באוצר מביעים אופטימיות רבה ל-2007: צמיחה של 5%

באוצר מנבאים גם עמידה ביעדי האינפלציה, גידול בשכר הריאלי, שיפור במצב האבטלה, קיטון בחוב הממשלתי וגידול משמעותי בייבוא ואף בייצוא, וזאת למרות היחלשותו של המטבע האמריקני
עפרה ברון |

משרד האוצר פרסם היום (ב') סקירה אופטימית במיוחד בנוגע לעתידו של המשק הישראלי בשנת 2007. בדומה לצמיחה של 5.1% שנרשמה בשנת 2006, באוצר מנבאים צמיחה של 5% גם בשנת 2007. לצד הציפיה להמשך צמיחה מרשימה בשנה הנוכחית, באוצר מנבאים גם עמידה ביעדי האינפלציה, גידול בשכר הריאלי, שיפור במצב האבטלה, קיטון בחוב הממשלתי וגידול משמעותי בייבוא ואף בייצוא, וזאת למרות היחלשותו של המטבע האמריקני.

למרות שתחזית הצמיחה היא גבוהה, באוצר מדגישים כי "קצב הצמיחה הצפוי בשנת 2007 דומה לקצב הצמיחה בפועל ב-2006, אך קטן מקצב הצמיחה הפוטנציאלי, ללא השפעת המלחמה בצפון, ב-2006. פער זה מבטא את השפעת ההאטה בשווקים העולמיים ב-2007 לעומת 2006 ואת חוזקו של השקל".

כאמור, למרות התיסוף הניכר של השקל כנגד הדולר, במשרד האוצר מעריכים כי הממשלה תעמוד ביעדי האינפלציה שקבעה, אך צופים כי האינפלציה תסתכם בכ-1%, בטווח התחתון של היעד שעומד על 1%-3%.

בנוגע לשכר הריאלי, באוצר צופים גידול של כ-2.8% וזאת לאור הירידה באבטלה, הגידול בפריון שנרשם בשנים האחרונות, העלייה בשכר המינימום, והגידול במספר המועסקים במשרות מלאות. זהו שיעור הגבוה במקצת משיעור הגידול בשנת 2006.

כמו כן, צפויה עלייה מתונה בשיעור ההשתתפות מ-55.6% בממוצע ב-2006 ל-55.8% ב-2007 הנובעת מהמשך הצמיחה במשק, העלייה בשכר, המשך תהליך דחיית גיל הפרישה ושינוי בהרכב האוכלוסייה בגיל העבודה (האוכלוסייה הצעירה הנכנסת לשוק העבודה משכילה יותר בהשוואה לאוכלוסייה המבוגרת הפורשת משוק העבודה). מנגד השפעות השינויים המבניים שתרמו לגידול בשיעור ההשתתפות בשנים קודמות (קיצוצי הקצבאות והפחתת מספר העובדים הזרים) צפויים להשפיע פחות.

באוצר מביעים אופטימיות גם בנוגע לתעסוקה אשר צפויה על פי התחזית לגדול ב-3.3%, בעוד שיעור האבטלה הממוצע יעמוד על 7.4%. מהאוצר נמסר כי צמצום מספר העובדים הזרים מבטא את מדיניות הממשלה המכוונת להקטנת שיעור האבטלה ולשיפור השכר של השכבות החלשות.

בהנחה שהגירעון השנה יהיה נמוך מהיעד של 2.9 אחוזי תוצר ויעמוד על כ-1.5 אחוזי תוצר וקצב הצמיחה יעמוד ב-2007 על 5% אזי יחס החוב תוצר בסוף 2007 צפוי לרדת מרמה נוכחית של כ-88 אחוזי תוצר לכ-84 אחוזי תוצר (כולל תקבולי הפרטת בז"ן ).

הצריכה הפרטית צפויה לגדול ב-4.9% בשנת 2007 זאת על רקע עליית השכר הריאלי, המשך הרפורמה במס, הגידול במספר המועסקים, הירידה באבטלה והגידול בערך תיק הנכסים של הציבור.

עוד עולה מהדוח, כי הצריכה הציבורית צפויה לגדול ב-2007 ב-2.9%, וההשקעה בנכסים קבועים צפויה לגדול ב-9.5%.

כהגידול בייצוא הסחורות ושירותים יעמוד על 5.1% (7.4% גידול בייצוא ללא יהלומים). גידול זה משקף ציפיות להמשך התרחבות בסחר העולמי, המשך הצמיחה בעולם, המשך צמיחת ההיי-טק והתאוששות בענף התיירות שתביא לשיפור ייצוא השירותים. עם זאת, צפויה השפעה מקזזת מסוימת עקב תיסוף ראלי של השקל ב-2006 וגידול איטי בצמיחה העולמית ב-2007 בהשוואה לשנת 2006 .

כמו כן, צפויה עלייה של 4.9 אחוזים בייבוא סחורות ושירותים. עלייה זו מבטאת גידול צפוי בייבוא חומרי גלם ומוצרי השקעה עקב התבססות קצב הצמיחה וכן עלייה ביבוא מוצרי צריכה עקב התחזקות השקל מול מטבעות אחרים.

כמובן שהתחזיות האופטימיות של האוצר מותנות בקומץ הנחות: ראשית, כי תמשך הצמיחה בעולם ויימשך הגידול בסחר העולמי. הנחה נוספת שבבסיס התחזית היא המשך ניהול מדיניות פיסקלית אחראית. בנוסף, מניחים מידת ריסון של המדיניות המוניטרית, וכמובן - גולת הכותרת - מניחים כי לא תחול ב-2007 הרעה משמעותית במצב הביטחוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה