סוס מנצח? ההבטחה החדשה בתחום הבינה המלאכותית

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, על ההתפתחות המהירה וגודל הנישות העצום שצפוי להתפתח בתחומי הבינה המלאכותית ועיצוב השבבים

הבינה המלאכותית (Artificial Intelligence) ועיצוב השבבים מאפשרים נגיעה בחלום, של מיין סטריט ולא פחות של וול סטריט: המלחמה על המכונית האוטונומית מתפשטת. זוכרים את מלחמות התקנים בתקשורת האלחוטית המהירה? החברה אלווריון ז"ל נספתה במהלך אותה מלחמה. כעת, לאחר שאינטל רכשה את מובילאיי, מתחילה מלחמת "מעשה המרכבה" של המכונית האוטונומית וההחלטה של אינטל כשלעצמה מבטיחה שזו תהיה מלחמת גוג ומגוג, שהרי שמענו, מפי היו"ר/מנכ"ל שזו הבחירה של ענקית השבבים לעתיד וכישלון כאן עלול להיות קטסטרופלי.

הנקודה הישראלית במשחק היא שהובלת המהלך ניתנה לפרופסור אמנון שעשוע. האמינו לנו שכאשר אינטל מפקידה את עתידה בידיים של אדם שאינו חלק מהמערכת ושיעשה זאת מארץ הקודש ולא מקליפורניה אז, וואו! מי נרשם למירוץ הזה? נבידיה (סימול: NVDA) כמובן שכרגע מובילה ובגדול וזאת לאחר שענקית הרכב הגרמנייה, דיימלר (סימול: DAI) הצטרפה לשורה ארוכה של חברות שבחרו בנבידייה וסגרה הסכם עם ענקית ציוד הרכב הגרמנייה ושכנתה Bosch (סימול: BOSCHLTD) שלפיו יפתחו מכונית אוטונומית בעזרת הפלטפורמות של נבידיה. נבידיה כבר נבחרה ע"י טסלה, מרצדס, יובר, אודי, וולבו ואחרות.

על עסקת אינטל-מוביליי כבר כתבנו אבל חשוב להבין לאן לוקחת אותנו מהפכת הטכנולוגיה ואיזה מנועי צמיחה חדשים היא מייצרת. אז תתחילו בבקשה עם הכתבה הקצרה באתר ה-eetimes.com, שם תוכלו לראות בדיאגרמה יפה מי ומי במירוץ וההרשמה בעיצומה כי אף אחד לא באמת מאמין שחברות כמו פורד (שהעסקה שלה עם אמאזון מרמזת בכיוון), GM או טויוטה והונדה לא שואפות להוביל.

המשקיעים, כפי שקרה בכל התפתחות נישה תעשייתית חדשה מאז החל המיזוג בין מהפכת הטכנולוגיה לכלכלת המיינסטרים, מנסים לעלות על "הסוס המנצח" וכמובן תעשיות הסלים והקרנות שמנסות כל הזמן להרכיב את "הרכב" המתאים להשקעה.

מלבד תחום התשתיות, שאם הנשיא טראמפ יעמוד במילתו יהיה מנוע הצמיחה הגדול בעולם, מאותתות הנישות הטכנולוגיות של מסחור הבינה המלאכותית (Artificial Intelligence) ועיצוב השבבים שהמלחמה על המכונית האוטונומית והרבה מעבר לכך הופכות אותן למנועי צמיחה עתידיים ענקים.

כמעט כל תעשייה, מהרפואה ועד הפיננסית, מחפשת דרכים לשימוש במה שקרוי machine learning (למידת מכונה או למידה חישובית), תת-תחום במדעי המחשב ובבינה מלאכותית ומשיק לתחומי הסטטיסטיקה והאופטימיזציה. התחום עוסק בפיתוח אלגוריתמים המיועדים לאפשר למחשב ללמוד מתוך דוגמאות, ופועל במגוון משימות חישוביות בהן התכנות הקלאסי אינו אפשרי.

בהערת אגב נאמר שאחת הסיבות להתפתחות המהירה ולגודל הנישות העצום שצפוי להתפתח בשני תחומים אלו, הבינה ועיצוב השבבים, קשורה דווקא במה שקורה בעולם ההשקעות. לוול סטריט יש חלום משלה, חלום ה quant funds (קרנות שניהולם מבוסס על ניתוח כמותי, פירוק לגורמים לשם קביעת הכמות של כל גורם, ה-quantitative analysis). חלום זה מתגשם במהירות באמצעות שתי הנישות. כמעט שליש מסך הכספים שנוהלו ע"י קרנות נאמנות בארה"ב ב-2016, כטריליון דולרים, נוהלו כך. כל צעד קדימה של שני התחומים, במיוחד ה-AI, יאפשר למנהלי הקרנות לשפר הניהול ולהרוויח יותר.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

אבל נחזור למיין סטריט שם הופכים משקיעי הון הסיכון כל אבן במטרה לגלות חברות חדשות שתתרומנה להתקדמות. קחו לדוגמה את החברה הישראלית Valens Semiconductors מהוד השרון שאותה ייסדו, ב-2006, דרור ירושלמי, בוגר Saifun, אמבלייז ו-DSPG ומשמש כמנכ"ל החברה, אייל מסד ועירן לידא, שלושה אנשים בעלי ניסיון וידע בשני התחומים. החברה גייסה עד כה כ-100 מיליון דולרים מקרנות הון סיכון מובילות ומכמה שחקנים גלובליים מובילים כמו סמסונג, סוני וענקית ציוד הרכב דלפי ששותפה בתכנית המכונית האוטונומית של אינטל/מוביליי.

החברה פתחה את טכנולוגית ה-HDBaseT Automotive לרכב האוטונומי (הטכנולוגיה היחידה המאפשרת להעביר נתונים בהיקף של עד שישה ג'יגה ביט, הכוללים אודיו, וידאו, דאטה, USB ועוד, על גבי זוג חוטים (UTP) בודד, ללא סיכוך, באורך של עד 15 מטר. מערכת שמציעה רוחב פס גבוה, ביצועים מקסימליים ללא דחיסה או השהייה, אמינות וחסינות בפני רעשים). וביחד עם סמסונג (שהקימה קרן של 150 מיליון דולרים רק לצורך השקעות כאלו), סוני ו-LG, הקימה את ה-HDBaseT Alliance כאשר כבר בשנה שעברה בחרה דיימלר בטכנולוגיה.

כיוון שמדובר בפוטנציאל מסחרי אדיר ממדים אז מובילות המהלך, כמו אינטל, וכל אחת מהחברות ששותפות במעשה המרכבה, ינסו להשתלט עם כל ניצוץ של הבטחה לקידום מטרתן כאשר גם המשקיע יצטרך לחפש את אותן חברות. היינו אומרים שעיקר החיפוש יהיה בתחום השימוש המסחרי של ה-Artificial Intelligence ולא רק למכונית האוטונומית כאמור. וכרגיל, בדיוק כפי שקורה בשאר התחומים המעניינים, חברות הענק הן המובילות.

בוול סטריט מאמינים רבים ששלושת החברות שיובילו את התקדמות ההשתלבות המסחרית של ה-AI בתעשייה תהיינה IBM, נבידיה (סימול: NVDA) ואמאזון (סימול: AMZN) דווקא. ומדוע?

נתחיל עם IBM שמאז 2013 מבצעת רה ארגון עסקי אדיר ממדים, השני בתולדותיה ועל כך הארכנו בעבר. במהלך הרה ארגון וכפי שקרה לכל הענקיות, מנוקיה ועד להיוליט פאקארד, התדרדרה המנייה, שבמרץ 2013 הגיעה לשיא כל הזמנים, 216 דולר.

בפברואר 2016 נחתה המנייה על 116 (ירידה של 46.3%, הגדולה מעולם ב IBM) אבל מאז חזרה ועלתה ב-47%. העלייה לא נבעה משיפור בהכנסות שבין 2012 ל-2016, הן ירדו ב % 18.8 וגם לא בגלל שיפור ברווח הנקי שירד ב-28% אלא בגלל הציפיות להצלחת הרה ארגון ויותר מכך בגלל הצלחתה לארגן מחדש את הוואטסון שלה, אותו סופר מחשב שקרוי על שם נשיאה הראשון של החברה, Thomas J. Watson ושלמעשה לא פותח במטרה לשנות את האסטרטגיה העסקית של החברה אבל שהופך היום לכזה בגלל יכולות ה-machine learning שלו.

העובדה שהוואטסון, בעזרת היכולות של IBM בתחומי ה-AI ועיצוב השבבים, מסוגל לטפל בכמויות דאטא אדירות ויכול לזהות מגמות ושינויים, מביאה מומחים רבים למסקנה שהמחשב הוותיק הזה יבצע מהפכה בתחום הבריאות כאשר יאפשר לרופאים לשפר את האבחנה וימצא/יזהה קורלציות בין סימפטומים למצבים שהקהילייה הרפואית אינה מסוגלת לאבחן ותחום הבריאות הוא רק ההתחלה כי הוואטסון יעזור לא פחות לאבחנה בתחום אבטחת הסייבר.

לגבי NVDA, יצרנית שבבי הגרפיקה המובילה, מיקומה בתחום המכונית האוטונומית שכבר הזכרנו אבל לא רק, מעניק לה את תשומת הלב של וול סטריט ומבט על התנהגות המניה מאז תחילת 2016 מוכיח זאת.

AMZN משקיעה הון עתק בתחום ה-IT. גולת הכותרת שלה כרגע היא פלטפורמת זיהוי הקול ה-Alexa אבל החברה מתקדמת בשימוש ב-AI בתחום הצריכה כולו וגם כאן מעידה המניה על הציפיות. שימו לב שכל שלושת המניות מוערכות בהערכות גבוהות בהרבה מההערכה הכלכלית האמתית שלהן ולא מעט בשל התקדמותן בתחומי ה-AI והעיצוב.

אבל למשקיע, שמעוניין להשתתף בהתפתחות נישות ה-AI, עיצוב השבבים וגם במירוץ להשקת המכונית האוטונומית, יש את אותה בעיה עליה אנחנו מרבים לכתוב בשנים האחרונות, בעיית הבחירה. לא רק שמספר החברות המעורבות גדול וגדל במהירות אלא גם שהבנתו של המשקיע בתחומים הטכנולוגיים המסובכים הללו הולכת וקטנה. כמו תמיד הדעה שלנו היא שצריך לחפש סלים וקרנות מייצגים.

משקיעים שמאמינים שתחומים כמו הנ"ל אכן יהפכו לנישות תעשייתיות ענקיות (כפי שגם אנחנו משוכנעים) חייבים להתיישב, להקדיש זמן ולזהות איזה סלים/קרנות מחזיקים את החברות המובילות בתחומים אלו ויש לא מעט. לאוהבי הסלים דווקא יש 2 סוגי סלים. הסוג הפופולרי יותר הוא כזה שהחברות בו משוקללות לפי ערך השוק שלהן (Market weight) והפחות פופולרי הוא שקלול ה-Equal weight, שפותח ע"י חברת גוגנהיים ושבו כל החברות בסל שוקלות משקל דומה.

מה שאנחנו מחפשים למעשה הן אותן חברות שתשתתפנה בהתפתחויות העתידיות של מהפכת הטכנולוגיה/אינפורמציה שבחלקן ממוקדות בדברים כמו שימושים מסחריים ל-AI, אפליקציות שונות, שינויים בתחומי החומרה והתכנה או הרשתות החברתיות. במילים אחרות, אנחנו מעוניינים להשקיע בחברות הטכנולוגיות המובילות בתחומים השונים שהרי הן "עם האצבע על הדופק" והן שיפיקו את מירב הרווחים מהתפתחות הנישות (ההערכה ששימוש מסחרי ב-AI יכניס, ב 2025, למעלה מ-37 מיליארד דולרים לעומת קרוב לאפס ב-2015 ובין 2 ל-5 מיליארד ב-2017).

שאלנו למשל מנהל השקעות בכיר במורגן סטנלי על מנייה שבה היה בוחר כהשקעה הטכנולוגית "הבטוחה" ביותר (בימים אלו של שיאים וחוסר ודאות) ובעלת פוטנציאל ליהנות מההתפתחויות ותתפלאו, האיש לא היסס לרגע ואמר, "מייקרוסופט". למה? נכתוב בשבוע הבא מדוע רבים חושבים כך אבל היום נמשיך במה שהתחלנו. נשווה 2 סלים טכנולוגיים (מתוך עשרות) שכוללים בתוכם את מיטב חברות הטכנולוגיה שמייצגות פוטנציאל גבוה לעתיד. הראשון הוא סל הטכנולוגיה של גוגנהיים, ה-RYT (שהחברות בו משוקללות לפי Equal weight) וסל הטכנולוגיה XLK שבו השקלול נעשה לפי Market weight.

שני הסלים מייצגים חברות הטכנולוגיה שכלולות במדד ה-S&P 500 ולאחר מכן נציג גם סלים וקרנות גלובליים ותגלו שכמעט אין הבדלים מהותיים בביצוע. סל ה-RYT כולל 68 מניות טכנולוגיה מובילות שהמשקל הממוצע של כול מניה בסל הוא כ-1.47%. 27.8% מהחברות עוסקות בפתוח אפליקציות, 24.7% בעיצוב שבבים, 11.8% בשירותים וציוד, 10.3% ב-IT, במחשבים - 7.8%, 6% בציוד מחשבים, 6% במרכיבים אלקטרוניים, 3% בייצור פלטפורמות, 1.5% בשירותים לצרכנים והיתרה ב"אחרים".

סל ה-XLK מכיל 74 מניות כאשר חלוקת תחומי העיסוק שונה, הדגש על חברות בתחום "אפליקציות" עם 37% מהסל ולאחריהן מככבות חברות בתחומי המחשוב, עיצוב השבבים, שירותי תקשורת, העברת אינפורמציה וציוד עסקי ושירותים עם 16.8, 13.8, 8.9, 7.5 ו-7.3 אחוזים בהתאמה. אבל כאן חמש 5 המניות המובילות: AAPL, MSFT, FB, GOOG ו-T, שוקלות 46.46% מהתיק כולו כאשר AAPL שוקלת 14.65% ו-MSFT שוקלת 10.1% כך שהשפעתן על הסל גדולה מאוד.

אם נבחן את הביצוע של שני הסלים הללו לאורך 3, 5 או 10 שנים נגלה ש-RYT "מנצחת" וגם פחות תנודתית ולכן אנחנו לפחות מעדיפים, לצורך השקעה בהצלחה הפוטנציאלית בתחומי המסחור של ה-AI, האפליקציות והעיצוב, RYT וגם כאן חשוב לזכור שמחירי הסלים הנוכחיים אינם "זולים". אבל ישנן כאמור אין ספור אפשרויות, מסל הרובוטיקה וה-BOTZ AI ועד קרן ה-FOCPX של פידליטי.

תגובות לכתבה(32):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    LIVER CONGRESS 18/04/2017 14:33
    הגב לתגובה זו
    ilc-congress.eu
  • וזה אומר מה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 18/04/2017 17:43
    הגב לתגובה זו
  • ג'ובות=כסף 18/04/2017 19:33
    פתאום מניות בתחום מתחילות לזוז בפראות - ומשקיעים שואלים את עצמם "אבל לא פורסם כלום" ובנימה יותר רצינית -באתר הוועידה יתפרסמו קטעי וידאו מעניינים - הזדמנות למי שמתעניין בתחום.
  • 14.
    אלון 18/04/2017 13:44
    הגב לתגובה זו
    האם מלאנוקס גם שותפה במרוץ ?
  • שלמה גרינברג 18/04/2017 14:09
    הגב לתגובה זו
    יש שם מקום לשאלות מסוג זה
  • 13.
    תודה. חג שמח לכל עם ישראל. (ל"ת)
    יוסי 16/04/2017 14:29
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    יופי של כתבה כרגיל. החכמתי. תודה (ל"ת)
    אייל 16/04/2017 12:37
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    כתבה ארוכה מתישה ומעייפת ובסוף המסר לא ברור (ל"ת)
    יואל 16/04/2017 09:42
    הגב לתגובה זו
  • ולאחר שהותשת והתעייפת תוכל לנצל החג לשינה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 16/04/2017 10:52
    הגב לתגובה זו
  • יותר תכליתיות ,מה אמרת שורה תחתונה? (ל"ת)
    יואל 16/04/2017 22:22
  • 10.
    תעשיית הביטוח 15/04/2017 15:13
    הגב לתגובה זו
    לא יהיה צורך בביטוחי הרכבים מכול הסוגים והמינים. אין נהג וכול תאונה (אם תהיה) התביעה תוגש ישירות ליצרן המכונית ולמפתחי תוכנת הנהיגה העצמאית.
  • כגן 16/04/2017 09:42
    הגב לתגובה זו
    מהלך שרק יגדיל את רווחיהן של חברות הביטוח.
  • ההפך הוא הנכון (ל"ת)
    שלמה גרינברג 15/04/2017 19:25
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    משנת 2020 15/04/2017 15:07
    הגב לתגובה זו
    http://tinyurl.com/mh3xf2k
  • 8.
    דגן 15/04/2017 08:33
    הגב לתגובה זו
    .
  • 7.
    בני 15/04/2017 00:01
    הגב לתגובה זו
    קשורה בעקיפין גם לכתבה שרשמת היום
  • "רשמתי" מספר פעמים (ל"ת)
    שלמה גרינברג 15/04/2017 17:11
    הגב לתגובה זו
  • בני 15/04/2017 20:08
    אתה יודע הטכנולוגיה מתקדמת מיום ליום
  • 6.
    יוסף 14/04/2017 18:49
    הגב לתגובה זו
    העוקב אחרי מניות שעוסקות בתחום הרובוטיקה והאוטומציה
  • שלמה גרינברג 15/04/2017 17:30
    הגב לתגובה זו
    אם תבדוק את האחזקות של הסל תגלה שהמובילות כמו IROBOT, Nabtesco, Accuray, Yushin Precision או Oceaneering International אינן קשורות בנושאים שמופיעים במאמר, בטח לא בתעשיית המכונית האוטונומית. ב BOTZ תמצא חברות ממוקדות יותר
  • יוסף 16/04/2017 16:53
    אבל ברובטיקה שהוא לדעתי ענף לא פחות מבטיח
  • 5.
    David 14/04/2017 18:30
    הגב לתגובה זו
    .
  • 4.
    שלמה חג שמח מה לגבי Amd היא גם שותפה במירוץ הזה ? (ל"ת)
    Rsi 14/04/2017 18:05
    הגב לתגובה זו
  • כן (ל"ת)
    שלמה גרינברג 15/04/2017 17:12
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    כלכלן 14/04/2017 16:06
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר קודם כל חג שמח ותודה רבה על עוד כתבה מרתקת. שתי שאלות ברשותך. האחת בנוגע לקואלקום (שהתייחסת אליה בתגובות) - לא מוזכרת בכתבה. האם היא לא במרוץ אחר מעבדים ברכבי העתיד? פשוט השאירה את השטח לנבידיה? ואם אכן כך אז האם יש לה מנועי צמיחה נוספים מלבד תעשיית המובייל? שאלה שניה בנוגע לסלי השקעה - מדוע לא עדיף במקום לשבור את הראש באיזה סל לבחור (RYT, XLK אליהם התייחסת או אפשרויות אחרות) להשקיע פשוט ישירות במדד נאסד"ק (או נאסד"ק 100) שאמור לייצג נאמנה את חברות הטכנולוגיה המובילות, הלא כן?
  • שלמה גרינברג 15/04/2017 17:20
    הגב לתגובה זו
    על קוולקום כתבתי בהרחבה לא מזמן, ברור שהיא משתתפת אבל לא בצורה שנבידיה משתתפת. לגבי הנאסד"ק וה QQQ אז יש הרבה חברות מובילות טכנולוגית שאינן בנאסד"ק כמו IBM, FB או UTC ויש לא פחות חברות שאינן טכנולוגיות שכן מופיעות בנאסד"ק 100 ובמקומות מובילים כמו KHC או SBUX. הנאסד"ק 100 (QQQ ) מייצג את 100 החברות המובילות מבחינת ערך השוק במדד הנאסד"ק.
  • 2.
    כתבה נפלאה כמו תמיד - תודה וחג שמח (ל"ת)
    עדי 14/04/2017 12:18
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אשמח לשמוע דעתך על המלחמה בין אפל לקוואלקום, מה קורה שם (ל"ת)
    יוסי 13/04/2017 23:04
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 14/04/2017 09:09
    הגב לתגובה זו
    שהרי הנושא הועבר ומועבר במאות כתבות לציבור. בינואר 2017 תבעה אפל את קוולקום במיליארד דולרים על המחיר שקוולקום גבתה עבור המעבדים וגם על העובדה שלא עמדה בהסכמי הריבייט לפיהם מגיע לאפל החזרים של מיליארד דולר (התביעה מדברת על הפעילות בסין). שבוע לאחר מכן גם ממשלת ארה"ב תבעה את קוולקום על ניצול מעמדה כדי להפיק רווחים והשתלטות על השוק. קוולקום היא הספק המוביל של מעבדים להעברת אינפורמציה של אפל וגם של סמסונג. לי נראה שהתביעה באה כדי "להסדיר מחדש" את ההסכמים בין החברות וגם כדי לפגוע איכשהו בסמסונג אבל כאן חשוב שתקרא כתבות דעה בנושא. בינתיים לא אפל וגם לא סמסונג עצרו הרכישות מקוולקום
  • החכמתי, תודה! (ל"ת)
    יוסי 14/04/2017 18:54