אמישראגז:"החוק במשק הגז יגרום לפיצוץ בניינים ולכניסת העולם התחתון לתחום"

"הרפורמה המוצעת לא נבדקה לעומק לא בהיבט הכלכלי, לא בהיבט הצרכני וחמור מכך גם לא בהיבט הבטיחותי. הרפורמה המוצעת מהווה תמריץ לגורמים עבריינים לחדור אל שוק הגז הביתי תוך פגיעה בלתי סבירה בבטיחותם של אזרחי ישראל"
ישראל הס |

"אנו קוראים לוועדת הכלכלה של הכנסת לקיים דיון יסודי ודחוף בהשלכות החומרות הנובעות מהמבנה הנוכחי של הצעת חוק התחרות במשק הגז. היום מדובר בבלונים ובבתים בודדים, אך אם תתקבל הצעת החוק יהיו אלה צוברים פיראטיים שיפוצצו בניינים שלמים", כך אמר היום משה שפיצר, סמנכ"ל תפעול בחברת אמישראגז. הדברים נאמרו בעקבות אירועים חמורים שחלו לאחרונה בבלוני גז שהותקנו ע"י חאפרים, בהם פיצוץ בלוני גז בשכונת מאה שערים בירושלים, אשר הביא לפציעתם של חמישה בני אדם ודליפת גז שארעה ביום רביעי האחרון בשכונת התקווה בת"א, ואשר הביאה לפציעה קשה של אדם אחד.

הצעת חוק התחרות במשק הגז, המטפלת בנושא משק הגז הביתי, מוצגת על ידי משרד התשתיות כרפורמה משמעותית שתקדם את התחרות בתחום זה. אמישראגז טוענת, כי "הרפורמה המוצעת לא נבדקה לעומק לא בהיבט הכלכלי, לא בהיבט הצרכני וחמור מכך גם לא בהיבט הבטיחותי. הרפורמה המוצעת מהווה תמריץ לגורמים עבריינים לחדור אל שוק הגז הביתי תוך פגיעה בלתי סבירה בבטיחותם של אזרחי ישראל".

השתלטות של גופי עולם תחתון

בנייר עמדה שהגישה אמישראגז לוועדת הכלכלה לקראת הדיון המתקיים בנושא בימים אלה נאמר, בין היתר, כי "על וועדת הכלכלה להימנע מלחזור על טעויות שנעשו בעבר, אשר בעקבותיהן התחילה להתפתח בשוק המיכלים אנרכיה מוחלטת בנושא הבטיחות, לרבות שוק של ציוד גנוב, והשתלטות של "פיראטים" וגופי עולם תחתון על שוק זה".

אמישראגז סוקרת את ההיסטוריה של הרשלנות בתחום הגז, "מאז 1989 הבטיחות בכל הקשור למיכלי גז התדרדרה מאד וכ-35% ממשק הגז בבלונים נשלט כיום ע"י חאפרים וגורמי פשיעה. הממשלה אפשרה כניסת גורמים בעייתיים למשק הגז על ידי כך שלא הציבה תנאי סף מינימאליים לקבלת רישיון ספק גז כמקובל בענפים רגישים אחרים. הממשלה מטעה את הציבור בקשר להשלכות הבטיחותיות של החוק ומאפשרת לספקי גז עבריינים בעלי רישיון שאינו ניתן לשלילה, ליהנות מפירות חברות הגז הגדולות, עליהם עבדו במשך עשרות שנים. הצעת חוק התחרות תביא לפגיעה אנושה בבטיחות ויש להידרש לנושא זה בהקדם".

"רמת המסוכנות של הגז היא גבוהה במיוחד בהתחשב בתכונותיו של החומר ובהתחשב בכך שמדובר במוצר אשר מצוי בכל בית בישראל. הצעת החוק, באם תתקבל, תביא לפגיעה דרמטית ברמת הבטיחות. בעת תקלה או פיצוץ בבלון גז, או חלילה בצובר גז, יש צורך בגורם ברור ומוגדר שיהיה אחראי לבטיחות התושבים. פיצול האחריות המוצע בהצעת החוק, כתוצאה מהפקעת הציוד של ספקי הגז ושימוש בו על ידי ספקים שונים, קוטע את עיקרון "היד האחת" ויגרום לפגיעה בצרכנים, כפי שהיה באירועים רבים בהם לא אותרו האחראים".

"החוק יגרום לרשלנות"

אמישראגז טוענת עוד, כי "הצעת החוק נותנת תמריץ שלילי לספקי הגז להשקיע רק את המינימום הנדרש ברכישה ותחזוקה של ציוד הגז מחשש שיופקע מהם לאחר תקופה קצרה. הצעת החוק תיצור יתרון תחרותי לחברות בעלות סטנדרטים בטיחותיים ירודים בהתבסס על העובדה שבעיקר השכבות החלשות, יעדיפו לרכוש גז זול, אך לא בטיחותי. ספק גז מורשה, שינסה לחסוך כסף, יוכל להתחמק מחובותיו הבטיחותיות ולמדינה לא תהיה שום אפשרות לפקח על העניין, כיוון שמדובר בעשרות אלפי צוברים הפזורים בכל מקום".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה