ינואר בבורסה - השאיר את האפקטים בבית

אפקט ינואר הוכח כ"אגדה" פעם נוספת * חודש זה לא הצטיין בתשואות שהניב למשקיעים ב-11 השנים האחרונות * הטלטלה עקב האירוע שעבר על רה"מ שרון וניצחון החמאס הובילו לזינוקים חדשים של סטיות התקן * הדולר חזר לככב החודש והתחזק במהלכו * האג"ח להמרה הצטיין
חזי שטרנליכט |

חודש ינואר 2006 הוכיח שוב ש"אגדות" שוק ההון מתבדות לפרקים. המיתוס הגורס כי בחודש ינואר חל "אפקט ינואר", שבו המדדים מעניקים תשואת יתר ונסחרים בדרך כלל בעליות שערים גבוהות, התפוגג גם השנה.

במבט על פני אחת עשרה השנים שחלפו הניב ינואר תשואה מאכזבת למדי. רק חמישה מכלל החודשים הראשונים בשנים החולפות הסתיימו בתשואה ירוקה, שישה חודשים הניבו תשואה שלילית. בלט במיוחד חודש ינואר בשנת 2001, בו אירעה ההתפרצות האלימה של האינתיפדה השנייה. באותו חודש איבד מדד המעו"ף כ-10.1% מערכו.

עוד חודש בולט היה חודש ינואר בשנת 1998 בו נפל המדד ב-8.4%. בצד החיובי הניב חודש ינואר בשנת 1997 תשואה חיובית חריגה בשיעור של 14.2%, שאר חודשי ינואר לא הצליחו לטפס אל מעבר ל-3% התשואה במדד זה בעשור.

מדד המעו"ף חתם ללא תשואה

מדד ת"א 25 חתם את חודש ינואר 2006 בתשואה שטוחה של 0% ואילו מדד ת"א 100 סיים בתשואה של 2.6%, לעומת תשואה בחודש המקביל אשתקד של 2.8% ו-3.5% בהתאמה. יש לציין כי עד ליום המסחר האחרון של החודש הניב מדד המעו"ף תשואה של 1.1%, אבל יום המסחר התזזיתי מחק את התשואה הזאת.

מבין הסקטורים הבולטים בלט ענף מניות הנדל"ן שזינק בחודש ינואר בשיעור חד של 14.6% ומנגד ענף הביטוח צולח את חודש ינואר בתשואה שלילית של 3.3%.

מחזורי המסחר זינקו בשיעור חד של כ-60% ביחס לחודש המקביל בשנה שעברה והסתכמו בכ-1.53 מיליארד שקל. הגידול במחזורים הוא מתמיד ועקבי בשנה החולפת, ובעצם בשנים האחרונות, עדות לעניין הגובר במניות הנסחרות בבורסה בתל אביב. מי זוכר, כשבשלהיי שנות השפל בבורסה ? בשנים 2002 ו-2003, נחתמו ימי המסחר במחזורים שנעו בין 160 ל-200 מיליון שקל, שמינית מהמחזור היומי הממוצע בחודש שחלף זה עתה.

הנגזרים בסערה מתמדת סטיות התקן קפצו

בהמשך למסחר הער במניות בחודש ינואר - מבחינת המחזורים, נרשמו גם גידולים ניכרים בהיקפי המסחר באופציות על מדד ת"א 25. המחזורים רשמו זינוק חד בשיעור של כ-60% ביחס לחודש המקביל והסתכמו בכ-330 אלף יחידות בממוצע ביום. מדובר בגידול חד למדי.

אי אפשר לסכם את חודש ינואר 2006, רב המעללים בזירה הפוליטית-מדינית, מבלי לדבר על מצבו הבריאותי של שרון. המשבר החריף שאירע בתחילת החודש שלח את הבורסה המקומית לטלטלה. הקלישאות על כך ש"אין כאן רגע דל" נשחקו מזמן, אך גם השנה ? הוכחנו לעצמנו שהזירה המדינית המקומית עשויה להפתיע בכל פעם מחדש.

בתחילת החודש עבר ראש הממשלה שרון אירוע מוחי קשה והוא נותר בתרדמת במצב קשה מאז. בעוד המערכת הפוליטית נערכת לחילופי שלטון בתקופת בחירות ? סוערת ממילא ? זכה החמאס בנצחון סוחף בקלפי בבחירות שנערכו ברשות הפלשתינית.

לכן, אין זה פלא שהטלטלות שפקדו אותנו בחודש ינואר 2006 ? הגיעו לבורסה בתל אביב. מה מאפיין יותר את הטלטלות מסטיית התקן? סטיות התקן הגלומות עלו ביחס לממוצע השנתי זינקו בינואר שחלף אל רמה של 18.6%, לעומת ממוצע שנתי של 15.7%. גם במונחי נכס הבסיס של אופציות חל זינוק חד, והם הסתכמו בכ-600 מיליון שקל, לעומת היקפים של כ-280 מיליון שקל בחודש המקביל אשתקד.

השוק הסולידי: האג"ח להמרה בלט ברווחי ההון

המסחר בשוק הסולידי התאפיין בעליות שערים בכל אפיקי ההשקעה, כאשר מדד אג"ח כללי רשם תשואה חיובית של 0.9%. הבולט מבין אפיקי ההשקעה היה סקטור אגרות החוב להמרה שעלו בשיעור 2.5%, על רקע עליות השערים בנכסי הבסיס. אגרות החוב צמודות מט"ח עלו בשיעור של 2.1%, על רקע הפיחות בשערו של השקל מול הדולר.

בקרב אגרות השקליות נרשמו עליות שערים מתונות של 0.4% כאשר בטווחים הארוכים נרשמו עליות של 0.2% לערך. והתשואה בשחר הארוך עלתה לרמה של 6.2% לעומת 6.17% בתחילת החודש. המק"מים עלו החודש בשיעור של 0.45% ומחזורי המסחר בהם הסתכמו בכ-733 מיליוני שקל.

שוק המטבעות: הדולר הניב כ-1.4%

אירועי החודש לא הותירו את שוק המטבעות דומם מאחור. הדולר חזר להתחזק תוך שהוא מושפע ממגוון האירועים. יחד עם זאת, גם לאחר האירוע שעבר על ראש הממשלה שרון, וגם לאחר נצחון החמאס בבחירות, לא ראינו "ריצה" של ציבור המשקיעים אל הדולר ? בהיקפים שגרמו לו לזנק בשיעור ניכר. בקרב השערים היציגים מול השקל נרשמו תשואות חיוביות, כאשר הבולט מבין המטבעות היה הפרנק השוויצרי שסיים את חודש ינואר בתשואה של 5.1% המטבע האירופי חתם בתשואה של 3.2% ואילו הדולר סיים את החודש בעלייה של 1.4%.

סקטורים ומניות בולטות

סקטור הנדל"ן התבלט לחיוב בחודש ינואר שחלף, התעוררות שוק הנדל"ן המניב וקרנות הריט בישראל הובילה להגדלת העניין בחלק מהמניות הרלוונטיות בתחום. הסקטור שאיבד כח היה ענף הביטוח. שם שולמו סכומים גדולים על רכישת קרנות נאמנות וקופות גמל, ולאור החששות המצטברים מפדיונות בקרב הנכסים החדשים שעברו למבטחות, גברו גם ספקות המשקיעים לגבי המניות הרלוונטיות.

בקרב מניות מדד ת"א 100 בולטות מניות גזית ואקס.טי.אל, הראשונה רשמה זינוק של פי 4.4 בהיקף המחזורים הממוצעים במסחר בה במהלך החודש. מניית גזית רשמה מחזור יומי ממוצע שעמד על כ-2.32 מיליון שקל מול מחזור ממוצע בהיקף של 521 אלף שקל בשנה שחלפה. השנייה רשמה קיטון חד של 60% בהיקפי המסחר בה מהיקף של 2.4 מיליון שקל בממוצע מדי יום מסחר בשנה החולפת ל-920 אלף שקל בלבד במהלך החודש שחלף.

בקרב התשואות הבולטות בחודש שחלף נמצאות מניות דלק נדל"ן שעלו ב-36.5% במהלך חודש ינואר, אורכית שהניבה כ-30%, ג'י.טי.סי שהניבה 26.7%, קמטק עם תשואה של 26.5%, גזית עם תשואה של 23% ואורמת שקפצה ב-22.9%. שש המניות עם הביצועים החלשים יותר במדד במהלך החודש היו: אקס.טי.אל שאיבדה 9.4% מערכה, דלק קידוחים שהנמיכה ב-8.1%, ומניות הביטוח ? שהניבו תשואה שלילית: איילון ירדה ב-8%, הראל השקעות איבדה 7.67%, כלל עסקי ביטוח ירדה ב-6.3%, ומגדל ביטוח הנמיכה ב-5.3%.

הערה: מלבד תשואת מדד המעו"ף ומדד ת"א 100, כל הנתונים עדכניים נכון ליום 31 בינואר 2006 בשעה 14:00.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה