גרף

IEA: "ייתכן שמחיר הנפט מצא תחתית" - אבל זה תלוי בגורם הזה

מחיר חבית נפט עלה בסוף השבוע לשיא של 2016. סוכנות האנרגיה הבינלאומית מציעה היםו נתונים שצפויים לתמוך בהמשך העלייה במחיר הנפט
גיא בן סימון | (2)
נושאים בכתבה נפט

בעוד שמחיר חבית נפט טיפס בסוף השבוע האחרון לשיא של 2016 והוא נושק ל-46 דולר לחבית (45.99 דולר), מנכ"ל סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), פתיח בירול, סיפק היום תחזית שצפויה לתמוך בהמשך העליות, והתייחס לשפל שנרשם בפברואר האחרון. בירול הסביר בנוסף מתי תעשיית פצלי השמן בארה"ב - שנחתכה בצל שיקולי כדאיות הפקה - תחזור להיות אטרקטיבית ולתדלק את צד ההיצע.

הירידה בתפוקת הנפט מצד המפיקות מחוץ לקרטל אופ"ק, בשילוב של הפסקות הייצור בכויית וניגריה, מתדלקות את הראלי במחיר הנוזל השחור שרשם זינוק של 70% מה-11 בפברואר, כך הסביר בירול. לגבי השאלה האם מחיר הנפט מצא תחתית, אמר: "זה עשוי להיות המצב, אבל זה תלוי באיך תראה הכלכלה העולמית. בסביבה עסקית נורמלית, נראה את מחיר הנפט נע יותר לכיוון מעלה מאשר מטה. אנו מאמינים כי תחת תנאים נורמליים שנראה בשוק עד סוף השנה, השוק יתאזן לקראת המחצית השנייה של השנה או לכל המאוחר ב-2017". עם זאת, קצת קשה להתייחס לביטוי: 'שווקים נורמליים', לאור התנודתיות החריפה במחיר הנפט והורדת תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית.

בירול אמר כי הוא מקווה לראות התאוששות ההשקעות בענף האנרגיה בשנה הבאה, וזאת לאחר צניחה של 40% בהשקעות בשנתיים האחרונות. לדבריו, בשנת 2017 נראה כי ההשקעות יחזרו להיקף של 600 מיליארד דולר. נציין כי העדר השקעות, כחלק מהברירה הטבעית בשוק, מביאות לצמצום התפוקה ועמה התמיכה בעליית המחיר. כך למשל, הוסיף בירול, כי הפקת הנפט מצד המדינות שלא חברות באופ"ק צפויה לרדת השנה ב-700 אלף חביות ביום - הירידה החדה ביותר מזה 20 שנה.

הירידה בהשקעות בענף האנרגיה שנה השלישית ברציפות תהיה בעייתית, אמר. הדבר צפוי לגרור זינוק במחיר הנפט לצד המשך התנודתיות, מה שלא צפוי להטיב עם הצרכנים. לדבריו, עם עלייה של 1.2 מילון חביות ביום מצד הביקוש, השאיבה מהמלאים תחל בקרוב - מה שצפוי לצמצם את ההיצע ולתמוך בעליית המחיר. 

לגבי הירידה בהפקת הנפט מארה"ב אמר בירול כי יקח זמן לשנות את המגמה נוכח ירידת מספר האסדות וצמצום ההשקעות בתעשיית פצלי השמן. לדבריו, מחיר הנפט צריך להגיע ל-65-60 דולר לחבית כדי לשפר את כדאיות ההפקה מפצלי שמן.

גרף נפט מיולי 2015:

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    צדק 01/05/2016 16:30
    הגב לתגובה זו
    1. שאיבה ממלאים תגדיל היצע ולא תקטין 2. אם מחיר נפט יעלה, ברור שמהירות פיתוח שדות פצלי שמן תיהיה מהירה מאוד. זה יגדיל היצע נפט ולא ייתן למחירה לעלות 3.עליה של 1.2 מ' חביות בביקוש? מה קרה? כל הגופים חוזים עליה מינורית בביקוש. 4. כווית עצרה הפקה לכמה ימים ולא לנצח. נגריה תחזור במהירות כשמחיר יעלה. 5. מה עם מאות מיליוני חביות נפט במאגרי אירן שהמתינה למחירתם? בטוח שעוד לא הכל נמכר. 6. מה עם גידול הפקה אירנית? כל זה מראה שאדון פתיח בירול בקרוב ימכור את נפט, לאחר שאתם תשקיעו בנפט (זה ייגרום לנפט ליפול חזק יותר מגובה גבוה יותר = תשואה בשבילו גבוה יותר)
  • 1.
    אבו נפחה 01/05/2016 15:41
    הגב לתגובה זו
    מתקבל הרושם ש קידוח תמר זה קרש ההצלה של נובל לישרוד לאור הפסדי עתק ב מליארדי דולרים על הפקת הנפט מ פצלי שמן לכן לכל הפריירים לא תהיה הפקת גז מ לויתן בשנה הקרובה מה שכן היו הרבה אשליות ו בונוסים ל חברי ההנהלה של דלק ואבנר