השבוע במרכז: החלטות הריבית ברחבי העולם ונתוני התעסוקה של ארה"ב
השבוע החולף - סיכום קצר
ארה"ב
המדדים המובילים סגרו שבוע חיובי נוסף. מדד ה-S&P500 סגר ברמה הגבוהה ביותר מאז יוני 2008. מדד הדאו גונס ביצע בחודש אפריל את הזינוק החד ביותר מאז דצמבר 2010 והוסיף לערכו כ-4%. העליות בשווקים באו על רקע המדווחות בוול סטריט, אשר רובן עקפו את תחזיות האנליסטים. האירוע המרכזי שריכז את מלוא תשומת הלב של הסוחרים השבוע היה פרסום החלטת הריבית ומסיבת העיתונאים הראשונה שנערכה בתולדותיה של ארה"ב. במהלך מסיבת העיתונאים ברננקי הצהיר כי החליט לסיים את תוכנית רכישות האג"ח בסוף חודש יוני כמתוכנן. ברננקי הוסיף כי הבנק הפדראלי ימשיך לעקוב בדריכות אחרי ההתפתחויות בשווקים ויפעל בהתאם במטרה לשמור על יציבות כלכלית. יו"ר הפד עדכן את תחזית האינפלציה כלפי מעלה משיעור שבין 1.3%-1.7% ל-2.1%- 2.7%. בעקבות הזינוק החד הצפוי באינפלציה ציין ברננקי כי לא תהייה הרחבה מוניטארית נוספת לאחר סיום התוכנית QE2 אשר כאמור תסתיים בסוף חודש יוני השנה. יו"ר הפד הוריד את תחזית הצמיחה במשק לשנת 2011 לשיעור שבין 3.1%-3.4% לעומת תחזית הצמיחה הקודמת שעמדה על צמיחה בשיעור שבין 3.4% - 3.9%.
האטה בצמיחה
הכלכלה הגדולה בעולם צמחה בקצב של 1.8% בלבד ברבעון ה-1 של השנה. ברבעון הקודם הכלכלה האמריקנית הצליחה לצמוח בקצב של 3.1%. העלייה החדה במחירי הדלק הובילו להאטה חדה בצריכה של הצרכן האמריקני המהווה את המנוע העיקרי של הצמיחה במשק. סיבה נוספת להאטה בצמיחה הייתה הנפילה החדה בשוק הנדל"ן שנרשמה בחודשים ינואר פברואר.
שיפור בשוק הדיור
מכירות הבתים החדשים רשמו עליה של 11.1% בחודש מרס בקצב של 300 אלף בתים, לעומת הצפי שעמד על מכירה של כ-280 אלף בתים. נתון חודש פברואר עודכן כלפי מעלה מ-250 אלף בתים ל-270 אלף בתים.
הצרכן האמריקני עדיין אופטימי
אמון הצרכנים בארה"ב הפתיע לטובה ורשם קריאה של 65.4 נקודות בחודש אפריל לעומת 63.8 נקודות שנרשמו בחודש קודם. אנליסטים ציפו לנתון מאכזב יותר לאור העובדה כי מחירי הנפט הגבוהים פוגעים בצריכה הפרטית ובמצב רוחו של הצרכן האמריקני עקב כך.
הדולר האמריקני
רבים חשבו כי נאומו של ברננקי לאחר פרסום החלטת הריבית יצליח לבלום את נפילתו של השטר הירוק אך בפועל קרה בדיוק ההפך. הדולר האמריקני ימשיך להיחלש על רקע הערכות כי הפד לא יעלה את שיעור הריבית במהלך השנה הנוכחית. המנצח הגדול השבוע מול השטר הירוק היה הדולר האוסטרלי אשר סגר את השבוע פיפסים בודדים מתחת לרמה של 1.10. הדולר האוסטרלי קיבל רוח גבית חזקה לאחר פרסום נתון מדד המחירים לצרכן של הרבעון ה-1 אשר זינק ב- 1.6%. סוחרים רבים בעולם מעריכים כי הבנק המרכזי של אוסטרליה עשוי להדק את המדיניות המוניטארית במטרה לבלום את האינפלציה המתפתחת.
בריטניה
הבריטים היו עסוקים בחתונה המלכותית וביום שישי לא התקיים מסחר לרגל האירוע החגיגי.
תמ"ג רבעון ה-1
הכלכלה הבריטית צמחה בקצב של 0.5% כפי שחזו זאת האנליסטים ובכך הצליחה לחמוק ממיתון. הצמיחה החיובית בבריטניה עשויה להוביל לשינוי במדיניות המוניטארית מוקדם מהצפוי, דבר אשר תומך בהמשך התחזקותו של המטבע המלכותי, אשר ביצע מהלך התחזקות משמעותי מול מרבית המטבעות בעולם לאחר פרסום הנתון.
הכלכלה הקנדית התכווצה בחודש פברואר
התחזקות הדולר הקנדי מתחילה להשפיע לרעה על הכלכלה המקומית. הכלכלה הקנדית הצטמקה ב-0.2% בחודש פברואר לאחר שלושה חודשים שבהם הצמיחה במשק הייתה חזקה.
החלטת הריבית בניו זילנד - אין הפתעות הפעם
הבנק המרכזי של ניו זילנד מותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 2.5% לאחר הורדה של 0.5% בחודש קודם שנועדה לתת זריקת עידוד לכלכלה המקומית המנסה להתאושש מרעידת האדמה הגדולה שפקדה את אחת הערים הגדולות במדינה בתחילת השנה. נגיד הבנק המרכזי הביע דאגה בנוגע להתחזקותו ה"בלתי רצויה " של המטבע המקומי הפוגעת בצמיחה במידה מסוימת. הדולר הניוזילנדי נסחר בכבדות מסוימת לאחר נאומו של הנגיד.
סקטור הסחורות - הבהלה לזהב נמשכת
הזהב ממשיך לקבוע שיאים חדשים. בשבוע שעבר אונקיית זהב אחת נמכרה תמורת מחיר שיא של כ-1570 דולר. התחזקות המשמעותית של הזהב נובעת בעיקר בשל העובדה כי בנקים מרכזיים בעולם רואים בזהב כאלטרנטיבה הטובה ביותר על פני הדולר החבוט. לאור ניתוב הכספים אל הזהב, המחיר עשוי לזנק לרמות הרבה יותר גבוהות מהרמות הנוכחיות או במילים אחרות, מחיר של 2000 דולר לאונקיה כבר לא בגדר פנטזיה.
השבוע במרכז
השבוע צפוי להיות עמוס באירועי מאקרו משמעותיים. החלטות הריבית בגוש האירו, בריטניה ואוסטרליה ונתוני התעסוקה של ארה"ב ירכזו את מלוא תשומת הלב של המשקיעים בעולם. עונת הדוחות תרכז פחות עניין השבוע בשל העבודה כי מרבית החברות הבולטות פרסמו את דוחותיהן בשבועיים האחרונים.
החלטת הריבית באוסטרליה - למרות שהריבית צפויה להישאר על כנה ברמה של 4.75% המשקיעים בעולם יעקבו בדריכות אחרי תוכן נאומו של נגיד הבנק המרכזי גלן סטיבנס. הנגיד האוסטרלי עשוי להביע דאגה בנוגע לעלייה באינפלציה שחלה במהלך הרבעון הראשון של השנה. במידה ונאומו של סטיבנס יהיה ניצי, הדולר האוסטרלי עשוי להתחזק הרבה מעבר לרמה של 1.10 מול השטר הירוק.
החלטת הריבית בגוש האירו - טרישה צפוי להותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 1.25% ואינו מתכוון למהר לבצע שינויים נוספים בחודש זה. יו"ר הבנק המרכזי מעוניין לראות כיצד השוק מגיב להעלאת הריבית שבוצעה בחודש קודם. לאור ההתחזקות האחרונה של
האירו טרישה עשוי לשקול מילים במהלך נאומו שצפוי לשאת זמן קצר לאחר פרסום החלטת הריבית וישתדל לא לפזר רמזים ניציים, שיובילו להתחזקות נוספת של האירו הפוגעת בכלכלות החלשות של הגוש.
החלטת הריבית בבריטניה - הבנק המרכזי לא צפוי לשנות את מדיניותו המוניטארית ויותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 0.5%.
נתוני התעסוקה בארה"ב - על פי הערכות המוקדמות, המשק האמריקני הצליח ליצר בחודש אפריל כ-185 אלף משרות. לא צפוי שינוי בשיעור האבטלה שעומדת כעת ברמה של 8.8%. נתונים מאכזבים עשויים להוות טריגר לשינוי כיוון בשווקים הפיננסים. הפתעה לטובה עשויה להוביל להתחזקות משמעותית של השטר הירוק כנגד שאר המטבעות.
נתוני התעסוקה בניו זילנד ובקנדה - שיעור האבטלה בניוזילנד צפוי לרדת ברבעון ה-1 ב-0.1% לרמה של 6.7%. נתון נאכזב עשוי להעיב על ה"קיווי". בקנדה, נתון התעסוקה של חודש מרס צפוי להעיד על כך כי המשק הקנדי הצליח ליצר 15 אלף משרות ושיעור האבטלה צפוי להישאר ללא שינוי ברמה של 7.7%. כל נתון שונה מהצפי עשוי להוביל לתנודתיות חדה בצמדי הקנדי.
ניתוח טכני
דולר שקל
בנק ישראל לקח הפסקה, אחרי 3 העלאות ריבית רצופות והחליט להותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 3%. נגיד בנק ישראל הפרופ' סטנלי פישר מעריך כי העלאות הריבית האחרונות וחוזקו של השקל אמורים יחד למתן את האינפלציה, לפחות בטווח של החודשים הקרובים. בנק ישראל עשוי להמשיך במדיניות העלאות הריבית במידה והאינפלציה תמשיך לחרוג מעל תחומי היעד השנתי העומד בין 1%-3%.
גרף שבועי