משבר החוב באירופה חוזר לכותרות
השבוע החולף - סיכום קצר
ארה"ב
עם פתיחתו של שבוע המסחר החדש הגיעה הידיעה על חיסולו של מנהיג אלקעידה אוסאמה בן-לאדן. הידיעה המשמחת כמעט ולא השפיעה כלל על המדדים המובילים, אך הצליחה לחזק את השטר הירוק על רקע ההערכות, כי חיסולו של בן לאדן תקטין משמעותית את ההוצאות הביטחוניות של ארה"ב, דבר אשר יתרום לצמצום הגרעון התופח של הכלכלה הגדולה בעולם.
המשקיעים המתינו בדריכות לפרסום נתוני התעסוקה
המשק האמריקני הצליח ליצר בחודש אפריל כ-244 אלף משרות, הרבה מעל התחזיות שעמדו על תוספת של 185 אלף משרות בלבד. האבטלה עלתה לראשונה מאז חודש נובמבר ב-0.2% לרמה של 9% ואכזבה את המשקיעים אשר לא ציפו לשינוי בשיעור האבטלה. במהלך השבוע פורסם דוח התעסוקה של ADP. על פי הדוח נוספו לסקטור הפרטי כ-179 אלף משרות בחודש אפריל לעומת התחזיות שעמדו על תוספת של כ-200 אלף משרות. נתוני התעסוקה הצליחו לדחוף את המדדים המובילים בוול סטריט כלפי מעלה לאחר חמישה ימים שליליים ברצף, אך בסיכום השבועי מדד הדאו גונס ירד ב-1.4%, מדד S&P 500 איבד 1.7% ומדד הנסדק ירד ב-1.5%.
סקטור היצור דוהר קדימה
הזמנות המפעלים בארה"ב עלו בחודש מרס ב-3% , הרבה מעל הצפי שעמד על עלייה של 1.9%. נתון חודש פברואר עודכן כלפי מעלה מירידה של 0.1% לעלייה של 0.7% במכירות. מדד מנהלי הרכש במגזר היצור רשם קריאה מפתיעה של 60.4 נקודות לעומת הצפי שעמד על 59.9 נקודות. הנתונים המעודדים מעידים על כך שסקטור היצור בארה"ב דוהר קדימה במלא העוצמה.
אירופה
גוש האירו
החלטת הריבית ונאומו של טרישה - הבנק המרכזי של אירופה מותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 1.25%. יו"ר הבנק המרכזי - טרישה ציין במסיבת העיתונאים כי הבנק המרכזי ימשיך לעקוב בדריכות אחרי עליות המחירים אך לא פיזר רמזים ניציים לגבי ההמשך.
אור הזרקורים מופנים שוב אל עבר אירופה - הצרות של יוון: בעיתון הגרמני "דר שפיגל" פורסמה כתבה ביום שישי בנוגע לעתידה של יוון. בכתבה נכתב כי היוונים שוקלים לצאת מגוש האירו ומתכוונים להחליף את השטר האירופאי במטבע עצמאי. היוונים מיהרו להכחיש את הידיעה, אך זה לא מנע את צניחתו של האירו לקראת נעילת שבוע המסחר. בפגישה חשאית שנערכה בלוקסמבורג בסופ"ש האחרון בין כמה משרי האוצר של האיחוד האירופאי דנו בין היתר על ארגון מחדש של חובותיה של יוון. על פי ההערכות, היוונים עשויים לזכות בהקלה מסוימת בתנאי החזרת כספי החילוץ בסך 110 מיליארד אירו, אותם היא קיבלה בשנה שעברה.
האופטימיות מפורטוגל - תוכנית החילוץ לפורטוגל אושרה ע"י האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינ"ל. פורטוגל תקבל חבילת סיוע בהיקף של כ-78 מיליארד אירו לתקופה של 3 שנים במטרה לשקם את כלכלתה. פורטוגל מצטרפת ליוון ואירלנד, אשר נאלצו לקבל סיוע חיצוני על מנת למנוע את קריסתן. גורמים בממשלת פורטוגל הביעו את חששותיהם בנוגע לתוכניות הצנע שהמדינה תיאלץ ליישם במסגרת ההסכם, צעדים אשר לטענתם עלולים להוביל למיתון קשה במדינה.
בריטניה - שבוע מאכזב עבור כלכלת בריטניה. על פי נתון מדד מנהלי הרכש בסקטור הייצור, הבנייה ושירותים המגזרים התרחבו בקצב מתון ביחס לציפיות האנליסטים. הנתונים המאכזבים עוררו סימני שאלה גדולים בנוגע לעתידה הכלכלי של בריטניה והגבירו את הסיכויים להותרת הריבית על כנה לתקופה ממושכת.
ומה לגבי האינפלציה ?
מדד המחירים ליצרן של חודש אפריל זינק ב-2.6% - הרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2008.
מט"ח וסחורות - תיקון טכני או שינוי כיוון?
מט"ח
השטר הירוק סגר את אחד השבועות המוצלחים ביותר בחודשים האחרונים כנגד מרבית המטבעות בעולם. הסנטימנט השלילי בשווקים הבריח את המשקיעים אל הדולר האמריקני. הנפגע העיקרי מול השטר הירוק היה האירו, אשר צנח מהשיא שקבע בנק 1.4939 עד לשפל בנק 1.4309. מדובר במהלך של יותר מ-600 פיפס - הצניחה החדה ביותר מאז חודש ינואר. מטבעות הסחורות חטפו מהלומה קשה מול השטר הירוק על רקע הצניחה החופשית שנרשמה בסקטור הסחורות. הדולר האוסטרלי צנח מאזור השיא שנקבע בנק 1.1012 עד לאזור 1.0535 אך הצליח להתאושש אחרי פרסום הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה. מהפרוטוקולים עולה כי תיתכן העלאת ריבית נוספת בנקודה מסוימת על רקע ההתאוששות המתמשכת בשוק התעסוקה והעלייה באינפלציה. הין והפרנק השוויצרי התחזקו משמעותית מול מרבית המטבעות בעולם על רקע הסנטימנט השלילי, אשר שלט לאורך מרבית השבוע.
סקטור הסחורות
הכסף צנח קרוב ל-30% במהלך השבוע האחרון, על רקע העלאת סף הביטחונות ע"י מנהלי ה-CME שנועדה להרחיק ספקולנטים רבים שנמשכים לסחורה התנודתית ביותר בשנים האחרונות, אשר זינקה ב-300% ב-6 שנים האחרונות. הנפט צנח ב-15% ביומיים האחרונים של השבוע. בתחילת השבוע מחיר הנפט הגיע למחיר שיא של 114.80 דולר לחבית, אך נעל את השבוע מתחת לרמה של 100 דולר לחבית אחרי שקבע שפל בנק 94.70 דולר לחבית. מחיר הזהב צנח מהשיא שנקבע באזור 1576 דולר לאונקיה וסגר את השבוע מתחת ל-1500 דולר לאונקיה.
השבוע במרכז
המשקיעים ברחבי העולם ינסו להקל את האירועים האחרונים מסוף השבוע. השאלה שנשאלת היא על מה יתמקדו הסוחרים בשבוע ? יתכן כי המשקיעים יעדיפו לתת יותר משקל על נתוני התעסוקה המפתיעים ויעדיפו להתעלם מהדיווחים שפורסמו בעיתון הגרמני בנוגע לעתידה של יוון. בשבוע שלפינו צפויים להתפרסם מספר אירועים מרכזיים ובניהם, נתוני האינפלציה ומכירות הקמעונאיות בארה"ב, נתוני התעסוקה באוסטרליה ונתוני התמ"ג של אירופה.
נתוני האינפלציה (ארה"ב)
מדד המחירים ליצרן - צפי לעליה של 0.6% לעומת העלייה של 0.7% שנרשמה בחודש קודם.
- מדד המחירים לצרכן - צפי לעליה של 0.4% לעומת העלייה של 0.5% שנרשמה בחודש קודם.
ברננקי וחבריו עוקבים בדריכות אחרי נתוני האינפלציה. חלק מחברי הפד מפעילים לחץ על יו"ר הפד ודורשים מימנו להתחיל בתהליך של הידוק מוניטארי בהקדם על מנת למנוע התפרצות אינפלציונית בלתי רצויה. התחזקות הדולר עשויה לצבור תאוצה במידה והאינפלציה תזנק מעל הציפיות.
מכירות קמעונאיות ( ארה"ב) - האם הצרכן האמריקני מרגיש יותר בטוח לפתוח את ארנקו? את התשובה לכך נוכל לקבל ביום חמישי הקרוב שבו צפוי להתפרסם נתון המכירות הקמעונאיות. על פי ההערכות המוקדמות המכירות עלו בחודש אפריל ב-0.5%. נתון מאכזב עשוי להעיב על השווקים הפיננסים.
הפוקוס עובר לאירופה - נתוני הצמיחה במרכז - נתוני התמ"ג של הרבעון ה-1 יפורסמו ביום שישי. הנתונים ישפכו אור על מצבו הכלכלי של גוש האירו.
- תמ"ג צרפת - צפי לצמיחה של 0.6%
- תמ"ג גרמניה - צפי לצמיחה של 0.9%
- תמ"ג איטליה - צפי לצמיחה של 0.3%
- תמ"ג גוש האירו (משוקלל) - צפי לצמיחה של 0.6%
הסוחרים יתמקדו בעיקר בנתוני התמ"ג של הכלכלה הגדולה והמובילה של גוש האירו - גרמניה. הנתון המשוקלל של גוש האירו גם ימשיך לא מעט תשומת לב. נתונים מפתיעים עשויים להחזיר את המשקיעים אל האירו, אך נתונים מאכזבים עשויים לשלוח את השטר האירופאי אל עבר שפלים חדשים.
נתוני התעסוקה באוסטרליה
שיעור האבטלה - קודם:4.9% צפי:4.9% .
מספר המועסקים - קודם : 37800 , צפי : 17400 .
נתונים חיוביים עשויים להזניק את הדולר האוסטרלי אל עבר שיאיים חדשים, על רקע ההערכות כי הבנק המרכזי יחדש את מדיניותו הניצית בהקדם במטרה לשמור על יעדי האינפלציה.
ניתוח טכני
דולר שקל
התחזקות הדולר בעולם וצעדיו של בנק ישראל הובילו להחלשות משמעותית של השקל מול השטר הירוק.
גרף יומי