מבוהלים מהבורסות? הנה 2 סקטורים חזקים לטווח הארוך - והגדולים כבר שם

פרשן וול סטריט של Bizportal, מתייחס לשני סקטורים ותיקים - וכיצד ניתן להשקיע בהם

האם 2016 מתחילה בצורה מעניינת? נראה שכן. אבל רבותיי, תבדקו את העובדות הכלכליות, ותגלו שהכותרות שוב מאפשרות מחירי רכישה כלכליים. בכל מקרה מה שאותנו מרגיז הוא סיכום האקזיטים מישראל ב-2015 - מעל 7 מיליארד דולרים. חבל שאלו שמסכמים, לא מציגים את הנתון החשוב - כמה פטנטים עברו לידיים זרות?

החקלאות והמים - מגזרים מומלצים להשקעה לטווח הארוך החשיבות של חקלאות ומים לאנושות ידועה ואין צורך לדוש בה. אבל בוול סטריט התעניינו פחות, ורק בתחילת המאה מנהלי השקעות גדולים התחילו להבין שמדובר בשני מגזרים כלכליים בעלי חשיבות עליונה, שעוברים את אותו מהפך טכנולוגי אדיר והחלו למקם נציגים מהחקלאות והמים בתוך תיקי ההשקעות הגדולים, המובילים.

שלא תטעו, מניות של חברות חקלאיות, כמו ADM, POT, DE, SYY, TYN או VIE.PA, TMO, WAT, SEV.PA בתחום המים, מככבות בתיקי השקעה מזה שנים. אבל מהפכת הטכנולוגיה שינתה את דרכי המחשבה של המשקיעים על 2 התחומים החשובים, כפי שעשתה בכל תחומי ההשקעה. מהפכת הטכנולוגיה. ביחד עם תהליך הגלובליזציה והשתלטות הקפיטליזם על הכלכלה, הם שינו משמעותית הן את צד הביקוש למוצרי החקלאות והמים והן את צד ההיצע.

התירס, שוויסת את תעשיית בשר החזיר, משמש היום כמקור לאנרגיה, ושיח עגבניות אחד מייצר היום כמו שדה עגבניות שלם במאה שעברה. בתחום המים הבינו המשקיעים שההתפתחויות הטכנולוגיות, מההתפלה ועד לטיהור שפכים יוצרות הזדמנויות השקעה אדירות. במילים אחרות, וול סטריט החלה להבין שגם מגזרי החקלאות והמים, בדיוק כמו המוליכים למחצה, עיצוב השבבים או התקשורת, מתרחבים, מתגוונים וההסתכלות על חברות מובילות בחקלאות ובמים, כמו ארצ'ר דניאלס מידלנד (ADM) בחקלאות או Veolia Environnement במים, השתנתה לחלוטין מאז תחילת המאה.

לחקלאות ולמים יש עוד "יתרון" למשקיע שמחפש הצלחות - אלו תחומים שסכנת המחסור תמיד מרחפת עליהם. כלומר, ש"פריצות" טכנולוגיות שיעזרו להסיר סכנות כאלו יזכו את החברות בגדול, ועולם ההשקעות, כפי שתראו בהמשך, מאמין בכך. ההכרה למשל שחברה שעוסקת במים מזה 163 שנה, כמו ויאוליה, מצליחה לעבור בעזרת הטכנולוגיה מכלכלה ישנה לחדשה ונכנסת לכל החידושים הטכנולוגיים (די בדומה למה שעשתה GE, שגם היא אגב נכנסה בעצמה לתחום המים) זיכתה את המניה בהתאם. מדובר במניה שבקיץ 2013 נראה היה שהיא צועדת לכיוון הכונס.

על סמך העובדות וההתקדמות הטכנולוגית אנחנו לא מאמינים שהסיכונים (לרעב וצמא גלובליים) אמיתיים, לדעתנו זו בעיה של ניהול. אבל התקשורת וחלק גדול מהעולם מאמינים באותו איום נושן של הכומר / דמוגרף / כלכלן, תומאס רוברט מלטוס, אודות המשברים הגדולים שצפויים כתוצאה מהפער בין הגידול באוכלוסין ליכולתה של החקלאות לעמוד בביקושים.

