רדיו אזורי תחת טרור: "אנחנו משפיעים על הלך הרוח - לא רוצים לשדר פאניקה"
אירועים הימים האחרונים תפסו את תחנות הרדיו האזוריות בדרום מוכנות. אחרי הכל, בשנים הרבות מאז החלה פעילותן של התחנות, זו לא הפעם הראשונה שהן עוברות לשידורים מתגלגלים וגלים פתוחים, עם שידורים על פני שעות רבות וכתבים שפרוסים בנקודות שונות.
"ב-12 וכמה דקות תוכנן לעלות לשידור העיתונאי אלכס פישמן בתכנית האקטואליה 'מה קורה' של אודי שכטר, כדי לדבר על עסקת שליט", מספרת לאייס גלית איבגי-כהן, המפיקה הראשית של 'רדיו קול הים האדום' ומנהלת מחלקת האקטואליה בתחנה. "אלא שבשיחה המקדימה ב-12:00, סיפר פישמן למפיקה שיש שמועות על ירי ליד אילת. המפיקה ישר פנתה אליי ואל מנהלי התחנה, ומיד התחלנו בטלפונים לכל העולם ולאשתו, למשטרה, לדובר צה"ל, לעירייה, כדי לקבל מידע, ושלחנו כתבים למחסום עין נטפים ולבית החולים. ככה שכמה דקות אחרי 12:00 כבר דיווחנו על הירי לעבר האוטובוס, והמשכנו בשידור רצוף עד 17:00, ומשעה זו ועד 21:00 עשינו פריצות לשידור".
בשעות שלאחר מכן, הפגיז צה"ל ברצועת עזה ופלגים פלסטינאים החלו בירי טילי גראד לעבר אשקלון, אשדוד, אופקים ובאר שבע. גם בתחנה האזורית 'רדיו דרום', שינו את לוח השידורים ועברו לנוהל של 'גל פתוח'.
פורסים כתבים, מקבלים תלונות מתושבים
לדברי סמנכ"לית התכניות של רדיו דרום, קרן אוזן, "אנחנו באמת תחנה מקומית שמשדרת אקטואליה מקומית, פרסנו כתבים בבתי חולים, בקבינט עיריית באר שבע, במקום נפילת הרקטות".
באירועים מעין אלו שעובר הדרום בימים האחרונים, הרשויות השונות - בהן העיריות והמועצות האזוריות, כמו גם המשטרה, הצבא ופיקוד העורף - עושות שימוש רב בתחנות האזוריות שזוכות להאזנה מקומית גבוהה. אוזן: "פיקוד העורף משתמש בתחנה שלנו ככלי להעברת מידע, בין היתר כדי לתת הוראות לציבור, להרגיע, מתי לצאת מהמרחבים המוגנים. אנחנו גם מדווחים למשל אם משרדי הממשלה יהיו פתוחים, על מקלטים נעולים ועל קווי אוטובוס פעילים. לא רק דיווחים ביטחוניים, אלא גם בעיות בירוקרטיות שמעניינות לא פחות את המאזינים שלנו". איבגי-כהן מחזקת את דבריה: "אנחנו יותר לוקליים מרשת ב' או גל"צ, הרבה יותר נגישים למאזינים שעל כל דבר פונים אלינו. בחמישי קיבלנו עשרות טלפונים ממאזינים, בית החולים פנה אלינו כדי להעביר מידע, ראש העירייה עלה ישר לשידור".
בשישי למשל, שידר 'קול הים האדום' תכנית אקטואליה בבוקר במקום מגזין תרבות ולאחר מכן עבר לשדר מוזיקה שקטה. בין 12:00 ל-14:00, במסגרת התכנית 'שירים מים לים' בהגשת ורדה צוברי, ניתן ביטוי ברור במיוחד לאופי התחנות האזורית: מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים האילתי 'יוסף טל', ד"ר קובי ארד, שקלט ביממה שלפני כן את פצועי הפיגועים, עלה לשידור, "והפתענו אותו בשידור חי עם זר פרחים", מספרת איבגי-כהן.
עלייה בהאזנה, ירידה בפרסום
התחנות האזוריות גם עוזרות למאזינים "להפחית לחץ", לדברי אוזן מרדיו דרום. "אנחנו מעלים גופים שמתמודדים עם לחצים, כמו למשל אנשים של ער"ן", היא מסבירה, "מה שלא קורה בתחנות ארציות".
בימים כאלו, על פניו, סופגים כלי התקשורת ירידה בהכנסות מפרסום. "בשלב הראשוני אנחנו באמת מבחינים בזה", מסבירה אוזן. "אנחנו ממלאים את הייעוד שלנו כרדיו שהוא כאילו שירות ציבורי, אבל אנחנו מסחריים. מבחירה הורדנו קמפיינים שהייתה לנו תחושה שהם לא מתאימים לאופי השידור בימים של טרור והרוגים. מצד שני, זה בדיוק הזמן של רשתות שיווק ארציות לעלות בקמפיינים תדמיתיים, או למשל פרסומות לסופרמרקטים שעושים שליחויות הביתה כי אנשים מעדיפים לא לצאת לקניות, וזה בגלל שהאזנה כעת לרדיו מאד גבוהה".
