הדולר שוב משנה כיוון: ממשיך להתקרב ל-4 שקלים לאחר קביעת השער היציג

הדולר היציג נקבע ברמה של 3.92 שקלים, עליה של 0.18%, ואילו האירו נחלש ב-0.29% ל-5.498 שקלים
קובי ישעיהו |

יום מסחר תנודתי נרשם בגזרת המטבעות. בתחילת המסחר התחזק הדולר מול השקל ורשם הדולר התחזקות ל-3.93 שקלים, לאחר מכן הוא נפל עד ל-3.9074 שקלים בצהרי היום ולאחר מכן שב להתחזק.

הדולר היציג נקבע ברמה של 3.92 שקלים, עליה של 0.18%, ואילו האירו נחלש ב-0.29% ל-5.498 שקלים. לאחר קביעת השער היציג ממשיך הדולר להתחזק ונסחר כעת סביב 3.94 שקלים. בעולם נסחר הדולר ביציבות סביב רמה של 1.40 דולר לאירו והיין היפני נחלש ב-0.25% ל-98.32 יין לדולר.

לפני זמן קצר דווח בארה"ב כי המכירות הקמעונאיות רשמו עליה של 0.5% במאי לאחר ירידה של 0.2% באפריל. הנתון היה בהתאם לציפיות כלכלנים ואנליסטים.

קודם לכן דיווחנו על צמצום חד נרשם בגרעון המסחרי של ישראל בחודש מאי, בין השאר עקב המיתון המעמיק והתחלת הפעילות של המפעל החדש של אינטל בקריית גת. בחודש שעבר הסתכם יבוא הסחורות ב-3.4 מיליארד דולר, יצוא הסחורות ב-3.3 מיליארד דולר, והגירעון המסחרי ב-100 מיליון דולר בלבד.

נתונים חדשים שפורסמו היום בטוקיו מצביעים על כך שהכלכלה היפנית התכווצה בשיעור שיא ברבעון הראשון. עם זאת, הנתונים היו טובים יותר מהתחזית הקודמת של הממשלה, לאחר שהמלאים העסקיים וההשקעות נפלו בשיעור נמוך מהצפוי. התוצר המקומי הגולמי ביפן התכווץ בקצב שנתי של 14.2% בשלושת החודשים הראשונים של 2009, פחות מהתכווצות בשיעור של 15.2% שהממשלה צפתה בחודש שעבר. כך מסרה הממשלה הבוקר (ה'). התחזית החציונית של הכלכלנים הייתה להתכווצות של 15% בכלכלה.

"צריך להתייחס ברצינות לאפשרות של התממשות תרחיש של התרסקות המטבע האמריקני. אמנם, הסבירות שזה יקרה היא עדיין נמוכה, אבל אסור לשלול את זה לגמרי. כיום, הדפסות הדולרים עדיין נמצאות ברמה לא גבוהה אולם ייתכן שהצרכים הפיסקליים של הממשל בעתיד יאלצו אותו להדפיס הרבה יותר", כך אמר אמש אלאן רסקין, מנהל חטיבת המסחר במטבעות ב-RBS צפון אמריקה.

"סין יכולה להתערב ואולי צריך ליצור איזשהו הסכם ברטון-וודס מספר 3. כך, סין תקבע את יחס ההמרה של המטבע שלה, תצבור כמויות עצומות של דולרים ותזרים לתוך ארה"ב בחזרה את מרבית הכסף", הוסיף. נציין כי זה למעשה מה שקורה בשנים האחרונות.

מחדר המסחר של איטריידר נמסר כי "הצהרת הבנק המרכזי של רוסיה על כוונתו להפנות השקעות מהאג"ח האמריקאי לאג"ח של קרן המטבע הבינלאומית, יחד עם החולשה בהנפקת האג"ח האמריקאי, תורמים כל אלו להמשך ירידת הדולר מול המטבעות המובילים בעולם. שער היורו/דולר התחזק אף הוא, נסחר במהלך רוב שעות היום מעל לרמה של 1.40 דולר ליורו וסגר ברמה של 1.4102. מניתוח ההשקעות של סוחרי איטריידר הבוקר עולה כי מרבית המשקיעים צופים שהדולר יתקן היום ויעלה מרמתו הנוכחית, זאת בהתבסס על כך ש- 73.4% מהם כבר רכשו הבוקר אופציות call על הדולר / שקל."

אמש פורסם ספר הבז' בארה"ב, לפיו הגירעון התקציבי של ארה"ב גדל משמעותית בחודש מאי האחרון, יותר מכפי שחזו האנליסטים. ספר הבז', הסוקר את הפעילות הכלכלית ב-12 מחוזותיו של הבנק המרכזי מראה כי הכלכלה האמריקנית הייתה עדיין חלשה בחודש מאי.

הוצאות האוצר האמריקני גדלו בחודש מאי ב-6% בהשוואה לחודש מאי 2008, כשההוצאות גדלו לרמה של 306.9 מיליארד דולר. הוצאות אלו כוללות סכום של 18 מיליארד דולר במסגרת תוכנית ה-TARP, במסגרתה מממן הממשל את הזרמות הכספים למוסדות הפיננסיים ולתעשיית הרכב.

אם מסתכלים על השנה הפיסיקלית המסתיימת בחודש ספטמבר, הגירעון ב-8 החודשים האחרונים מסתכם ב-991.9 מיליארד דולר, יותר מפי 3 מאשר 319.4 בתקופה המקבילה אשתקד. בשנה הפיסיקלית כולה , ממשל אובמה צופה גירעון של 1.84 טריליון דולר, כשההערכות כעת הן כי נתון זה יעודכן בחודש יולי ויהיה גבוה יותר. תחזית זו נקבעה בחודש נובמבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה