק בטווח הארוך? זו כבר שאלה שהשוק יענה עליה בעצמו.


תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    מניות עלו במאה אחוז על מה ולמה פשוט בועה. (ל"ת)
    אנונימי 04/07/2025 13:47
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אחלה סקירה (ל"ת)
    אנונימי 04/07/2025 12:32
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    שיא הבלוף 04/07/2025 12:16
    הגב לתגובה זו
    טאואר. טבע . איסיאל הדפוקה. ויש כמה קטנות שהם ביזיון שנסחרו בבורסה כמו פלוריסטים . אבוגן . בריל שהמסחר בה מסתכם ב10000 שח ליום נותנים הוראה של 1000 שח לקניה חחח.. פשוט מיותר תמחקו אותם מהבורסה כבר
  • 3.
    אנונימי 04/07/2025 12:06
    הגב לתגובה זו
    זאת השאלה הגדולה. יש פער גדול בין הדוחות למחירי המניות
  • 2.
    אנונימי 04/07/2025 11:53
    הגב לתגובה זו
    סקירה של השוק בארץ אל מול ארהב בעשר השנים האחרונות תתן תמונה טובה יותר עד כמה השוק בארץ עדיין הרחק מאחור..נכון שיש שיא חדש אבל עשרות מניות דישדשו כאן שנים...כעת מגיע תיקון קטן יחסית
  • 1.
    יחזקאל 04/07/2025 11:40
    הגב לתגובה זו
    ואת זה מוכיחים המדדים שעלו מעל שייך ריאלי ובעלי עניין שמוכרים והם לא טיפשים