
המריבה על הדירה הוכרעה בעזרת הסכם הממון
בני זוג לשעבר, שנישאו ב-2016 והתגרשו ב-2023, ניהלו עד לאחרונה מאבק סביב הבית שבו חיו וגידלו את בנם המשותף הקטן. מכירת בית הוריה, הניבה לאשה ירושה של 1.55 מיליון שקל. על רקע המצב הרעוע של הזוגיות, היא ביקשה לרכוש לה ולבנה דירה שתהיה שלה בלבד, כאמצעי
להבטחת עתידה הכלכלי. האיש ביקש להצטרף לעסקה, והיא ניאותה, בכפוף לכך שייחתם הסכם ממון ברור שיבטיח שהדירה לא תהפוך לנכס משותף
בווילה שקטה, לא הרחק מחוף הים, חיה אשה צעירה עם בן זוגה ובנם הקטן. חייהם של השלושה נראו יציבים, אבל מתחת לפני השטח ביעבעו רגשות, חשדות ואינטרסים כלכליים. באותו הבית, כך מסתבר, ניטעו זרעי הפיצוץ שעתיד היה להתפוצץ בחוזקה בבית המשפט לענייני משפחה באשדוד. פסק הדין הדרמטי, שכתבה השופטת עפרה גיא וניתן באחרונה, עוסק במחלוקת בין בני זוג לשעבר, שנישאו ב-2016 והתגרשו ב-2023, סביב הסכם ממון, דירת מגורים שנרכשה במשותף, או שלא כל כך, ובטענות סותרות לגבי הפרתו של אותו הסכם. במרכז הפרשה עומדת הדירה באשקלון שנרכשה לאחר פטירת הוריה של האשה, ובאמצעות כספי הירושה שקיבלה. אלא שהבעל, לדבריו, השקיע בדירה ומבקש לממש את חלקו בה.
מדוע לא ביטל בית המשפט את הסכם הממון, למרות טענות האיש כי לא הבין את משמעותו?
בית המשפט הדגיש כי האיש חתם על ההסכם מרצונו החופשי, וכי ניתנה לו הזדמנות להיוועץ בעורך דין, אך הוא בחר לא לעשות כן. יתרה מכך, במהלך אישור ההסכם בבית המשפט הוקראה בפניו לשון ההסכם, והוא הביע הסכמה מפורשת לו. העובדה שלא ביקש לבטלו אלא רק לפרשו מחדש חיזקה את המסקנה שאין עילה לביטול.
האם העובדה שהדירה נרשמה על שם שני הצדדים השפיעה על ההכרעה?
לא באופן מהותי. בית המשפט קבע כי למרות הרישום המשותף, ההסכם, ובפרט התוספת להסכם, גוברים על אופן הרישום כשיש ביניהם סתירה. התוספת להסכם נחתמה כדי להסדיר את המקרה הספציפי של הדירה, ולכן היא זו שמכריעה. ההוראות הברורות על זכות הבחירה של האשה היוו בסיס להכרעה.
מה
ההשלכות של פסק הדין הזה על בני זוג שמבקשים לשלב הסכם ממון עם רכישה משותפת של נכס?
פסק הדין מחדד את החשיבות של לשון מדויקת, ברורה וחסרת סתירות בהסכמים. כמו כן, הוא מדגים כיצד ניתן להסדיר מראש מנגנונים לפירוק שיתוף שמגינים על צד אחד, למשל באמצעות זכות ראשונים, גם כשהנכס נרשם במשותף. במקרה הזה, בית המשפט נתן תוקף להסדר שנועד להגן על כספי הירושה של האשה, למרות הרישום הפורמלי.
כיצד הכריע בית המשפט במחלוקת על החפצים והציוד שבדירה?
בית המשפט פעל לפי הוראות הסכם הממון: רכוש שנרכש מכספים אישיים נותר בבעלות הרוכש. האשה הציגה קבלות רבות ומסודרות על רכישות שביצעה מכספה, כולל על פריטי ריהוט ומוצרי חשמל יקרים. האיש, לעומתה, לא הצליח להוכיח השתתפות דומה. כתוצאה מכך נקבעה חלוקה חלקית בלבד של חלק מהפריטים.
מדוע לא חויבה האשה לשלם דמי שימוש עבור מגוריה בדירה לאחר עזיבת האיש?
בית המשפט קבע כי האיש לא הורחק מהדירה מרצונו החופשי, אלא כתוצאה מהסכמתו לצו הרחקה שניתן במסגרת צו למניעת הטרדה מאיימת. בנוסף, נמצא שהוא עצמו גרם לעיכוב בהחלת הסכם הממון, ולכן לא יכול היה לדרוש דמי שימוש עבור תקופה שבה ניסה לסכל את מימוש ההסדר החוזי. בהתאם לפסיקה, מי שמעכב פירוק שיתוף אינו יכול ליהנות מדמי שימוש.
מה ניתן ללמוד מהפסק הזה על החשיבות של תכנון כלכלי בעת נישואים?
הפסק מלמד כי קיומו של הסכם ממון מתוכנן מראש, שמכסה גם תרחישים עתידיים כמו פרידה, עשוי לחסוך שנים של מאבק משפטי. בנוסף, יש חשיבות רבה לתיעוד מדויק של השקעות כספיות, בייחוד כשמדובר בכספי ירושה, ולא פחות חשוב – לוודא שההסכם שנחתם מובן לכל הצדדים.
האם ניתן לראות בפסק הזה עקרון מנחה לגבי ההבחנה בין רכוש משותף לרכוש אישי?
בהחלט. הפסק ממחיש היטב את היכולת של בני זוג להסכים על הפרדה רכושית מוחלטת, גם ביחס לנכסים שנרכשים לאחר הנישואים. כאשר הצדדים בוחרים להחיל כללים ברורים ומפורשים, למשל שהירושה תישאר רכוש אישי, ושהיא תאפשר לקבוע את עתיד הדירה - בית המשפט יכבד זאת.
מה המשמעות המעשית של ההכרעה לגבי המשכנתה?
המשמעות היא שהאשה תישא לבדה בכל החוב שנותר, כלומר יתרת ההלוואה תועבר על שמה בלבד, והיא תשלם אותה מכאן ואילך. כמו כן, נקבע כי עליה לפצות את האיש גם על חלקו בתשלומים שכבר שולמו עד כה. בכך נוצר שוויון יחסי: הוא מקבל את מה ששילם, והיא מקבלת את הדירה, אך לוקחת על עצמה את כל הנטל הפיננסי שנותר.
במקרה אחר, ביולי 2000, רגע לפני החתונה, לקח גבר את בת זוגו אל משרדו של נוטריון. הם ישבו שם יחד, עם מסמך שכבר הודפס מראש. לדבריה, היא לא קיבלה זמן לקרוא אותו באמת, ורק חתמה, כי בן הזוג אמר שזה "עניין פורמלי" שקשור רק לרכוש של אביו. שנים אחר כך, אחרי גירושים מתוחים וארבעה ילדים משותפים, אותה אשה חזרה למסמך ההוא וגילתה, כך לטענתה, דבר שונה לגמרי. היא הגישה תביעה לביטול ההסכם. בני הזוג הכירו ב-1998 ולאחר כשנתיים התחתנו. עוד לפני החתונה, הם ערכו הסכם ממון. ההסכם נוסח, לדבריהם, בידי עורך דין מטעם הבעל לעתיד, ואושר על ידי נוטריון. התובעת חתמה עליו, אך לדבריה, היא לא עשתה זאת מתוך הבנה מלאה של תוכנו. רק לאחר שהיחסים עלו על שרטון והגיעו לפרידה וגירושים, היא בחנה את ההסכם מחדש. בתביעה שהגישה לבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה, טענה האשה כי חתמה על ההסכם מבלי להבין אותו באמת, וכי הוצג בפניה כהסכם שעיקרו החרגת רכושו של אביו של הנתבע, ולא כאמצעי נרחב להפרדה רכושית כוללת ביניהם. "מעולם לא ידעתי על מה חתמתי באמת", היא אמרה. "הוא אמר שזה רק כדי להגן על הירושה מאביו. לא היה לי עורך דין משלי. לא קיבלתי הסבר. לא העתק. לא כלום. הוא פשוט ביקש שאחתום". באפריל האחרון פסק בית המשפט בתביעה.