מיוחד ל-Bizportal: קווין קר מציע לעשות כסף מסחורות
רק מי שהיה מחוסר הכרה בשבועות האחרונים ונוהג לקרוא בדרך כלל את העיתונות הכלכלית, לא שם לב להתעסקות הבלתי פוסקת שלנו, העיתונאים, בתחום המסחר בסחורות. לעיתים נראה, כי העליה החדה במחירי סחורות בבורסות השונות ברחבי העולם, מונעות על ידי תעשייה שלמה של ספקולציות ומשחקי מזל, אך האם זו האמת?
בראיון מיוחד ל-Bizportal מדבר אחד היועצים הבולטים בשוק ההון האמריקני, קווין קר, על הדרך לעשות כסף מהשקעות בסחורות. קר הינו מומחה בעל שם עולמי בתחום הסחורות. הוא הספיק לסחור ולרכוש מקומות על רצפות המסחר בכמה בורסות לסחורות ברחבי ארה"ב, וכן לאורך שנים לפעול כסוחר בלונדון בה ההתמחה במסחר במתכות וסחורות משוק האנרגיה.
ב-2003 יסד שירות ידיעות ב-Newsletter באינטרנט בשם KWEST Market Edge שנרכש על ידי חברת Agora. כיום משמש קר כעורך של ה-Resource Trader Alert תוך שימוש בידע שצבר ב-15 שנותיו כסוחר בשווקי הסחורות. קר הינו בעל תור שבועי באתר החדשות הכלכליות Dow Jones MarketWatch ואורח קבוע בתכניות הכלכליות של רשתות הטלוויזיה האמירקניות - CNN, FOX News, CBS Evening News ואחרות.
ש: במהלך השנים האחרונות שווקי הסחורות מזנקים מעלה. כל מיני סחורות, מאנרגיה ומתכות ועד מיץ תפוזים קפוא וסוכר, רשמו עליות שערים חדות. מדוע אחרי כל כך הרבה שנים של תרדמת אנחנו רואים התעוררות כזו בסחורות? מה המשמעות בכך לשווקי המניות?
"בניגוד לחשש, ניתן לראות כי שווקי המניות הרוויחו מאוד מהעליות האחרונות במחירי הסחורות. שווקים אחרים גם עולים בצורה משמעותית. שוק האנרגיה הוא הבולט מבין שווקי הסחורות הנוסקים, ולמרות החשש עוד לא ראינו את המחירים מגיעים לרמות של demand destruction. לאט לאט אנחנו כי רק עכשיו מתחילים להרגיש את השפעת המעבר של העליות ברמות המחירים על כיסו של הצרכן.
בניגוד לדעה הרווחת, שוק ההון נתמך היום בצורה משמעותית על ידי מניות הקשורות באופן ישיר לשווקי הסחורות. סקטורים אחרים, הנפגעים מהעליות במחירים, באמת לא הציגו תוצאות כל כך טובות ולמרות זאת, ראינו את השווקים עולים ברחבי העולם.
יתכן ואנו מגיעים לשיא כלשהו במחירי המניות כי בשלב זה או אחר חברות יצטרכו להעביר את העליות ברמות המחירים לכיסו של הצרכן. את ההשפעה של העליות האחרונות במחירי האנרגיה ניתן כבר עכשיו להרגיש בשווקי המניות".
היכן לדעתך איזור ה-Demand destruction (קריסת הביקושים) במחירי הנפט?
"כאשר רמות המחירים של מחירי האנרגיה היו ברמות של 40 דולר לחבית נפט גולמי חשבנו שעלייה לרמות של 60 דולר תכניס את המחירים לתחום של demand destruction. מאחר שהדבר לא קרה, קשה להעריך מהן הרמות שיגרמו לתופעה הזו. כיום ישנם בתי השקעות שטוענים, כי עלייה מעל לרמה של 80 דולר לחבית תוביל את השווקים לתחום ההרסני הזה, אבל לי קשה היום לקבוע רמות מחירים. באם העלייה היא הדרגתית ומעניקה לשווקים תקופת הסתגלות לרמות החדשות, אז מחיר היעד עלול להיות גבוה בהרבה ממחיר היעד שהיינו רואים, לו העליה הייתה חדה ומהירה.
כאן בארה"ב אנחנו שומעים הרבה תלונות על רמות המחירים הגבוהות של הבנזין אבל עוד לא הספקנו לראות ירידה משמעותית בצריכה. כרגע, הנושא האיראני מהווה את הגורם המרכזי לעליות המחירים. המחיר הנוכחי מגלם בתוכו הרבה מאוד חששות מפני תקופות של אי וודאות. תקופת ההוריקנים הקרבה, האלימות בניגריה וחוסר היציבות במערכת היחסים של ארה"ב עם ונצוולה, תורמים גם הם לאי הוודאות השוררת בשווקים. שוב אני רוצה להדגיש, כי למרות התלונות הרבות מצד הצרכנים, אנחנו עוד לא רואים האטה משמעותית ברמות הביקוש. לכן, אני גם לא רואה האטה משמעותית ברמות המחירים בטווח הזמן הקרוב".
האם אנחנו יכולים להשוות את התקופה הנוכחית לזו של סוף שנות ה-70?
"שמעתי הרבה השוואות כאלה ואני מתקשה להסכים איתן. בוש הוא לא קרטר ורמות האינפלציה במשק האמריקני היום אינן רמות האינפלציה של המשק האמריקני של סוף שנות ה-70. במשך תקופה ארוכה מאוד היו רמות המחירים בהרבה מאוד סחורות מתומחרים מתחת לשווי ההוגן שלהן. הסיבה המרכזית שבגללה אנו רואים את העלייה המשמעותית ברמות המחירים הינה הגידול בביקוש בעיקר מצד הודו וסין".
לאחרונה כתבת על האפשרות למחסור עולמי בקקאו בתקופה הקרובה. הסיבות, לטענתך, הינן הביקוש ההולך וגדל לקקאו במדינות המזרח ובמיוחד בסין, שם עלה הביקוש ב-30% במהלך השנה האחרונה. ספר לנו קצת על שוק הקקאו, היכן הוא מיוצר ונסחר, מי השחקנים הגדולים בשוק ומה לדעתך צפוי להתרחש בשוק בעתיד הקרוב?
"שוק הקקאו הוא בהחלט שוק מעניין עכשיו. כ-60% מאספקת הקקאו בעולם מגיעה ממדינות שונות באפריקה. יצרנית הקקאו הגדולה בעולם הינה חוף השנהב והשלישית בגודלה הינה גאנה. הביקוש ההולך וגדל מצד מדינות כמו סין, רוסיה ומדינות דרום אמריקה, מפעיל בתקופה האחרונה לחץ על הייצור במדינות אפריקה.
לאחרונה קוצצו הסובסידיות לגידול הקקאו במדינות הללו וחקלאים רבים נטשו את הסקטור בחיפוש אחר מקורות טובים יותר לפרנסה. לפי Cabi BioScience כ-40% מהיבול השנתי של קקאו הולך לאיבוד על רקע פגיעה של מחלות שונות וחרקים.
חוף השנהב הינה מדינה הסובלת משחיתות ואי סדרים פוליטיים חמורים. למגדלי הקקאו בעיות רציניות עם הממשל המקומי, אשר הם רואים כאחראי לשולי הרווח המזעריים שלהם. עכשיו עונת הקציר של היבול ועננת אי וודאות מרחפת מעל חוף השנהב, באשר לצעדים שמגדלי הקקאו עלולים לנקוט, על מנת להבהיר לממשל את אי שביאות רצונם. שמועות על שביתה כללית הולכות וגוברות ככל שעובר הזמן.
אם אתה לוקח את מצב ההיצע הלא ברור, יחד עם הביקוש ההולך וגדל ברחבי העולם, אתה יכול להסיק את המסקנות בנוגע למה שאני חושב שהולך לקרות בשוק הזה בתקופה הקרובה".
מחירי הקקאו רחוקים מרמות השיא שלהם, החוזה העתידי על מחירי הקקאו לחודש מאי נמכר ברמות מחירים של 887 דולר לטון, לאחר עלייה נמוכה של 5.9% במהלך השנה האחרונה ושל 6.9% מתחילת 2006. סחורות כמו סוכר הספיקו לזנק ברמות של כמעט 50% במהלך השנה האחרונה. למה לא ראינו בקקאו את אותו זינוק שראינו בסחורות אחרות?
"אין מה להשוות בין סוכר לקקאו, זה כמו להשוות בין תפוחים ותפוזים. הם כביכול מאותה משפחה, אך הסיבות לעליה או ירידה ברמות המחירים שונות לחלוטין בשני השווקים. הסוכר היום יותר קרוב לסחורות האנרגיה מאשר לסחורות כמו קקאו או קפה. אני, דרך אגב, מאוד שוורי בכל הנוגע לסוכר".
אם כבר מדברים על שוק הסוכר מה הצפי שלך לשנה הקרובה?
"כמו שאמרתי, אני מאוד שוורי בנוגע אליו. עוד כשהסוכר היה ברמות של 12 דולר אני הייתי מאוד שוורי, כיום הוא נסחר ברמות מחירים של 17.4 ואני צופה לו מחיר יעד של 23 דולר עוד השנה. מחירי הסוכר נקבעים סביב הצריכה של אתנול, המהווה מקור אנרגיה חלופי לנפט במספר סקטורים. ככל שמחירי הנפט ימשיכו לעלות, כך גם מחירי הסוכר צפויים להמשיך לעלות.
עכשיו, כשאנו נכנסים לעונת ההוריקנים ולחודשי הקיץ בארה"ב, אני צופה שמחירי הסוכר ימשיכו לעלות. כשזה מגיע לסוכר, הכל נע סביב הביקוש לאתנול אשר קשור ישירות, כאמור, למחירי הנפט. זאת, בניגוד לקקאו. שם אנו מדברים על היצע וביקוש למוצר עצמו".
במאמר שלך התייחסת לעובדה שהשחקניות הגדולות בשוק הקקאו הינן השקעה טובה. השחקניות עליהן אנו מדברים הן חברות כמו קונצרן Nestle האירופי וענקית הממתקים האמריקנית, Hershey's. הרווחים של אותן חברות תלויים בצורה משמעותית במחירי הקקאו והסוכר, שבשנה עלו מאוד ואתה צופה שימשיכו לרשום עליות גם בעתיד הקרוב. כיצד הפגיעה הצפויה ברווחים מתיישבת עם הדעה, שהחברות האלה הן השקעה טובה?
"בגדול, רק הזמן יגלה לנו אם עליות במחירי הסחורות טובות לחברות המשתמשות בקקאו וסוכר כחומרי גלם, או מזיקות לרווחים שלהן. אני סבור כי עלייה ברמות המחירים תהיה בסופו של דבר טובה לחברות הללו. מה שענקית האנרגיה Exxon Mobil עשתה בשווקי האנרגיה, יעשו גם השחקניות הגדולות בשווקים הללו. Hershey's (ענקית ממתקים אמריקנית - י.ל.) היא בסופו של דבר בדיוק כמו Exxon Mobil, כאשר מגיעים לשורה התחתונה. לדעתי, מה שיקרה זה שהחברות הללו פשוט יגלגלו את עליית המחירים ישירות לכיס הצרכן, ובסופו של דבר, יצרניות מוצרי הקקאו הגדולות רק ירוויחו מעליות המחירים בסחורות".
ושאלה אחרונה, שאינה קשורה ישירות לנושא זה. קוראים רבים יופתעו לשמוע שניתן לסחור במתכות כמו אורניום. השוק בו מאוד לא יציב, אך גם שם ראינו עליות חדות ברמות המחירים לרמות שיא של 25 שנים. כבר הספקנו לראות תחזיות של רמות מחירים של 50 דולר לפאונד. מי הם השחקנים הגדולים בו, ומה משפיע על רמות המחירים בתחום זה?
"למיטב ידיעתי אין חוזים עתידיים על אורניום. השוק הזה אכן בוער בשנים האחרונות, כמו שווקי סחורות רבים. הדרך הטובה ביותר לסחור באורניות היא דרך מניות של חברות המייצרות אורניום כמו CAMECO (שסימולה: CCJ). אין הרבה חברות שניתן לסחור בהן המייצרות אורניום ורובן, דרך אגב, קנדיות.
אני מרבה לסחור במתכת הזו בתקופה האחרונה. מחירי האורניום היו זולים מאוד במשך תקופה די ארוכה. הסיבות לכך נעוצות בעובדה, שלאורך העשור האחרון אנרגיה גרעינית יצאה קצת מהאופנה, ויותר מכך, לאחר התפרקות ברית המועצות, היצע האורניות עלה בצורה משמעותית על הביקוש.
כיום הגענו לתקופה של שינוי בצורה קיצונית. יחסית, ישנן תוכניות להקמת מעל ל-100 תחנות חשמל גרעיניות חדשות בעולם, האמורות לקום בשנים הקרובות. הביקוש הנמוך שהיה למתכת הזו - הולך וגדל. אין לי שום ספק שבשנתים עד חמש שנים הקרובות נראה עלייה משמעותית במחירי האורניום".
*מאת: יניב לפן
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה להשקעה כלשהי.