69% מהישראלים חושבים כי העניים לא אשמים במצבם
העניים בישראל הם קורבנות של נסיבות. כך מאמין רוב הציבור בישראל על-פי סקר, שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה לקראת פורום קיסריה, שייפתח ביום שלישי ויעסוק בבעיית העוני בישראל. הסקר נערך בקרב 1,204 מרואיינים, שרואיינו בטלפון בעברית, ערבית ורוסית ומהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל. הממצאים המלאים לגבי עמדות הציבור הישראלי ביחס לעוני יוצגו ביום ד' השבוע, בפורום קיסריה בדיון העוסק בצעדים לצמצום העוני בישראל.
על-פי הסקר 69% מהישראלים מאמינים, כי העניים הגיעו למצבם בשל "בנסיבות אשר מעבר ליכולתם". לעומתם, כ-20% סבורים, כי העניים נתונים בעוני מכיוון שאינם מתאמצים מספיק. מיעוט מהאוכלוסיה סבור, כי האופי הפגום של העניים הוא האחראי למצבם.
בקרב הנשאלים המוגדרים כעניים, 83% מאמינים, כי הסיבות לעוני קשורות ל"נסיבות שמעבר ליכולתם", ואילו רק 53% בקרב בעלי ההכנסה הגבוהה מאמינים, כי זו הסיבה. 5% מקרב העניים מאמינים, כי הסיבות לעוני נובעות מחוסר מאמץ של העניים, לעומת 29% מבעלי ההכנסות הגבוהות, שמסכימים עם טענה זו.
העשירים מוכנים לשלם יותר מס לטובת צמצום הפערים
רוב הנשאלים השיבו, כי הממשלה מוציאה מעט מדי כסף לטיפול בבעיית העוני. 91% העניים חושבים, כי הממשלה אחראית לצמצום הפערים, לעומת 60% מקרב בעלי ההכנסות גבוהות. כאשר נשאלו אם יהיו מוכנים לשלם מסים נוספים כדי להקטין העוני בישראל, רובם(61.8%) השיבו בשלילה. מידת הנכונות לשלם מסים גברה ככל שגדלה ההכנסה.
בעלי עמדה מדינית שמאלית, נכונים יותר לשלם מסים נוספים כדי להתמודד עם העוני בהשוואה לבעלי עמדה מדינית ימנית. בקרב דוברי העברית 30% מוכנים לשלם יותר מסים כדי לטפל בעוני, 48% בקרב דוברי הערבית ו-31% בקרב דוברי הרוסית.
70% לא מרוצים מההזדמנויות הקיימות בישראל לאנשים עניים להתקדם ע"י עבודה קשה. ממצא זה מחזק את הממצאים באשר לחשיבותם של החסמים או ההזדמנויות מוגבלות בהסבר ממדי העוני בישראל. באופן צפוי, שיעור הבלתי מרוצים גדל עם הירידה בהכנסה.
אנשים בעלי דעה ימנית נוטים להיות יותר מרוצים ההזדמנויות של העניים להתקדם ע"י עבודה קשה בהשוואה של אלו בעלי עמדה מדינית שמאלית.
רוב הציבור הישראלי (63.4%) אינו מרוצה מטיפול הממשלה בעוני. מידת חוסר שביעות הרצון מדרך טיפולה בבעיית העוני גבוהה גם בקרב בעלי הכנסות גבוהות (80%) לעומת 88% בקרב העניים. קל לשער, כי ממצאים אלו הושפעו מסמיכות מועד הסקר לבחירות לכנסת. הסקר מראה, כי דוברי הרוסית הכי פחות מרוצים מטיפול הממשלה בעוני (78.8%), בהשוואה לדוברי הערבית (83.1%) ודוברי העברית (88.9%).