
אפל תעלה מחיר בלי להאשים את המכסים, והמניה מזנקת
כדי לשמור על הרווחיות מול מכסי הייבוא מסין, אפל שוקלת לגלגל את העלויות על הצרכנים, אך נזהרת מלהזכיר את המילה "מכסים". במקום זאת: עיצוב אולטרה-דק, תכונות חדשות וניסיון להעביר את המוקד להודו.
אפל Apple 5.15% שוקלת להעלות את מחירי האייפונים לקראת סוף השנה, במקביל להשקת הדגמים החדשים, אך עושה כל מאמץ שלא לקשר את המהלך למכסים שארה"ב מטילה על סין, כך על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.
בחברה שוקלים
להצמיד את ההתייקרות לשדרוגים עיצוביים כמו דגם אולטרה-דק ותכונות חדשות, כדי לשמר את הרווחיות מבלי לפגוע בתדמית או להרתיע צרכנים.
לומדים מהטעות של אמזון
הבחירה שלא לקשר את העלאת המחירים למכסים אינה מקרית. באפל שוקלים היטב את ההשלכות הפוליטיות
והציבוריות של מהלך כזה, במיוחד לנוכח האירועים האחרונים סביב אמזון אAmazon.com Inc. 7.05% .
בחודש שעבר דווח כי אמזון בחנה אפשרות להציג לצרכנים את רכיב המכסים במחיר הסופי, מהלך שהוביל לתגובה חריפה מצד הבית הלבן, שתיאר אותו כ"פעולה עוינת". אמזון נסוגה במהרה והבהירה כי לא מדובר ביוזמה מאושרת.
באפל למדו מהאירוע הזה. הם מבינים שכל אמירה פומבית שעלולה להיתפס כביקורת על מדיניות הסחר של טראמפ עלולה להכניס את החברה לעימות ישיר עם הממשל, לסכן הטבות רגולטוריות ולהעביר
את הדיון מהטכנולוגיה והחדשנות לפוליטיקה ולתסכול הצרכנים. לכן, באפל מעדיפים למקד את המסר סביב שדרוגים עיצוביים וטכנולוגיים, גם אם מאחורי הקלעים, הסיבה המרכזית להתייקרות היא דווקא כלכלית/גיאופוליטית.
הסכמי הסחר משפיטים לטובה
ארה"ב וסין
הסכימו מוקדם יותר על השעיית רוב המכסים ההדדיים שהוטלו במסגרת מלחמת הסחר ביניהן, אך מכס בגובה 20% שהטיל הנשיא טראמפ נותר בתוקף וכולל גם סמארטפונים. הממשל בארה"ב החריג סמארטפונים ממכס "הדדי", מכס שירד זמנית ל-10% (לעומת 125%) במסגרת ההסכם האחרון, ברקע לחצים
מבכירי החברות הגדולות ובמיוחד טים קוק.
קוק מתמודד עם לחצים גוברים על רקע סכסוך הסחר, שמאיים על שרשרת האספקה של אפל. בתגובה, החברה הגדילה מלאים במהלך חודש מרץ והעבירה חלק מהייצור להודו. עם זאת, המפעלים בהודו מייצרים רק את הדגמים הבסיסיים, כאשר
התשתיות והיכולות הטכנולוגיות לייצור הדגמים המתקדמים נמצאים בסין בלבד. על פי הערכות, מתוך כ-65 מיליון אייפונים שנמכרו בארה"ב בשנה שעברה, מעל למחצית היו דגמי מתקדמים (פרו או פרו מקס).
- מתחנפת ל"אומה המועדפת"? רוש תשקיע 700 מ' בצפון קרוליינה
- צים מזנקת ב-16% - תהנה מהסכם סחר בין ארה"ב לסין
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הודו היוותה בשנה שעברה כ-13% עד 14% ממשלוחי האייפון העולמיים,
והצפי הוא שהנתון יוכפל השנה, אך גם זה לא יספיק כדי לענות על הביקוש של הודו וארה"ב גם יחד.
התחרות בסין מתחממת
במקביל, משלוחי אייפון בסין בחודש מרץ צנחו בכ-50% לעומת שנה קודמת והסתכמו ב-1.89 מיליון מכשירים בלבד, לעומת 3.7 מיליון בתקופה
המקבילה. בעוד המשלוחים הכלליים בשוק הסיני עלו ב-6.5%, היצרניות המקומיות כמו שיאומי והוואווי דווקא רושמות זינוק חד, בין היתר בזכות תמיכה ממשלתית, תמחור תחרותי ותכונות מתקדמות כמו בינה מלאכותית.
בשורה התחתונה
לנוכח הירידה בנתח השוק הסיני,
אפל מנסה לצמצם את תלותה במדינה ולמקד את הייצור בהודו, אך דגמי הפרימיום עדיין מיוצרים בעיקר בסין. החשש מהשפעת המכסים, יחד עם הלחץ מצד משקיעים לראות התקדמות בתחום הבינה המלאכותית, מציב את אפל בנקודת מבחן לקראת ההשקות הבאות.