מנכ"ל אייר קנדה: "חברות היי-טק ופיננסים צמצמו וחלקן אף הקפיאו את תקציבי הנסיעות"
ארצות הברית נמצאת בעין הסערה הכלכלית של חצי השנה האחרונה. הכל התחיל משם ורוב ההשפעה במערכת הגלובלית העולמית מנווטת מכיוון זה. החברות שפעילותן העסקית נמצאת על הקו לארה"ב מושפעות כמובן באופן ישיר מהמצב. אחת מהחברות הללו היא גם אייר קנדה שטסה לצפון אמריקה ומרגישה את המשבר הכלכלי בכל מייל ומייל של טיסה.
"אני מקווה שתוצאות הרבעון השלישי שטרם הצגנו יהיו הפתעה נעימה, אבל המצב הכולל של חברות התעופה בצפון אמריקה אינו מעודד. כולן הציגו הפסדים גדולים בסדר גודל של מיליוני דולרים במחצית הראשונה של 2008. פירוש הדבר, מחיקה מלאה של כל הרווחים מהשנים האחרונות, והתאוששות מהפסד כזה אחרי שריפת מזומנים בחצי השנה האחרונה תארך זמן רב". כך על פי רות בן צור, מנכ"ל אייר קנדה ישראל בראיון ל-Bizportal.
בהקשר של צפון אמריקה צריך לציין במיוחד את ההשפעה של מחלקות העסקים על הפעילות הכלכלית. "מחלקות העסקים של חברות התעופה הן המושפעות הראשונות, וזאת משום שהחברות הפיננסיות בארה"ב, שהן הצרכניות העיקריות של מחלקות העסקים של חברות התעופה, היו הראשונות להיפגע במשבר הכלכלי".
(ש)מהם המהלכים שנעשים כדי להתמודד עם המצב?
חברות התעופה תנקוטנה בצעדים המתבקשים, כדי לשמור על המשוואה הפוזיטיבית. כשאין הכנסות, צריך לקצץ בהוצאות. הקיצוצים יהיו בכל הרמות וזה כבר החל כשמחיר הנפט החל לנסוק, וכבר עד סוף 2008 יהיו פחות עובדים בכל חברות התעופה וגם בחברת אייר קנדה.
(ש)אתם נחשבים סניף קטן, אבל גם לכאן זה יגיע?
"כן, גם אנחנו עלולים להידרש לתרום את חלקנו בקיצוצים כמו שאר סניפי אייר קנדה".
(ש)איך זה בא לידי ביטוי בהחלטות לתקופה הקרובה?
"קיצוץ קווים, הורדה בתדירויות, קווים הפכו להיות עונתיים. במדינות עליהן אני אחראית, כמו איטליה וספרד, לא נפעיל טיסות בחורף. וזו דרך שלנו להתייעל. צריך להבין שכיום, קו שאינו מצוין, אין לו שום זכות קיום. המצב הוא של 'אפס סובלנות'. אם אתה לא מביא מזומנים לחברה, אין לך זכות קיום".
"במחיר 100 דולר לחבית נפט, חברות התעופה הפסידו על כל נוסע"
הטענה הבסיסית כלפי חברות התעופה היא המהירות שבה הן מזדרזות לעדכן את מחירי הכרטיסים צפונה בעקבות מחירי הנפט הגואים ומשהות את ההחלטה להוריד את המחירים כאשר מחיר חבית הנפט יורד.
באייר קנדה מזדרזים להתנער מהטענה ומסבירים, "אנחנו גבינו 45 דולר היטל דלק לכרטיס בזמן שמחיר חבית הנפט הגיע אף למחיר של 100 דולר לחבית. חברות התעופה לא העלו מחירים באופן דראסטי עם התחלת המגמה של עליית מחירי הנפט ובשלבים הראשונים ספגו את העלויות, וזאת משום שלא הובן שזו מגמה שאינה עוצרת וזמנית".
