הדבר החשוב ביותר בזמן הערכת מניה, וזה לא המכפיל
הטענה שלנו, שמתבססת בעיקר על עובדות לאורך זמן בוול סטריט, שכאשר מדובר בהערכת מניה - הכל בהנהלה, לטוב ולרע. מה שקרה השבוע למניית lululemon athletica (סימול: LULU), החברה שמובילה בלבוש אתלטי (במיוחד ליוגה) ואביזריו, היא הוכחה נוספת לכך. התגובה ההיסטרית להודעת התפטרותה של קריסטין דיי, מנכ"ל החברה, מצביעה על כך שהפרמיה החיובית שנבנית על מחיר המניה "שייכת" למי שמוביל אותה, במיוחד לפי העיניים של וול סטריט. המקרה הספציפי הזה חשוב להצדקת אותה טענה לגבי חשיבות ההנהלה, כיוון שהנפילה במניה אירעה אך ורק בשל הודעתה של דיי. בכל זאת, ב-3 חודשים האחרונים המניה נמצאת במגמת עלייה ברורה - הוסיפה לעצמה כ-33% מאז אמצע מארס. דוחות הרבעון הראשון, שפורסמו לאחרונה, הכו את הקונצנזוס - הרי רק ב-5 ביוני נבחרה LULU ע"י פרשני סוכנות בלומברג, במקום ה-2 מתוך 10 המניות המעניינות לחודש יוני, וזאת לאחר שהצליחה להתגבר על אחד המשברים הגדולים בתולדותיה. התברר שהסדרה החדשה של מכנסי היוגה המפורסמים של החברה הופכים לשקופים. תארו לעצמכם את עוגמת הנפש שנגרמת לגברת באולם ספורט קהילתי כשדבר כזה קורה, ועוגמת נפש בארה"ב עלולה לעלות הרבה כסף.
הגברת דיי הגיעה ללולו לאחר 20 שנה בסטארבקס (סימול: SBUX), שם הגיעה למעמד של סגן המנכ"ל ומנהלת אזור אסיה-פסיפיק. היא לקחה חברה שסיימה את 2008 עם מכירות של 270 מיליון, רווח תפעולי של 51.6 מיליון ונקי של 30.8 מיליון, וסיימה את 2012 עם מכירות של 1.37 מיליארד, רווח תפעולי של 376.4 מיליון ונקי של 270.6 מיליון. וול סטריט התאהבה בגברת, ולא רק בגלל הוכחות הביצוע בביזנס, אלא גם בעקבות האישיות ויכולות קבלת ההחלטות שהפגינה מאז הגעתה. לא פלא לפיכך, שמניית LULU עלתה פי 38 בתקופה שבין תחילת 2009 ליום ג' האחרון - אז נסחרה במכפיל היסטורי של יותר מ-44 פעם ומכפילים חזויים ל-2013-14 של 41 ו-32 בהתאמה, וזו חברת לבוש ספורט, לא חלום ביו טכנולוגי.
כדוגמא, המשבר האחרון של מכנסי היוגה השקופים, נפתרה ע"י הגברת במהירות והצלחה, ובסופו של דבר הסדרה הצליחה בגדול ונמכרה ביותר מ-66 מיליון דולרים מאז תחילת השנה. דיי לא היססה לרגע, פיטרה את המעצב האחראי, לקחה בחזרה את כל הזוגות, נתנה לכל רוכש החזר וזוג חדש בתמורה. זה עלה לחברה כ-70 מיליון דולרים, אבל ההחלטיות והמהירות עשו את שלהם, ותוך פחות משבועיים הסדרה חזרה להובלה והמניה שבה לשיא כל הזמנים. וול סטריט אוהבת ונותנת פרמיה לחברות שאנשים מהסוג של דיי מייצגים. חלק מנפילת המניה בא בשל ניסוח של אותה הודעת התפטרות שכאילו באה בהפתעה, או כך לפחות מסרה התקשורת. מתברר שדיי הודיעה על כוונתה להתפטר כבר בינואר (ופורסם באותו הזמן), כי לדעתה החברה זקוקה למנהל שיודע להצעיד את החברה הלאה בעולם האופנה.
בכל מקרה, כדאי לעקוב אחריה ולראות לאן צפויה ללכת, ורק אז לקנות מניות. אגב, לאחר שראתה את התגובה, דיי אמרה בחיוך, "התרשמתי ביותר כאשר האנליסט הידוע, סם פוזר, השווה את תוצאות עזיבתי על המניה עם עזיבתו של ג'ובס באפל, תודה על המחמאה הגדולה הזו". אם אתם חושבים שזו אינה הוכחה מספקת והירידה של אפל (סימול: AAPL) לאחר ג'ובס גם היא אינה מספקת - עברו בבקשה לסולאר סיטי (סימול: SCTY) ותנסו להסביר לנו איך החברה נסחרת בהערכה של 2.6 מיליארד דולרים והמניה, שיצאה לפני 6 חודשים ב-10 דולר, נסחרת היום ב-35 דולרים? תסתכלו מי הקים את החברה ועדיין מוביל אותה כיו"ר, זוכרים את Elon Musk ? נכון, מדובר באותו אחד שמוביל את טסלה (סימול: TSLA) - האם זו שווה מעל ל-11 מיליארד בלעדיו? הבעיה היחידה למשקיע, שעדיין לא פותחה שיטה כיצד לזהות אנשים מאותו זן לפני ולא אחרי.
נא להכיר Legrand SA (סימול: LGRVF) בארה"ב (סימול: LR.PF) בצרפת וב-Euronext
החברה המובילה בעולם לחיבור חשמל, כבלים ומערכות אינפורמציה למבנים. במהלך 2009, כאשר כתבנו על חברות נדל"ן (ריטי"ם בעיקר) כמו בוסטון פרופרטיז (סימול: BXP) או אקוויטי רזידנצ'יאל (סימול: EQR), ניסינו להסביר שמחיר השפל אליו הגיעו בתחילת אותה שנה, הוא תוצאה של היסטריה תקשורתית וחסרת קשר למציאות. אותו מאמר הגיע לחבר, בנקאי השקעות בפריז, שצלצל והודיע שהוא מסכים אתנו במאת האחוזים - "אבל אם כבר נדל"ן", אמר, "ואם אתה מאמין שהצמיחה הכלכלית הגלובלית תתחדש, לך על Legrand". "מה זה Legrand?", שאלנו. "כאשר בונים שכונה חדשה או אזור מסחרי חדש בטורנטו, קואלה-לאמפור, סיאטל, שנחאי או ניו דלהי, מוציאים מכרז על חיבור השכונה ומרכיביה לחשמל, מערכות האינפורמציה, אלחוט או כבלים, חיבור לאנרגיה וכו'. לאחר מכן, כשמשדרגים את מערכות החשמל והאינפורמציה למונדיאל בריו או שמחברים עיר שכווית בונה בים - מוציאים מכרז נוסף לניהול וביצוע אותו פרויקט החיבור לאותן המערכות. מי לדעתך בעל הסיכויים הגדולים ביותר לזכות?". ענינו, שאם מדובר בפרויקטים מאותו סוג ישנן חברות כמו שניידר אלקטריק (סימול: SND.MU) הצרפתית, ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), אולי סימנס (סימול:SI ), אי. בי.בי או אפילו ג'ונסון קונטרול (סימול: JCI).
"באמת? אומר החבר, ז'אן פייר, "תבדוק ותגלה שבזמן שיוצא מכרז על Cable management למשל (התקנת כל שירותי החשמל, האנרגיה והעברת אינפורמציה, וכל מה שמורכב על המערכות) Legrand זוכה ב-14%-15% מכל המכרזים בעולם - כמעט כפול מהמתחרות, ג'נרל אלקטריק ושניידר שנמצאות במקום השני. יותר מכך", ממשיך הבנקאי, "אם תבדוק מי שולט בעולם בתחום החלקים, מתגים, שקעים ותקעים, תגלה ש-Legrand מספקת למעלה מ-20% מכל החלקים המוזכרים. בנוסף, היא החברה המובילה בעולם לפתרונות של בעיות במערכות חשמל, אנרגיה, תקשורת, מיזוג אוויר במרכזי קניות, מלונות גדולים, מערכות חינוך, בריאות ומרכזי מידע. אתה הרי יודע שכאשר הנדל"ן משתקם קונים מניות של בארקשאייר האת'אווי (סימול: BRKa), כי הם מובילים בכל מה שנכנס לבית, ריהוט, וילונות, אסלות וכו'. עכשיו תזכור שישנה Legrand שמחברת את הבית לכל המערכות ההופכות אותו למשהו חי".
בדקנו והאיש צדק. החברה הצרפתית אכן מובילה גלובלית. מה שמעניין שבשווקים החשובים כמו ארה"ב, סין, הודו ואירופה - היא במקום הראשון. מדובר בחברה בת 153 שנים, שמאז נרשמה לבורסה ב-2006 מניותיה הניבו יותר מכל המתחרות שהזכרנו. אז מדוע לא ספרנו לכם עליה עד כה? כי באותם ימים התרכזנו רק בארה"ב, ולאחר מכן, משנרגעו העניינים, פשוט שכחנו. לבסוף בא המשבר המתמשך באירופה שדחק השקעות לקרן זווית. מתברר ש-Legrand לא נפגעה. הסיבה שנזכרנו כעת - אחד מבעלי העניין בחברה Wendel SA (חברת ההשקעות הגדולה בצרפת), החליט למכור החזקותיו, מה שלוחץ את המניה מטה. לצד אווירת התיקון אפשר אולי יהיה להשקיע בחברה המצוינת הזו (שכבר ירדה יותר מ-10% מאז החלה Wendel למכור את 5.4% שהיו ברשותה - 14.3 מיליון מניות). החברה נדיבה בחלוקת דיבידנד, אותו הכפילה ב-5 השנים האחרונות ומשלמת אירו אחד למניה. בשנת 2012 הגיעו המכירות ל-4.47 מיליארד אירו עם רווח תפעולי של 874.4 מיליון אירו, נקי של 507 מיליון ועליות של 10.5%, 2.1% ו-5.8% בהתאמה. החברה צומחת בעיקר באמצעות צמיחה אורגנית ומדיניות רכישות אגרסיבית.
לאחרונה, נודע שהחברה מתחרה (מול שניידר, ABB, קרן ההון KKR ואחרות) על רכישת חברת מוצרי החשמל הטורקית, ויקו, שמובילה בשוק הטורקי. ברבעון הראשון של 2013 עלו המכירות ב-0.6% - ל-1.09 מיליארד אירו, והרווח הנקי עלה בפחות מ-1% ל-124.5 מיליון אירו. הבעיה ברבעון קשורה למצב באירופה, שם ירדו המכירות משמעותית, במיוחד בצרפת ובאיטליה. לעומת זאת, בארה"ב ושאר העולם המכירות והרווחיות עלו יפה, 11.4% ו-15.1% בהתאמה. המניה נסחרת כרגע לפי מכפיל היסטורי של כ-18 פעם. הנהלתה מעריכה שהשנה תצמח בטווח של 3%-5% והרווחיות תעלה בכפול מכך, עקב ההתייעלות. הם בונים על עליות חדות במכירות וברווח במדינות כמו ברזיל (שם זכו כבר במכרזים משמעותיים לאולימפיאדה), הודו, סין, רוסיה, טורקיה ומקסיקו. 21 אנליסטים עוקבים אחרי החברה ומפרסמים הערכות. נכון לתחילת יוני, 7 מתוכם בהמלצת קניה, 9 ב-Hold ו-5 ממליצים למכור. מחירי היעד נעים בטווח של 29-42 אירו. יש לחברה יתרון שמעניין משקיעים - היא משקיעה במו"פ יותר מכל חברה אחרת שפועלת בתחום שלה, והחדשנות שלה היא יתרון בולט נוסף. מאז 2006 מוביל את החברה כיו"ר / מנכ"ל, Gilles Schnepp שהגיע ב-1989. בשנה שעברה צורף למועצת המנהלים מר Dongsheng Li, יו"ר ומייסד חברת TCL Corporation הסינית כדירקטור. TCL היא בין 25 חברות מוצרי האלקטרוניקה הגדולות בעולם ויצרנית הטלוויזיות השישית בגודלה בעולם (מכירות מעל 11 מיליארד דולרים). האיש משמש כמנהל האופרציה במזרח הרחוק. למי שמאמין כמונו, שהכלכלה הגלובלית בהתאוששות ואולי יגיע תיקון מעניין (לא כ"כ בגלל הצורך הכלכלי, כמו בגלל הפסיכולוגיה) - נא לעקוב אחרי Legrand. אם המניה תרד לכיוון 30-32 אירו, נראה לנו שתהיה זו השקעה גם כמחיר כניסה כלכלי, במיוחד למשקיע שמעוניין לגוון ביבשת ובמטבע.