רדיו דרום משדר ל-2 גזרות: 101.5 FM לאזור אשקלון, אשדוד, שדרות, קריית גת, קריית מלאכי וחלק מעוטף עזה; ו-97 FM לאזור באר שבע, נתיבות, אופקים, וחלק אחר מעוטף עזה. התחנה משדרת בסינדיקציה מ-6:00 בבוקר עד 8:00, מ-12:00 עד 14:00 ומ-20:00 ועד ליום שלמחרת. תחנת רדיו דרום 101.5 FM מחוברת בשנה האחרונה למערכת ההתרעה של פיקוד דרום, וכך מפעילה מחצות עד 6:00 גל פתוח עם פריצות אוטומטיות במקרה של אזעקה. משישי האחרון עברה גם רדיו דרום 97 FM למתכונת זו, ולאורך כל השבת היה גל שקט לטובת הציבור הדתי.
בימים האחרונים, מנהל מחלקת האקטואליה של רדיו דרום 97 FM, ירון ששון, לא ישן הרבה. "שידרנו הרבה שעות בימים האחרונים. בשישי במהלך היום, במוצ"ש, הבוקר במשך 4 שעות בבוקר. עכשיו אני עובד על מהדורת הערב. אנחנו נמצאים בשטח לפני כולם, ומנסים להתמקד גם בהיבטים היותר מקומיים, כמו אם בית ספר יהיה סגור או המרכז המסחרי ייפתח או לא, מה שלא יעניין בהכרח את כלי התקשורת הארציים. נלווה משפחה של פצוע או הרוג במשך כמה ימים, כי זה מישהו משלנו".
לדבריו של ששון, "בימים האחרונים העבודה היא מסביב לשעון, יש לנו צוות כונן של מבזקנים, מפיקים, עורכים וכתבים, שזמינים כל הזמן ואחרי אירוע שמצדיק פריצה לשידור, אנחנו עושים את זה ומורידים שידור קיים. אנשים נלחמים מי יעשה כוננות לילה, כולם פה וכולם התייצבו".
גם לילך בריקמן, מנהלת מחלקת האקטואליה ברדיו דרום 101.5 FM שקועה בימים האחרונים בעבודה. "אנחנו מקיימים שידורים מיוחדים, ונמצאים באופן שוטף עם כל הגורמים הרלוונטיים, כמו המועצות האזוריות, העיריות והמשטרה, שעולים אצלנון באופן תדיר".
בגזרה המערבית של רדיו דרום - של אשקלון ואשדוד - יש למחלקת האקטואליה כעת 6 כתבים בשטח, שמחולקים לפי ערים ואזורים. "כל כתב מעדכן מאזור הסיקור שלו", מספרת בריקמן, "ובימים אלו הם עובדים ממש קשה. בימים האחרונים יש בלילות טכנאי ועובד ממחלקת האקטואליה, כדי לעלות לשידור אם יקרה משהו קיצוני בלילה, כמו רקטות שיגרמו לאבדות בנפש".
הדילמה: מתי לחזור לשידורים רגילים
האזור החם ב-24 השעות האחרונות, היה גזרת באר שבע. בתחנה האזורית שמשדרת לעיר, שידרו הבוקר 4 שעות אקטואליה. מאידך, דווקא באזור אשדוד ואשקלון נרשמה היום רגיעה, והתחנה שידרה שעתיים אקטואליה בין 8:00 ל-10:00, ועל פניו נראה כי היא מתחילה לחזור למתכונת שידורים מיוחדת.
"היום השידורים היו רגילים יחסית", אומרת בריקמן, "אבל כמובן שדיווחנו על כל אזעקה שהייתה". קרן אוזן מסבירה: "יש לנו השפעה על הלך הרוח - אנחנו גם יוצרים את זה. מצד אחד אנחנו לא רוצים לשדר פאניקה, אבל יש לנו מחויבות לדווח על מה שקורה. תמיד יש דילמה מתי להפסיק עם הגל הפתוח, ולחזור לנוהל שידורים רגיל. אין נוסחה - אם עובר זמן ואין נפילות, אז מתחילים לחזור לשגרה, אבל הניסיון מלמד אותנו שהכל אפשרי. היום למשל החלטנו לשדר את תכנית הסינדיקציה של דידי הררי 'דידי לוקאלי'".
- 4.מיכל 22/08/2011 09:16הגב לתגובה זואן מה להגיד רדיו דרום היו מקצועים שר כוח !
- 3.כל הכבוד (ל"ת)אחלה סקירה 22/08/2011 00:38הגב לתגובה זו
- 2.איילת 21/08/2011 18:23הגב לתגובה זוהן עושות עבודה טובה בעת משבר, מסקרות ונותנות מידע. יש רק לקוות שגם בימים רגילים הן תגלנה תכונות כאלה
- 1.תפסיקו לשדר שירים שקטים. רק זה מלחיץ אותנו. (ל"ת)עידו 21/08/2011 17:31הגב לתגובה זו