"בשורה התחתונה, הנפט הוא הסיבה המרכזית להפסדי חברות התעופה. שום דבר לא השתנה במבנה העלויות שנשארו במקומן, ואתה רואה רבעון שלישי ב-2008 אל מול 2007 ממנו עולה תמונת ההפסדים בעקבות מחירי הנפט. צריך לזכור שכל עלייה בדולר אחד במחירי הנפט משמעותה הוצאה נוספת של 26 מיליוני דולר לאייר קנדה".
(ש)איך מורגשת הירידה בהיקפי הנוסעים?
"הירידה הורגשה ועקב זאת פשוט הורדנו תדירויות. לדוגמא לקו לישראל הורדנו בחורף 2009 תדירות אחת מ-4 ל-3. אין היום רחמים בתעשייה שלנו, על מנת להיות רווחי ובטוח חייבים להגיב בהתאם ולעשות הכל על מנת שלא להטיס מושבים ריקים. ההחלטה הזאת נתנה את אותותיה. כדי להישאר רווחיים יצאנו מנקודת הנחה שיספיקו 3 טיסות".
(ש)ההיי-טק נפגע מאוד ועובד הרבה מול ארה"ב, השוק שלכם. כיצד זה פגע בכם?
"בתקופת החגים, התנועה העיסקית מין הסתם חלשה יותר. לכן, לא הורגשו אותות המשבר הכלכלי. נובמבר הקרוב הולך להיות חודש המבחן החשוב ביותר. נוסעים עסקיים לא מזמינים מראש, אבל אין ספק שזה יורגש והירידה בהיקף הנוסעים תגיע בנובמבר. אין לי ספק שחברות היי-טק ופיננסים קיבלו החלטה לקצץ בסעיף הטיסות".
"עוד לא שמענו מהן (חברות ההייטק) אבל ידוע לנו שיש קיצוץ בתקציב הנסיעות של חברות, שנחשבו עד לא מזמן לעמידות ואיתנות, בעלות תקציב נסיעות גדול".
(ש)האם ישנה סכנת סגירה כלשהי לסניף המקומי?
"חד משמעית לא. אבל המצב קשה ומחייב פתרונות יצירתיים, ונדרש מאיתנו לא להפסיק לעבוד קשה, להמשיך להרוויח, לקחת את ההחלטות הנכונות ומבחינתנו עלינו על הגל הנכון".
(ש)אתם עדיין רווחיים?
"אם לא היינו, לא היינו כאן. ככה זה באייר קנדה. אפס סובלנות".
(ש)איך אתם מול אל-על בנתח שוק בטיסות לצפון אמריקה?
"זה עומד על 50% לכל חברה, ובמחלקת העסקים אפילו יותר לטובתנו. המוצר של המתחרים ממש לא בר תחרות מולנו. מחלקת העסקים שלהם ממש לא דומה לשלנו. אצלנו מקבלים סוויטות שינה ועוד שלל תוספות נוחיות. וכל זאת במחיר כרטיס טיסה זהה".
(ש)הייתה מחשבה אולי לקחת צעד אחורה ברמת המוצר וכך לעשות התאמות מחיר ולהבטיח תנועת נוסעים?
"אני ממש לא מאמינה בזה. אנחנו לא מתפשרים על המוצר.
(ש)5 שנים מהיום, לאן הולך הענף. איך יראה השוק ב-2013?
"קודם כל עד המשבר, הדוחו"ת העולמיים הראו גידול עקבי בתנועת התיירות. כל חברות התעופה הקטנות שקמו באירופה וצפ' אמריקה, למה הן קמו? הייתה דרישה וכולן רצו חלק בחגיגה. הן היו אלו גם ששילמו ראשונות את המחיר ופשטו רגל. לגבי מיזוגים, סביר להניח שיהיו חברות מסוימות שייעלמו מהמפה ".
(ש)האם יהיו שינוים בענף?
בפרוש כן. אני חושבת שהשינויים הדרסטיים יותר יורגשו באירופה אבל גם בארה"ב.
(ש)ושינויים בארץ?
חברות התעופה תמשכנה לפעול בסביבה תחרותית ומלאת אתגרים. חברות התעופה החזקות תשרודנה.