פרדוקס התחכום והיישום - ענייני פק"מ
מתוחכם, ערמומי, בעל כישורי מסחר חדים, סתגלן – אני מניח שבמילים אלו או קרובות לכך נתפס בעיני עצמו המשקיע הישראלי, כי הרי אנו עם סגולה, עם שיודע להסתגל למצבים משתנים ובעלי יכולת חשיבה מהירה חדה וייחודית. ולכן רק טבעי שכך גם נתפס המשקיע הישראלי בעיני יצרני המוצרים הפיננסים לאמור בתי ההשקעות השונים שמציעים למשקיע הישראלי מגוון אין סופי של מוצרי השקעה בוורסיות שונות ובעטיפות מיוחדות, הכול בכדי שמר ישראלי יבחר בהם, "במוצר התל בונדי כספי ממונף סקנדינווי פלטיניום בריבוע שלהם".
אך הפרדוקס של התחכום מכה במשקיע הישראלי שוב ושוב ובסופו של דבר כשאנו מסתכלים כיצד משקיעים רוב המשקיעים בשוק ההון את כספם בימים אלו, כאשר הם מובלים ע"י יועצי ההשקעות והמשווקים הפיננסים, אנו רואים שמר ישראלי חוזר לפק"מ ותוכניות החיסכון הטובות והישנות. הפק"מ או בשמו הנוצץ והחדשני קרן כספית או מק"מ, מציע ריבית אטרקטיבית ומובטחת של כ-4.2% ללא הצמדה ולפני עמלות ומיסים. החיסכון או בשמו החדש התל-בונד הוא גרוע הרבה יותר ונותן תשואה של מדד +4.2% באג"ח קונצרניות (בינתיים יציבות)ולטווח של מעל 5 שנים. אפיק השקעה נחות ומסוכן.
אז למה? למה מתרחש הפרדוקס הזה מול עיננו המשתאות, הרי כל בר דעת הבין כבר לפני שנה שמחירי המניות גבוהים מדי ותשואה של אג"ח קונצרניות יזמיות במזרח אירופה בתחום הנדל"ן לא אמורים להיסחר בתשואה של מדד +5%, כן רבותי וגבירותיי אלו שמשווקים לכם היום את מוצרי ההשקעה הדפנסיביים, הכספיים והתל בונדים הם אותם יועצים ומנהלים שהשקיעו ומשקיעים את כספכם בקרנות 8020, שדחפו אתכם לסטרקצ'רים שעד היום אתם לא מבינים את משמעותם.
הכסף שלכם הוא באחריותכם, ורק אתם תישאו בנזקים של יישום צעדי ההשקעה שלכם, אני באמת מאמין שבכל אחד ואחת מאיתנו יש את היכולת לייצר תיק השקעות מאוזן ונכון לצרכיו אם רק נעצור לרגע ונעמיק במחשבה על הצרכים שלנו, ונביט לרגע על הסביבה הכלכלית ונסיק מסקנות שנכונות לנו, כי הרי בשביל להפסיד כסף אין לנו צורך באחרים, אנחנו עושים את זה מצויין לבד.
כדי שלא רק אתפס כמטיף בלבד אלה גם תראו שאני מבצע, אני חוזר על ההצעה שלי מהטור שלי מלפני שלושה שבועות והיא:
* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.