
קרנות השתלמות במאי - תשואה של 2.2% במסלול הכללי; תשואה פנומנלית במסלול המנייתי
מה עשה מסלול ה-S&P וכל מה שצריך לדעת על תשואת החסכונות שלכם בחודש מאי
הזינוקים בשוקי המניות בארץ ובוול סטריט מספקים תשואה פנומנלית בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל המנייתיות בחודש מאי. על פי בדיקת ביזפורטל התשואה הממוצעת במסלול המנייתי צפויה להיות כ-5.5%, כשיהיו גם גופים שיספקו תשואה של 6%. המסלול המנייתי הניב מתחילת השנה תשואה של כ-5%-5.5%% - כלומר, נראה שברוב הקרנות והקופות חודש מאי העביר את התשואה משלילית לחיובית.
במסלול הכללי והנפוץ יותר שמכיל רוב של אגרות חוב לצד כ-40% מניות, התשואה בחודש מאי היתה גם נהדרת - כ-2.2% בממוצע, כאשר גם כאן יהיו גופים שיספקו יותר. המסלול המנייתי בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הניב מתחילת השנה כ-3.3%. התשואות האלו לא סופיות - יש עדיין מסחר הערב בוול סטריט שעשוי לשנות את התמונה. נעדכן מחר בנתונים המעודכנים.
מסלול ה-S&P 500 סיפק לחוסכים תשואה של 2.7% (לא סופי). התשואה הזו נופלת מהמסלול המנייתי ומהתשואה של השוק המקומי שהגיעה ל-7% וגם מהתשואה של וול סטריט - הנאסד"ק עלה בקרוב ל-10%, ה-S&P עלה ב-6.3%. אז איך זה שהמסלול בקרנות ובקופות הצמוד ל-S&P הניב רק 2.8%? בגלל הצניחה בשער הדולר שגם פגעה בתשואה המנייתית בהשקעות בוול סטריט. הממשעות אגב היא שבדומה לחודשים קודמים - גופים שמוטים להשקעות בארץ, בעיקר חברות הביטוח יניבו תשואות טובות יותר מאלו שמוטים להשקעות בחו"ל, אם כי חשוב שוב להזכיר - כולם משקיעים את רוב הכספים שלכם במניות בחו"ל, השאלה היא מה הפרופורציה - בממוצע מדובר כבר על מעל 70%, יש כאלו שב-80% והם יספקו תשואות פחות טובות, יש כאלו ש"רק" 655 מהרכיב המנייתי בחו"ל, הם יספקו תשואות טובות יותר.
התשואה המרשימה מגיעה כאמור למרות הצניחה בשער הדולר בשיעור של כ-3.4% שגילחה חלק משמעותי מהתשואה למשקיעים שכן מרכיב משמעותי של ההשקעות בעיקר במניות מושקע בחו"ל והגופים המוסדיים חשופים למרכיב של כ-25%-30% דולרי. בפועל, הם משקיעים סדר גודל של 50% מהמסלול הכללי (ויותר במסלול המנייתי בהשקעות בחו"ל), אבל מגדרים חלק מההשקעה הזו ושומרים על חשיפה דולרים שמבחינתם מהווה גם סוג של הגנה שכן במצבי חירום ואי וודאות יש ביקוש לדולר. בנטו החשיפה שלהן לדולר היא כאמור באזור רבע מהתיק וזה יצר להם במאי הפסידם גדולים. אך זה לא הפריע להציג עדיין תשואות מרשימות.
- קרנות הפנסיה ביוני - מה התשואה ולמה היא נמוכה מאשר האפיקים האחרים?
- קרנות השתלמות ביוני - תשואה קרובה ל-3% במסלול הכללי; תשואה של 5.5% ומעלה במסלול המנייתי
איך ה-FOMO מחזיק את השווקים?
ותראו איך אתם פועלים - כשיש נפילות אתם בחרדה ושוקלים למכור. כלומר מוכרים בירידות. כאשר יש עליות אתם מתלהבים וקונים. אתם פועלים כך בניגוד לכלל הכי חשוב בעולם ההשקעות - קונים בזול ומוכרים ביוקר. קונים כאשר יש ירידות ומוכרים כאשר יש עליות ולא ההיפך. אלא שהכלל הזה לא מתאים ולא נכון למשקיעים לטווח בינוני-ארוך, אלו צריכים שלא להתרגש (לנסות שלא להתרגש) בירידות ולא למכור את התיק ולא לעשות שינויים גדולים בכלל, גם לא בעליות, כל עוד התיק שלהם מבטא את רמת הסיכון והצרכים שלהם.
הסיבה היא כי בטווח הבינוני-ארוך השוק נותן תשואה טובה. היסטורית שוק המניות מספק 7%-8% בשנה אז נכון שיש גם סיכונים ומצבים של ירידות ומפולות, אבל על פני זמן הוא מספק את התשואה הזו והמומחים מסבירים שבאין משהו אחר להישען עליו - "מה שהיה הוא מה שיהיה".
בפועל, התרחשו בשנים האחרונות אירועים שחיזקו מאוד את תחושת ה-FOMO בשווקים ומשקיעים נוטים להחזיק בהשקעות גם בתקופות קשות מחשש יפספסו את העליות. הדוגמה הכי בולטת היתה בקורונה. מי שהחזיק ולא מכר כשהשוק איבד 405, ראה תיקון תוך שבועות. מי שמכר הפסיד.
- מה עשתה קרן הפנסיה שלך בחודש האחרון ומי מובילה מתחילת השנה?
- קופות גמל להשקעה במאי - מה עשתה הקופה שלכם?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"

דוגמה מצוינת היתה בתחילת אפריל. מי שנבהל מהמכסים של טראמפ ומכר הפסיד. מי שהחזיק ראה את השוק טס ב-25%. אף אחד לא יודע מה יהיה והאם הפעולה שאתם עושים כרגע תניב לכם רווח או הפסד. אבל אפשר לומר את הדבר הבא - טראמפ משחק בשווקים ובעצם שולט בהם. אמירה שלו מזניקה את השווקים ב-12%, הסכם שהוא מביא מביא לשבירת שיאים בוול סטריט. השוק קורא את טראמפ ומבין את האינטרסים שלו - מחירים גבוהים וכך נוצר מצב שהודעות שליליות לא מורידות את השוק בעוד הודעות חיוביות מזניקות אותו לשמיים.
האם זה מוצדק? לא בטוח - המחירים גבוהים, אבל צריך לזכור שאנחנו במהפכה - מהפכת ה-AI היא אמיתית והיא צפויה להוביל לעלייה ברווחי החברות בהמשך. ועדיין אובייקטיבית ובהינתן המצב ההיסטורי, מכפילי הרווח של השוק שמבטאים את התמחור היחסי - גבוהים. גבוהים גם ביחס לתשואת האג"ח שהיא האלטרנטיבה וגבוהים ביחס לעבר.
להוריד סיכון בחסכונות?
זה לא נכון לנסות לתזמן את השוק, אבל כן דרושה תמיד בדיקה של התיק והערכה האם הוא מתאים לסיכונים ולצרכים שלכם. אם אתם זוג שעומד לפני רכישת דירה זו תהיה טעות ענקית להשקיע את כל הכסף במניות. מנגד אם אתה צעיר בן 21 שהשתחרר ויש לך כסף פנוי שלא אמור לשמש אותך בשנים הקרובות, אז מניות זה המקום בשבילך.
כלל בסיסי בהשקעות הוא שסיכון הולך יחד עם סיכוי. ככל שתסתכנו יותר כך תרוויחו יותר, אתם בעצם מקבלים סוג של פיצוי על הסיכון - תשואה נוספת. זו הסיבה שלאורך זמן התשואה במניות עולה על התשואה באגרות חוב הבטוחות יותר. זו הסיבה שתשואה באגרות חוב ממשלתיות ובטוחות נמוכה מתשואה על אגרות חוב קונצרניות (של פירמות). כלל חשוב נוסף הוא שבהינתן הכלל הראשון, המניות מספקות תשואה עודפת על פני זמן. זה לא בהכרח בשנה, שנתיים, אבל ברוב הגדול של הבדיקות לטווח ארוך 5 שנים ומעלה זה עובד, וככל שהזמן ארוך יותר כך זה נכון יותר.
המבחנים האלו שמגובים במחקרים רבים בודקים את ההיסטוריה אבל בהינתן גם הרציונל האקדמי והכלכלי שלהם הם צפויים להיות נכונים גם לעתיד. אלא שלגבי העתיד אף אחד לא יחתום לכם על זה. זו הנחת הבסיס, אבל אין בטוח.
אז אם אתם שוקלים לשנות את התיק בגלל המצב, הסיכונים, הטלטלות בשווקים והמכסים, זה יכול להיות רעיון טוב, אבל לא בגלל שהשוק יורד או מה שקורה כעת, אלא בגלל הצרכים והסיכונים שלכם. תבדקו את התיק ותראו א זה מתאים לכם. אם לא תשנו.
הדרכים להפחתת סיכון הן פשוטות - מעבר לקרנות אחרות, מעבר חלקי לקרנות אחרות. מה הכוונה? נניח שאתם במסלול של S&P500 ורוצים להקטין סיכון - מסלול כללי שיש בו 40% אג"ח פחות מסוכן, אפילו מסלול מנייתי באופן מסוים פחות מסוכן כי הוא יותר מפוזר (אבל לא מפחית סיכון באופן משמעותי), מסלול אג"חי הוא ממש פחות מסוכן.
ואם אתם במסלול מניתי ורוצים להפחית סיכון אתם יכולים לעבור למסלול הכללי הפחות מסוכן ואלו שרוצים ביטחון יחסית גבוה וסיכון נמוך יכולים לעבור למסלול האג"חי.
האם יש מס במעבר בין מסלולים?
לא. במעבר בין מסלולים אתם שומרים על הוותק שלכם בקרן ואתם לא מחויבים במס. נזכיר כי קרנות השתלמות הן מכשיר ההשקעה המשתלם ביותר כי אין מס על המכירה, אין מס על הרווחים בתוך הקרן לאורך התקופה ויש הטבה בעת ההפקדה לקרן. בקופת גמל להשקעה שהיא מכשיר גם טוב להשקעה, גם ניתן לעבור בין מסלולים ללא תשלום מס, אך יש מס במשיכה החוצה - פדיון של הקופה. אם החוסך בגמל להשקעה מגיע לגיל 60 יש לו יתרונות ומיסוי יחסית נמוך.
- 6.הסקירה הכי ברורה ועניינית שקראתי מזה שנים... יישר כח! (ל"ת)כרמיאל 05/06/2025 18:15הגב לתגובה זו
- 5.גיל 05/06/2025 13:49הגב לתגובה זוהוא אמר שיעדכן את הנתונים
- גיל 08/06/2025 17:08הגב לתגובה זוגם אני בדקתי ובדקתי והוא לא טרח לעדכן. זה לא פעם ראשונה
- 4.אנונימי 30/05/2025 19:58הגב לתגובה זוכמו אידיוט נתתי להם הזדמנות שוב ושב
- אנונימי 03/06/2025 21:28הגב לתגובה זומקום ראשון או שני החודש!!!
- 3.מיליונר 30/05/2025 15:45הגב לתגובה זוצפויה לזנק 10 אחוז!! קופת גמל של מיטב. היא לא חשופה לדולר מגודרת מלא כנראה.
- 2.פשוט לחכות שהדולר יעלה..... (ל"ת)הגינגי 30/05/2025 08:36הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 30/05/2025 07:48הגב לתגובה זורשמתם כותרת על sp500 ללא מידע בגוף הכתבה!!!!
- כתוב בכתבה מעל 6% אבל אנו נראה פחות בגלל שהדולר ירד (ל"ת)יעקב 30/05/2025 11:36הגב לתגובה זו