הרבעון השחור הסתיים: הטבלאות, הפרשנויות והאירועים הגדולים

צבי סטפק, גילעד אלטשולר ואמיר איל מספקים תחזיות. Bizportal מביא את המספרים של המניות והמדדים - מי עלה, מי ירד - ובכמה?

"מחיר החבית נוגע ב-112, הזהב נושק ל-1045, הדולר נסחר תמורת ב-3.36 שקלים והחוזים העתידיים על וול סטריט מאותתים על ירידות של 5%". נשמע הזוי? זהו שלא, זה היה הרבעון הראשון של 2008. וזה היה כואב.

לפני שאנחנו מתחילים לסכם, נתחיל בלהגיד שראלי תחילת שנה לא היה פה (או בעצם היה), המניות הקטנות לא טיפסו והמניות הגדולות לא הפסיקו לרדת. מניות הנדל"ן לא תיקנו מעלה ומניות הטכנולוגיה המשיכו להתרסק.

המילים הנפוצות ביותר המשיכו להיות מיתון, ירידות, סאב-פריים, משבר אשראי, משבר המגורים, עיקולים, מחיקות, CDO, MBO ומילים נוספות איתן עשו ההמשקיעים בשוק ההון הכרות מעמיקה והדוקה.

במילים - מה היה לנו?

אז ככה, ברבעון הראשון חברות הפיננסים ברחבי העולם המשיכו למחוק כספים כתוצאה מהשקעות במכשירים פיננסים שונים מגובי נכסים בכלל ומשכנתאות בפרט. UBS, מריל לינץ, ליהמן ברדרס, בר סטרנס, קרדיט סוויס, AIG, ברקליס, BNP Paribas, סוסייטה ז'נרל, MBIA, בר סטרנס ועוד הרבה בנקים נוספים מארה"ב, אירופה, אוסטרליה והמזרח הרחוק דיווחו על מחיקות והפסדים נגזרים והמשיכו להמטיר פחדים על השוק הגלובלי. נציין שהערכתה העדכנית ביותר של סוכנות הדירוג, S&P, היא למחיקות צפויות של 265 מיליארד דולר.

נציין גם את הבנקים הישראלים, הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות ודיסקונט שגם לא הצליחו להתחמק מהידים הארוכות של הסאב-פריים שהגיעו אפילו עד לטבע, אורמת ואחרות.

כמובן, שכל מה שקרה בשווקים לא נפל על אוזנים ערלות וכל האירועים השלילים בשווקים גררו צעדיים מהותיים מהרגולטורים ובראשם יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי. נציין, את יום המסחר ה-22 לינואר, שהיה צפוי להיפתח בירידות של למעלה מ-4% בוול סטריט. זה היה היום, בו ברננקי, הודיע על הורדת הריבית בארה"ב ב-0.75%, הורדת הריבית הגדולה ביותר שביצע ה'פד' מאז 1980. כמובן שזו לא היה הצעד היחיד וברננקי המשיך לבצע פעילויות שמטרתם לגביר את הנזילות בשווקים ולייצב את חברות הפיננסים.

הפחד שכלכלת ארה"ב תגלוש למיתון כלכלי, בא לידי ביטוי בשווקים הגלובלים, כאשר למעלה מ-40 מדדים מובילים בעולם נכנסו לשוק דובי (שוק שירד מעל ל-20%).

הריבית בארה"ב המשיכה לרדת (עומדת על 2.25%), הריבית בישראל יורדת אף היא (ירדה ל-3.25%), הדולר המשיך לצנוח בעולם וגרם לסטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, להתערב במסחר ולהכריז על תוכנית רכישת דולרים לשנתיים הקרובות. ממשלת אנגליה הלאימה את נוטרן רוק. בוש הכריז על תוכנית תמריצים של 168 מיליארד דולר לאזרחי ארה"ב. ה'פד' ביצע מכרזים של מאות מיליארדי דולרים לבנקים הזקוקים לכספים ואפילו שר האוצר הישראלי קורא לתוכנית עזרה ליצואנים הישראלים. קריסת בר סטרנס ותוכנית החילוץ המשותפת של ג'יי.פי מורגן וה'פד' תכנס גם היא לספרי ההיסטוריה.

בתחתית העמוד תמצאו את ביצועי כל המניות הנסחרות במדדים המובילים.

הפרשנויות - צבי סטפק, גלעד אלטשולר ואמיר איל

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף של בית ההשקעות אלטשולר שחם מסר ל-Bizportal כי "ברבעון האחרון ניצחו המניות הדפנסיביות את מניות האקסטרים. מניות האנרגיה והתקשורת עקפו את מניות הנדל"ן הממונפות ובעיקר את אלה שהשקיעו בנדל"ן בחו"ל. מכיוון שלא ניתן לדעת מה שווים האמיתי של הנכסים המוחזקים על ידם בחו"ל ובשל מרכיב חוסר הוודאות הרב הקיים בשוק, העדיפו המשקיעים להתרחק ממניות אלה".

בתחזית לרבעון הבא מסר אלטשולר, כי "במידה ולא נראה התמוטטות של בנק בקנה מידה עולמי, נראה את התפכחות השווקים. להערכתי ברבעון הבא הדברים יתחילו להתבהר. לכן גם אם נחווה מיתון במשק האמריקני, אבל מצב הפיננסי העולמי יתחיל להתבר אנחנו יכולים למצוא שוק שמגיב באופן חיובי".

אמיר איל המנכ"ל והבעלים של אינפיניטי מסר ל-Bizportal כי "היות שהתאמות המחיר בעולם הן אגרסיביות ומיידיות הנובעות ממהפכת המידע ישנה התאמת מחירים מאוד ברורה בין השווקים ולכן אני חושב שהתאמות המחיר כתוצאה מהמשבר נעשתה וחלק מהמניות נמצאות אפילו בדיסקאונט משמעותי. לדוגמא, ההשקעות אותן מחק בנק הפועלים הן השקעות לטווח ארוך ולכן, למרות המחיקות אותן ביצע הבנק, אין זה מן הנמנע שהבנק יחזיר חלק מכספים אלו היות במהלך השנים הבאות".

בתחזית לרבעון הבא מוסר איל כי "למרות שהמשבר לא בהכרח מאחורינו הציפיות למשבר כבר מאחורינו וזה הסימן המשמעותי למשקיעים".

צבי סטפק מנהל ההשקעות הראשי במיטב מסר ל-Bizportal כי "הרבעון הראשון של 2008 בשוק המניות בת"א היה הרבעון הגרוע ביותר מאז תחילת שנות ה-2000 וכך גם בנאסד"ק (הגרוע ביותר מאז הרבעון השלישי של שנת 2001). זהו רבעון של התפכחות מאשליית הנזילות העודפת, האופוריה ותאוות הבצע, והירידות משקפות את החששות ליציבות המערכת הפיננסית, בעיקר בארה"ב, ואת החששות למיתון מתמשך בארה"ב".

עם זאת, מוסיף סטפק כי "המשבר יוצר הזדמנויות לא מעטות בשוקי המניות בישראל ובחו"ל. בישראל – דווקא במניות השורה השנייה והשלישית (ת"א 75 ויתר), שם חזרה רמת המחירים של חלק ניכר מהמניות 4-3 שנים אחורה, מהלך חסר הצדקה כלכלית, גם אם מביאים בחשבון האטה בצמיחה בישראל בשנה-שנתיים הקרובות. לפיכך, מתבקש מהלך הדרגתי של הגדלה ברכיב המנייתי גם בישראל וגם בחו"ל, עם דגש על ארה"ב, מה שמתאים לבעלי "לב חזק" ואופק השקעה של שנתיים-שלוש. רק תסריט של מיתון מאוד ממושך בארה"ב – יותר משנה חצי-שנתיים, עלול להאפיל על רמת המחירים הנוחה מאוד שנוצרה כיום".

ועכשיו - המספרים

כאמור, ההשפעה של המיתון הצפוי בארה"ב לא פסחה על ישראל ועל הבורסה המקומית, שבחודש פברואר "החליטה" לנסות להתנתק מעט מהקורולציה עם שוקי העולם וקיצרה את שעות המסחר בעקבות עיצומי העובדים וכל המדדים באחד העם נחתכו בשיעור דו-ספרתי.

המדדים: המעו"ף מניב תשואה עודפת

מדד 25 המניות הגדולות ביותר בתל אביב נחתך בכ-18% כשהוא נגרר מטה באגרסיביות ע"י מניית אפריקה ישראל, קרדן אן.וי, דלק קבוצה ווריפון שנחתכו כל אחת מעל ל-38%. בסיכום רבעוני, רק מנייה אחת, כימיקלים לישראל, הצליחה לצלוח את הירידות ולסיים בירוק.

ת"א 75 - 2 מניות עם הראש מעלה המים

במדד ת"א 75 התמונה קצת יותר קשה, כאשר 7 מניות הצליחו לצלול ביותר מ-40% שמתוכם 3 מניות, דניה סיבוס, בלופינקס וארזים צנחו כל אחת בשיעור הגבוהה מ-50%, כאשר מניית אוסיף ירדה "רק" ב-49.8%. בסיכום רבעוני, המדד הניב למחזיקים בו תשואה שלילית של 26.35%.

מדד הנדל"ן הוביל לעשות עם צמיחה של 33.3% ולקח עימו את כל המדדים

גזית, דלק נדל"ן ושוב אפריקה ישראל היו אלו שלקחו את מדד הנדל"ן 15 בשבי, ירד בשיעור של 33.3%, בעוד 13 מניות מתוך 15 החברות במדד נחתכו ביותר מ-20%. נציין את מניית גב ים שהצליחה להיחלץ בסיכום רבעוני ורשמה ירידה של 0.92%.

תל טק 15: איפה התחתית?

עוד ב-2007 שמעו את כולם מדברים על המיתון הצפוי וההשפעה שלו על החברות הטכנולוגיה. בתחילת 2008 נוכחנו שוב לגלות שהתחתית יכולה להיות עמוקה יותר. מדד 15 חברות טכנולוגיה הגדולות בבורסה התל אביב, שרוב החברות בו הינם מניות דואליות שנפגעו הן מסנטימנט השלילי והן מהפיחות החד בדולר רשם תשואה שלילית של 30.45%. מניית בלופניקס תופסת את מקומה הראשון ברשימת מניות הטכנולוגיה ומתברגת גבוה גבוה בין המניות הגרועות ביותר בבורסה בעוד היא צליחה להתחמק מקידומת ה-60 ולרשום תשואה שלילית של 58.9%.

יתר 50: על-בד וגרינסטון צבועות בירוק

מדדי מניות היתר, ה-50 וה-120, רשמו אף הן ירידות שערים חדות ואיבדו 21.7% כל אחד. מניית מטאלינק צנחה ב-65% וכמעט חטפה את הטייטל -המניה הגרועה ביותר ברבעון הראשון - מדניה סיבוס. פאנגאיה ישראל השילה 51%. למרות זאת, שתי צדיקות בסדום שבלטו בעליות במדד, היו על-בד וגרינסטון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה