פישר הותיר את הריבית ללא שינוי: בהתאם לציפיות
נגיב הבנק המרכזי בישראל הותיר היום את הריבית במשק הישראלי על 4% וזאת כפי שעשה בהחלטה מלפני חודש. בניגוד לפעמים קודמות, הפעם קיימת אחדות דעים בקרב האנליסטים, כי הריבית תיוותר על כנה ברמה של 4%.
הגורמים העיקריים להחלטה, לפי פרסום הבנק המרכזי:
"כפי שעולה מהצפיות משוק ההון, תחזיות החזאים הפרטיים ותוצאות המודלים של בנק ישראל, נראה כי רמת הריבית הנוכחית, בחודש זה, עקבית עם עמידה ביעד יציבות המחירים ב-12 החודשים הבאים". "מבחינת הגורמים המשפיעים על התפתחות האינפלציה - המשך הצמיחה במשק טומנת בחובה לחצים על המחירים המתבטאים בעלייה במחירים המקומיים. בנוסף, מחירי האנרגיה והמזון בעולם עולים. מנגד, ההשפעות של היחלשות הדולר בעולם על התפתחות של מחירים מסוימים במשק הישראלי ממתנות". "מעבר לכך, ההשלכות של המשבר בשווקים הפיננסיים על ההתפתחות של הכלכלה העולמית ב-2008 עשויות לפעול להתמתנות בקצב האינפלציה בישראל".
עוד נמסר בהודעה, כי בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק מתוך מטרה להשיג את יעד יציבות המחירים. בכפוף לכך, הבנק ימשיך לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית, במיוחד בעידוד התעסוקה והצמיחה. כמו כן, ימשיך הבנק לתמוך ביציבות המערכת הפיננסית.
נתוני האינפלציה: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוקטובר ב-0.1%, מעט מעל ההערכות המוקדמות. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.2% ומתחילת השנה ב-2.4%. התחזיות לאינפלציה: החזאים המקומיים צופים, בממוצע, כי בשנת 2007 תגיע האינפלציה ל-2.5% וב-12 החודשים הקרובים – ל-2.2%. כמו כן, צופים החזאים כי ריבית בנק ישראל תעלה בחצי נקודת אחוז בממוצע עד סוף 2008. הציפיות משוק ההון, הן שהאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תהיה 1.2%, כמו בחודש הקודם. במקביל, נגזרות צפיות לאי שינוי בריבית בנק ישראל בחודשים הקרובים. מהמודלים של בנק ישראל, עולה כי ברמת הריבית הנוכחית, בחודש זה, צפויה האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים להימצא בתוך יעד יציבות המחירים.
הערכות אנליסטים טרם העדכון
ירון זר, מנהל מחלקת המחקר של ישיר בית השקעות, העריך כי "נגיד בנק ישראל יותיר את שיעור ריבית הבסיס ברמה של 4% ולא יורידה בעיקר עקב העליה המפתיעה במדד המחירים לצרכן בחודש אוקטובר בשיעור של 0.1%".
ממחלקת המחקר של מיטב נמסר, כי "להערכתנו, יותיר הנגיד את הריבית על כנה, ברמה של 4.0%, כשהפרמטרים העיקריים התומכים בכך הינם הורדת הריבית בארה"ב בחודש שעבר והערכות בנוגע להפחתה נוספת בשיעור של 0.25% עד סוף השנה, כמו גם הערכות בנוגע לעמידת המשק בטווח יעד האינפלציה".
רפי גוזלן, מנהל מחלקת המחקר בפריזמה, העריך, כי "הריבית תישאר ללא שינוי , בנק ישראל הולך לעמוד ביעד גם בראיה לתקופה הקרובה וגם בראייה של 12 חודשים קדימה. ירידת הדולר מקזזת את העליה במחירי האנרגיה והמזון וזאת בשל העליה שנרשמה לאחרונה במחירי הסחורות בעולם".