בספרו של מלטוס, An Essay on the Principle of Population, שפורסם ב-1798 ועדיין משמש פרשנים בוול סטריט, הוא טוען כי החששות ממחסור במזון ובמין קשורים האחד בשני והם משמשים את רואי השחורות בוול סטריט. אבל לא צריכה להיות בעיית מים או מזון בעולם, ואם ההשקעות בטכנולוגיה ימשיכו כפי שהן - הבעיות יעלמו. עובדתית מצב החקלאות טוב מאי פעם בעבר. יצרני המזון בעולם מספקים בקלות את הביקוש הגלובלי, מחסני החירום מלאים והמחירים בירידה. מצב המים מאידך קשה יותר, ותלוי בקצב ההשקעות בתחום. בכל מקרה, החששות לגבי אספקת מזון ומים ימשיכו ללוות את המשקיעים וחשוב שהמשקיע יהיה מוכן למשברי כותרות מפעם לפעם.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

מאז תחילת המאה, וול סטריט, כאמור, עברה שינוי בהשקפותיה על השקעות בחקלאות ובמים. מה שהביא את השינוי היו 2 מהלכים גדולים של חברות ענק, שנתנו לחקלאות תדמית שונה, חשובה יותר, מזו שהייתה בעבר. בשנת 2000, שתי ענקיות התרופות, נוברטיס (NVS) השווייצרית וזנקה (היום אסטרה-זנקה AZN) הבריטית, החליטו להפריד מתוכן את חטיבות החקלאות הוותיקות ולאחדן לחברה אחת "חקלאית" בשם סינג'נטה (SYT).

המהלך האסטרטגי קרה כשנתיים לאחר שענקית התרופות / כימיקלים / דשנים האמריקנית, מונסנטו (MON), נכנסה לתחום החקלאות החכמה באמצעות רכישות, והראה לוול סטריט שהחקלאות, בתמיכת מהפכת הטכנולוגיה, עולה מדרגה. ההתעניינות במים בוול סטריט גברה עם ההתעניינות בחקלאות, ובעיקר בשל המחסור האמיתי במים בחלקים נרחבים בעולם, כולל בארה"ב.

הגדלת המעורבות של חברות כמו GE, תרמו-פישר ואחרות בתחום המים, עוררה עניין גדל והולך, ויחד איתו התפתחה אצל המשקיעים אותה הבעיה שראינו בכל המגזרים האחרים - בעיית הבחירה / הבנת הנקרא. איך המשקיע ההגיוני יכול לבחור בחירה נקודתית מוצלחת לטווח הארוך? האם ADM תייצג את החקלאות בעשור הבא או שתהיה זו מונסנטו? האם VIE.PA היא שתשיג את התוצאות שכולם מקווים להן או שחברת הנדסת המים Xylem מעניינת יותר? ככל שהטכנולוגיה חודרת לשני התחומים, כך קשה לבחור השקעה נקודתית מנצחת, בדיוק כפי שהיה קשה להצליח בהשקעות נקודתיות בתחום הביו רפואה או עיצוב השבבים. אמנם ישנם משקיעים שגברת המזל האירה להם פנים והצליחו בהשקעות נקודתיות, אבל המזל אינו משתנה שאפשר לקחת בחשבון במודל השקעה הגיוני, אז בואו נדבר על סלים וקרנות.

השקעה בחקלאות: מאז היציאה ממשבר 2008 כסף גדול החל להיכנס כהשקעה לתחום החקלאות, כאשר ההשקעות הגדולות זורמות בשנים האחרונות דווקא לקרנות השקעה פרטיות מהסוג של Impax Asset Management או קרן ההון הענקית בלקרוק (BLK). אלו השקעות לטווחים ארוכים מאוד, אינן מתאימות למשקיע מהציבור.

לכן ישנן מספר קרנות ציבוריות, סלי השקעה למעשה, ונזכיר שולש מהן

  • Market Vectors Agribusiness הונפקה ב-2007 ומכסה את כל תחומי החקלאות - מהטיפול בזרעים, הדברה ודישון. הסל כולל 25 חברות, רובן גלובליות, והוא מנהל כ-850 מיליון דולרים.
  • קרן ההון הענקית בלקרוק (BLK)הנפיקה במאי 2011 את BGF World Agriculture Fund שרשומה בלוקסמבורג, ואפשר לעקוב אחריה בבלומברג (BGWAD2U). הקרן מנהלת כ-110 מיליון דולרים ומחזיקה באותן החברות שנמצאות ב-MOO.
  • ישנו גם הסל של מורגן סטנלי, ה-MSCI Global Agriculture Producers שמנהל למעלה מ-25 מיליארד ומכיל כעקרון את אותן החברות.
שלושת הסלים מפגרים בביצוע אחרי מדד ה-S&P500, בשל חברות הדשנים והציוד שנפגעו. מים, לדעתנו זו ההשקעה המועדפת לטווח הארוך. שוב, למרות שרק 2.5% מכל המים שמכסים כ-70% מכדור הארץ הם מים שאפשר להשתמש בהם לשתייה וחקלאות, והאחוז הולך ומצטמק בעיקר בשל זיהום - בצורות והתחממות כדור הארץ לא עוזרות.

אין חוסר במים - יש בעיית ניהול רצינית מהפכת הטכנולוגיה מצליחה להגדיל את הכמות הזמינה בקצב מרשים, אם באמצעות ההתפלה או אמצעים אחרים. אבל ההשקעה שתידרש על מנת לחלץ את העולם מהבעיה היא אדירה (תבדקו כמה עלה מתקן ההשקעה באשקלון, וכמה יעלה הפרויקט הישראלי-ירדני שמתחיל - מדובר בגרגיר מהנדרש גלובלית), ודורשת ניהול מתאים של הנושא.

הבנק העולמי ישקיע 5 מיליארד דולר לשנה בעשור הבא, ובגולדמן סאקס, שם מכנים את בעיית המים "הבעיה הכלכלית מספר 1 בעולם", עסוקים בגיוס השקעות לתחום. 2 מיליארד אנשים חיים בארצות שכלולות בקטגוריית absolute water scarcity, והערכת הבנק העולמי שלמרות ההשקעות, המספר יגדל ל-4.6 מיליארד ב-2080.

מדוע גולדמן סאקס מובילה את מהלך ההשקעה בתחום המים? כי לפי מחקר שעשה בנק ההשקעות המוביל, מים הם המעצור הגדול ביותר להתפתחות כלכלית גלובלית, ובמיוחד כשמדובר בענקיות הכלכלה העתידיות והמתפתחות הודו, סין וברזיל. גולדמן גייסה לעזרתה כמשווק רעיון ההשקעה בטיפול במים את השחקן הידוע מאט דיימון.

באירן, כדוגמא אחרונה, פרסם הממשל תכנית פינוי ל-31 מחוזות, שליש מהמדינה, ב-20 השנים הקרובות אם לא ישיגו את ההשקעות הדרושות להגדלת המים הזמינים, וזה אל מול הכנסה שהולכת ויורדת מנפט (ואתם שואלים למה חתמו על הסכם הגרעין). בשלוש השנים 2012-14 חברות האנרגיה המובילות במדד ה-S&P השקיעו 84 מיליארד דולרים בטיפול במים.

ההתפלה וטיהור מי שפכים הן אומנם הטכנולוגיות שמובילות בהגדלת כמויות המים הזמינות, אבל שורה ארוכה של טכנולוגיות נוספות מתדפקות על שערי השווקים המסחריים - מהפקת מים מהאוויר דרך שיטת ה-fracking (שבירה הידראולית כפי שעושים בפצלי השמן) ועד לשיטות מהפכניות להובלת מים ממקומות של עודף לחוסר, שפיתחה החברה האיסלנדית, Bruarfoss. כל זה אומר למשקיע דבר אחד - בדיוק כפי שקורה בתחומים אחרים כך גם כאן - הניסיון לבחור חברה מנצחת יהיה תלוי בעיקר במזל.

לא מעט סלים וקרנות נאמנות מתמחים במים, והבולטים ביותר הם קרנות / סלי המים של הבנק השווייצרי פיקטאט, שמנהל 15 קרנות מים שונות במטבעות שונים, חלקן רק למשקיעים גדולים שמעל למיליון דולר להשקעה (רשימת קרנות המים). קרן Pictat-Water למשל, שהזכרנו בכתבה שעשינו על המים באפריל 2015, "הסכנה מס' 1 לאנושות כיום, ואפשר להשקיע בזה".

הקרן פתוחה לכל משקיע, נסחרת באירו (יש מקבילות בדולר, פרנק וליש"ט) ופועלת מאז ינואר 2000. היא מתמחה בחברות שמשקיעות באספקת מים, טכנולוגיות מים, אקולוגיית מים ועיבוד מים ומשקיעה את הדיבידנדים ביחידות הקרן. 47.3% מנכסי הקרן (למעלה מ-3.5 מיליארד אירו) מושקעים בטכנולוגיות מים חדשניות, 40% באספקה וטיפול במים והיתרה באקולוגיית מים. החברות המובילות בה הן VIE.PA ו-SEV.PA הצרפתיות (הצרפתים, בגלל סיבות היסטוריות, מובילים את הטיפול במים), Danaher האמריקנית, United Utilities הבריטית וחברת ההנדסת-מים האמריקנית Xylem ועוד. ישנם הסלים האמריקנים PHO ו-PIO שכוללים חברות מים אמריקניות, וגם CGW ו-FIW הגלובליות (שדומות לפיקטאט).

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(83):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 35.
    ספי 20/01/2016 00:54
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלוםהאם אתה יכול לכוון לסל המרכז חברות העוסקות במציאות רבודה. מחפש מזה זמן אל לא מוצא.
  • 34.
    stasslu 15/01/2016 00:45
    הגב לתגובה זו
    כולנו מחכים ומקווים שאתה בסדר :)
  • 33.
    יהודה נאמן 12/01/2016 15:52
    הגב לתגובה זו
    שלמה, אתה יכול בבקשה להסביר את מה שקרה שם אמש? מדוע נפילה בבריינסטורם של 22%?
  • ארי 13/01/2016 05:24
    הגב לתגובה זו
    שים לב שבימי הירידות האחרונים מי שחטפו בעיקר וחזק מאוד הם מניות הביומד ובעיקר מניות החלום. ביניהם קריופארם בריינסטורם וסקיולר ועוד. מה לעשות זה החיים
  • בחיאתק 12/01/2016 17:01
    הגב לתגובה זו
    תעודות סל על התחום נפלו אתמול ב 8 אחוז - אבל הכי כיף להסתכל על העולם דרך קשית.
  • 32.
    yarok5 11/01/2016 20:05
    הגב לתגובה זו
    ...קורא תדיר את מאמרייך ויוצא מועשר. מבקש לדעת: למרות הירידות, האם אתה עדיין רואה את מגזר התרופות והביוטכנולוגיה חוזר למסלול עליות? כמו כן, מה צריך להתרחש בעולם כדי שעליות אלה במגזר הזה יקרמו עור וגידים? והאם אנחנו באמצעו של גל ירידות או לקראת סיום? המון תודה המשך ערב נעים יוסי
  • 31.
    עמית טוטיאן 10/01/2016 17:16
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על המאמר המעניין כרגיל , מה דעתך על המנייה שבכתורת אני יודע שבעבר התייחסת אליה בחיוב , האם לדעתך זאת הזדמנות קנייה או שהנפילות בסין מסוכנות מדי ועדיף לחכות להתייצבות ? . תודה
  • שלמה גרינברג 10/01/2016 17:45
    הגב לתגובה זו
    מהבחינה הכלכלית נטו אין, מלבד צ'קפוינט בקטנה, חברה שמצבה הכלכלי העובדתי שווה לאפל.. "הזדמנות קניה"? זה בעין המתבונן, מעולם לא התייחסתי למניה איזושהי כ"הזדמנות קניה" או "הזדמנות מכירה". אני מדבר אך ורק על החברות. בעולם נורמלי ונטול כותרות נכס כמו אפל היה שווה הרבה יותר ועם זאת המניה יכולה להמשיך ולרדת בשל הכותרות הסיניות. אז תן ללבך להוביל אותך כי כול עצה רק תבלבל אותך יותר.
  • תודה שלמה (ל"ת)
    עמית טוטיאן 11/01/2016 11:20
  • 30.
    ארז 10/01/2016 14:43
    הגב לתגובה זו
    ששאלתי ב -3 נתתי את הלימק לכתבה בתגובה 15 זה נדיר שאנליסט אומר תתרחקו ממניות בשנה שנתיים הקרובות.
  • שלמה גרינברג 10/01/2016 17:49
    הגב לתגובה זו
    כי לא הצלחתי למצוא את הקישור שלך. אם שמים אותו על גוגל ההפניה הראשונה היא למאמר הזה. בדקתי ב JPM ולא ידוע להם על מה מדובר אז בבקשה תהיה עוד יותר ספציפי כי מה שאתה כותב לא מתאים לרוחה של JPM
  • ארז 10/01/2016 23:06
    JPMorgan strategist: Stop buying the dips
  • ארז 10/01/2016 19:32
    JPMorgan strategist: Stop buying the dips
  • 29.
    רונן 09/01/2016 20:15
    הגב לתגובה זו
    בהנחה שהשוק יחזור להיות שפוי בתקופה הקרובה..האם אפשר לצפות בסבירות גבוהה שאנו צפויים לשידור חוזר של ירידות בשווקים בעוד כ3 חודשים,עם סיום ההגבלות בסין?
  • שלמה גרינברג 10/01/2016 08:43
    הגב לתגובה זו
    התנודות תימשכנה וכך זה מאז התחלת ההתאוששות בסוף 2008 וכך זה יימשך כד שהטכנולוגיה תתמזג לחלוטין עם כל מגזרי הכלכלה ואין לכך שום קשר לסין
  • 28.
    דניאל 09/01/2016 19:34
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר ראשית כל הכבוד . באמת יפה איך אתה עוזר פה לכולם ומגיב כמעט לכל דורש ומבקש..רק לי אישית כאדם דתי כואב שכל התכתובת נעשתה בשבת..תמשיך להצליח ותראה רק בריאות וברכה בכל מעשה ידיך..
  • צדיק מסדום 09/01/2016 23:02
    הגב לתגובה זו
    (כל עוד הוא לא עובר על החוק ופוגע באחר) אתה נורמלי? ולמי מפריע שאתה כותב את השטויות הדתיות שלך במערכות שפותחו בזכות המדע ולא בזכות האמונה האפלה שלך.
  • משקיע 10/01/2016 17:55
    הביטוי הזה הוא בול לאחד כמוך
  • דניאל 10/01/2016 14:51
    שמת לב שמפריע לך? אחרת לא היית מגיב בגסות רוח.. אני הערתי בעדינות וגם אם אני טועה באופן חמור היית יכול להגיב בצורה שתכבד אותך.. אבל הוכחת שבורות נבערות גסות וכפירה קשורים אחד לשני.. תודה
  • 27.
    כתבה נפלאה,אבל כל זה לא עובד בתקופת מפןלת (ל"ת)
    יואל 09/01/2016 17:01
    הגב לתגובה זו
  • שיורד גשם יורד על כולם ככה שלא חשוב מה שהוא כותב (ל"ת)
    יחי 10/01/2016 08:49
    הגב לתגובה זו
  • משפט מפליא בחוכמתו (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/01/2016 08:44
    הגב לתגובה זו
  • יחי 10/01/2016 10:34
    אתה אדם יקר עושה המקסימום
  • 26.
    סמואל 09/01/2016 14:13
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה, אפשר תובנה על החברה? ברמה טכנולוגית אל מול המתחרים בעולם? מיקומה ? המניה לאחרונה עלה יורדת אך הממוצע נראה אותו הדבר סביב 3450 בערך.
  • לא מכיר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/01/2016 08:44
    הגב לתגובה זו
  • 25.
    החוסך בעמלות 09/01/2016 10:07
    הגב לתגובה זו
    קסם מים ארה"ב (`4Da)
  • שלמה גרינברג 09/01/2016 15:12
    הגב לתגובה זו
    בגלל שיטת העמלות הישראלית הכפולה המדד, שמייצג את Palisades Water Index. שכולל 38 חברות שעיסוקן במים, מפגר אחר ה Palisades Water Index ומלבד זאת הוא מדד אמריקאי בלבד.
  • 24.
    לשלמה 08/01/2016 17:41
    הגב לתגובה זו
    אני קורא בקביעות את הפיספוס הלאומי שאתה מיצר עליו לגבי מכירה טכנולוגית לחול כולל מים אנרגיית שמש וכו.לדעתי שווה שתיפגש עם השרים הרלוונטיים- ניתן להעלות רעיונות רבים כמו לדוגמא תחום המיסוי- חברה שתעסיק עובדים רבים תזכה לתגמול ורעיונות אחרים אולי בתחום המיזוגים וכו.ייתכן הההזדמנות לבנות כאן תעשייה משמעותית לא תחזור לעד.אולי כתבה נפרדת שתגיע למי שצריך.
  • שלמה גרינברג 09/01/2016 11:59
    הגב לתגובה זו
    תאמין לי שהם מודעים אבל הכסף, ידידי, הכסף והיתרות. כול החוקים והתקנות הנדרשים להשארת הידע כאן קיימים רק צריך לתרגמם מאנגלית או צרפתית.
  • 23.
    אודי 08/01/2016 15:24
    הגב לתגובה זו
    לשלמה שלום. תעשיית המזלטים מככבת בלאס וגאס, מי לדעתך המובילות? יש חברות אם שפנים בכובע שנמצאות בנאסדאק?
  • עשיתי כתבה שמוקדשת לתעשייה רק לאחרונה, תחפש (ל"ת)
    שלמה גרינברג 09/01/2016 11:57
    הגב לתגובה זו
  • 22.
    אדם 08/01/2016 12:30
    הגב לתגובה זו
    שלמה, החברה מציעה מוצר טוב במחיר טוב. עם התרחבות השרות לכל העולם פוטנציאל הצמיחה שלהם ענק. בנוסף להתפשטות האינטרנט לכל העולם, שבעתיד יהיה נגיש וזול גם לכל העולם השלישי (פרוייקט הלוינים של פייסבוק וגוגל). גם בתקופות מיתון, המוצר שהם מוכרים הוא זול ואפילו יכול לחסוך לאנשים כסף. מה דעתך?
  • מה דעתי על מה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 09/01/2016 11:56
    הגב לתגובה זו
  • האם עתיד החברה ורוד? (ל"ת)
    אדם 09/01/2016 16:23
  • 21.
    רם 08/01/2016 12:05
    הגב לתגובה זו
    מתחיל לטפס האם זו המגמה?
  • לא חושב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 09/01/2016 11:56
    הגב לתגובה זו
  • 20.
    רז 08/01/2016 11:11
    הגב לתגובה זו
    עושה רושם שהאחזקות בשתיהן די זהות, אך הדיבידנד בxlv גדול יותר. אשמח לשמוע דעתך לגבי השתיים. האם ישנו הבדל נוסף מלבד גודל הדיבידנד לטובת xlv?
  • שלמה גרינברג 09/01/2016 11:55
    הגב לתגובה זו
    אלו סלים דומים לחלוטים רק שה XLV מייצג את כול חברות התרופות שבמדד ה S&P ( 57 חברות, כ % 15 מהמדד) ואילו ה VHT הוא סל של ואנגארד שקשור למדד התרופות של מורגן סטנלי. כיוון שאותן 57 חברות הן המובילות בארה"ב כולן גם במדד של MS. למה שלא תעשה מחקר קטן ותגלה ששתיהן נעות יחד.
  • רז 09/01/2016 15:14
    .
  • גובה העמלות זה הכי חשוב ולא דיוידנד (ל"ת)
    אלון 08/01/2016 18:24
    הגב לתגובה זו
  • 19.
    משה 08/01/2016 08:08
    הגב לתגובה זו
    שלמה תקן אותי אם אני טועה,בשלב מסויים מחירי הנפט עלו ל-50$ ןבתגובה חברות האנרגיה עלו כמעט באותה קורולציה בפלוס 15%-25%(כולל המניות הגדולות),כיום כבר ברור שמחירי הנפט יגיעו ל-$15-20,מסקנה למה להתאמץ בואו נחכה להזדמנויות.
  • שלמה גרינברג 09/01/2016 12:03
    הגב לתגובה זו
    זה שמחירי מניות עולים בוול סטריט כשהנפט עולה לשבוע זה חלק מהטימטום שהשתלט על עולם ההשקעות בעקבות תרבות הכותרות. רוב חברות הנפט הגדולות נסחרות במחירים כלכליים ותמשכנה להרוויח אבל אם סין מתרסקת, אירופה במשבר וארה"ב חוזרת למיתון אז מה יש לנו להוסיף?
  • משה 10/01/2016 08:17
    לא אני כתבתי לגבי עליית הנפט,מספר רב של משה הצליחו לבלבל,אגב לגבי השורטים של הסוחרים בארה"ב,המקור פוקס פיננסים.ולא רק בגלל זה הנפט ימשיך לרדת.מסקנה מהפתיח אעבור לשם אחר.
  • משה2 08/01/2016 09:12
    הגב לתגובה זו
    אני אומר יגיע ל17.4564$ מה דעתך
  • משה 08/01/2016 11:54
    הסוחרים הגדולים בארצות הברית פתחו פוזיציות פוט גדולות $15-20,תפנה אליהם,להזכירך העלייה בנפט מ-$40 ל-50$ גרמה לעליות של 15%-25% בחברות האנרגיה,ועכשיו לאור המחירים העכשווים מחירי המניות חזרו ולמטה מזה.
  • 18.
    רז 07/01/2016 23:12
    הגב לתגובה זו
    עושה רושם ששתיהן מחזיקות חברות זהות, אך לXLV דיבידנד גבוה יותר. היכן ההבדל ?
  • 17.
    ארי 07/01/2016 23:04
    הגב לתגובה זו
    אנחנומ לא נביאים ולכן לא נדע אם הירידות רק מתחילות או שזו מגמה שלילית שרק תחריף. מה שבטוח שיש מניות שהגיעו למחיר אטרקטיבי יותר. כגון VBLT ועוד הרבה מניות שיורדות עם הזרם.
  • סמי 10/01/2016 14:11
    הגב לתגובה זו
    מדילול אסטרונומי שהם עלולים להפיל על המשקיעים. אתה יודע מה זה למצוא את עצמיך מהיום למחר (ממש כך) במינוס 30 אחוז ואפילו 40 אחוז הפסד מהיום למחר רק בגלל דילול. לא נעים וכבר היו תקדימים בסקטור הזה.
  • 16.
    agricultural machin 07/01/2016 22:07
    הגב לתגובה זו
    caterpillar , volvo , kumatsu , John deere - but only for solid and non-greedy minds
  • 15.
    ארז 07/01/2016 20:02
    הגב לתגובה זו
    http://tinyurl.com/hxotyhd
  • 14.
    איך קונים תעודת פיקטאט מים ? תודה (ל"ת)
    זאבי 07/01/2016 18:42
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/01/2016 08:50
    הגב לתגובה זו
    וליועצי נ"ע ומבקשים. אם הם לא שמעו על הנייר תחליפו בנק ובדרך החוצה תסבירו להם שלבנק משרדים נאים ביותר בישראל, מול מגדל שלום בת"א.
  • 13.
    אלעד 07/01/2016 17:52
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה, תודה על הכתבה המעניינת כתמיד. האם תוכל בבקשה להפנות אותי לסלים/קרנות המכילים מניות של חברות בתחום ה-ITO? תודה מראש וסליחה אם נשאלת כבר בעבר בעניין וסיפקת תשובה.
  • שלמה גרינברג 09/01/2016 12:07
    הגב לתגובה זו
    אבל ITO אינה המייצגת הנכונה, חברה חדשה, קטנה מאוד שעדיים לא מוכרת ומרוויחה. אולי נעשה כתבה על התחום בעתיד
  • תיקון טעות הקלדה: הכוונה היא ל IOT (ל"ת)
    אלעד 07/01/2016 17:59
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    יעל 07/01/2016 17:38
    הגב לתגובה זו
    ובכלל איזה תעודה משתי אלו (משום מה אין לי אפשרות לקנות את פיקטט מים). יש לה איזושהיא עדיפות או במה בדיוק הן שונות ? תודה על המאמר
  • 11.
    אם צריך מים מדוע pho כמעט לא זז 3 שנים (ל"ת)
    אהרון 07/01/2016 17:14
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    אורי 07/01/2016 15:49
    הגב לתגובה זו
    אני בחב adm וכמו שאומרים שיורד גשם יורד על כולם וכן המניה ירדה ב25אחוז ויותר האם מניות כבדות אומרות לפול כך שלא לדבר על חב התרופות בכל מקרה לי יש סבלנות ומקווה לטוב תודה לך
  • 9.
    שלמה מה דעתך על המחיר של mu ? שער טוב לקנות ? (ל"ת)
    מומו 07/01/2016 15:38
    הגב לתגובה זו
  • שאלה לא לעניין (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/01/2016 16:26
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    ירבילבול 07/01/2016 15:37
    הגב לתגובה זו
    באמצע הפיסקה על רוברט מלטוס,נערכה טעות סופרים מעניינת: "הוא טוען כי החששות ממחסור במזון ובמין קשורים האחד בשני"...אכן
  • תראה איך שכומר מדבר? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/01/2016 16:25
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    גיורא 07/01/2016 14:51
    הגב לתגובה זו
    האם השפל במחירי הדגנים למשל משמעותו שבעיות הרעב בעולם נפתרו לתמיד או שזו אפיזודה חולפת
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 15:23
    הגב לתגובה זו
    בין בעיות הרעב למחירי הדגנים
  • האם מחירי הדגנים בשפל הנוכחי ריאליים (ל"ת)
    גיורא 07/01/2016 15:02
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 15:35
    המחירים נקבעים בין ההיצע לביקוש, בדיוק כמו מחירי הנפט
  • 6.
    שימי 07/01/2016 14:45
    הגב לתגובה זו
    !! קונים כשיהיה מומנטום...לא כשהכל צולע
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 15:22
    הגב לתגובה זו
    רק תטרח גם להציץ בסלים לאורך זמן לפני שאתה קובע עובדות
  • 5.
    מומו 07/01/2016 14:41
    הגב לתגובה זו
    והסיבות למה הם ירדו הכל שטויות לא קשור לטכנולוגיה, בליל של שטויות, הרי כבר כתבתי לך ששוק הנפט והסחורות ב CBOT מגלם משבר כלכלי אדיר בשנים הקרובות. יצור ב 15$ ומכירה ב 25$ עדיין ריווחית, אך אין השקעה עתידית בפיתוח ולכן המחיר יוכפל וישולש תוך 2 - 3 שנים. לגבי החקלאות ושילוב הטכנולוגיה, כל מלה בסלע, אחר המאמרים הטובים שקראתי לאחרונה. תודה!
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 15:21
    הגב לתגובה זו
    "והסיבות למה הם ירדו הכל שטויות לא קשור לטכנולוגיה, בליל של שטויות". אתה בטח מצפה לתגובה על בליל השטויות שלך
  • 4.
    גולשת 07/01/2016 13:26
    הגב לתגובה זו
    שלום לך שלמה, אשמח לשמוע את דעתך על המתרחש בסין וההשפעה על המערב (כולל יפן). האם לדעת אנחנו בזעזוע קל וחולף או באינדיקציה למשבר מהותי יותר? תודה ושבת שלום לך.
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 14:01
    הגב לתגובה זו
    שנים אני מזהיר מפני השקעות במניות סיניות, אפילו אלו שנסחרות בארה"ב. בגדול, מה שקורה בבורסה שם מנותק מהכלכלה הריאלית. לא נראה לי (מהעובדות הידועות עד לרגע זה) שיש משבר מהותי בכלכלה הסינית, בטח לא במערב. אבל אני מעדיף ללמוד את העניין הסיני לפרטיו ולהגיב בכתבה הבאה.
  • תודה לך. אשמח לכתבה הבאה. (ל"ת)
    גולשת 07/01/2016 16:56
  • 3.
    ארז 07/01/2016 13:19
    הגב לתגובה זו
    צריך הרהנ אומץ למי שמתפרנס מהשקעות להגיד את זה. ג'יי.פי מורגן: "אסטרטגיית ההשקעות של לקנות בירידות ולמכור בעליות הגיעה לסוף דרכה" "הראלי בשוק המניות נכנס לשנתו השביעית ואין חלופות טובות להשקעה במניות; עדיף להחזיק במזומן באג"ח למרות התשואה האפסית - כי עדיף לא להפסיד כסף מאשר להיות מושקע במניות"
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 14:07
    הגב לתגובה זו
    אתה יודע כמה דעות של אנליסטים מפרסמת מורגן מידי יום? מידי שעה? מי זה "האנליסט הנ"ל"?
  • 2.
    קוקי 07/01/2016 11:00
    הגב לתגובה זו
    FAZ , DGLD ,ERY, TBT , DGAZ,
  • שלמה גרינברג 07/01/2016 11:42
    הגב לתגובה זו
    אנשים שהשקיעו בסלים אלו אפילו כהגנה מופסדים סכומי עתק. אם את מאמינה שהשוק "מתרסק" אז אלו הסלים להשקיע. מה יש לכתוב כאן? קחי כדוגמה את סל השורט הטכנולוגי שהזכרת SQQQ ותשווי לסל הטכנולוגי שמולו הוא נסחר, ה QQQ ותראי בעצמך מה קרה למשקיעים בו בשנה, שנתיים, חמש או עשר שנים אחורה.
  • 1.
    שלמה אתה לא רואה שהכל קורס? (ל"ת)
    גולש 07/01/2016 10:00
    הגב לתגובה זו
  • רז 09/01/2016 15:20
    הגב לתגובה זו
    שכולם דבקים ממנו לטווח קצר.