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 12.אתי 20/06/2013 17:50הגב לתגובה זולדעתך עד מתי תמשך ההדרדרות במחיר המתכות ובמיוחד זהב והאם יש קרן אור כל שהוא לגבי העתיד
- 11.אני חושב ששכחת לרשום שהמניה נפלה ביותר מ23 אחוז בי (ל"ת)שלומי זזון 16/06/2013 20:45הגב לתגובה זו
- 10.שקוע 16/06/2013 17:27הגב לתגובה זומאז ומתמיד קראתי את דברייך בשקיקה בעיקר על טאאור השקעתי שם הון אנא הסבר מה קורה שם כי אני איבדתי את הצפון לחלוטין שם
- 9.גו 16/06/2013 12:18הגב לתגובה זובעולם הכב או שזה טרנד חולך
- 8.דוד 16/06/2013 12:14הגב לתגובה זוהאם פרולור עשתה עיסקה טובה ומה לגבי ההמשך
- 7.שלומציון 15/06/2013 15:20הגב לתגובה זוACAD הזכרת אותה פעם ובינתיים המנייה התפוצצה בטח תוכל לספר עליה סיפור מעניין
- 6.שלמה גרינברג 14/06/2013 15:16הגב לתגובה זוראשית מספר 4 זה לא אני חבל שבביזפורטל לא בודקים מה שכול מתחזה מטומטם כותב. באשר לטאור, בצד העסקי התחזית שלי התממשה טוב למדי, החברה כבר לא בסכנה והמכירות בעליה. לדעתי הבעיה עם TSEM מורכבת וקשורה לא רק בעסקי החברה עצמה אלא באווירה הכללית בתחום המוליכים ובמיוחד הפבים המתמחים הקטנים. זו אינה התחזית היחידה שלי שלא התממשה ואני מקווה שתתממש, עדיין אופטימי. בכול מקרה אני מקווה שלא הקדשת לטאור יותר מכמה אחוזים בודדים בתיק. בינתיים תעיין, http://finance.yahoo.com/news/tower-beats-earnings-view-upbeat-1200
- 5.איציק 14/06/2013 12:25הגב לתגובה זובזמנו ציינת שטאואר היא חברה טובה בעלת ביצועים טובים במיין סטריט עם רמת סיכון גבוהה, וזאת למרות ההדרדרות של המנייה, כלומר שבשלב מסויים המנייה תיישר קו עם הביצועים בפועל . מאז המנייה הוסיפה להשחק בקצב רצחני ותשואת האג"ח עלתה לרמת זבל. הייתי מבקש הסבר מדוע התחזית שלך לא התממשה , וזאת למרות שלא חל שינוי מהותי בביצועי החברה, כלומר על פניו מגמת השיפור ממשיכה. אם כן מה גורם למנייה להמשיך לרדת
- 4.שלמה גרינברג 14/06/2013 05:00הגב לתגובה זואני מבקש לא לשאול אותי על טאואר. עשיתי פדיחה ואל תזכירו לי תפדיחה שלי בבקשה.
- 3.שלמה גרינברג 13/06/2013 20:07הגב לתגובה זולבני (1):גם אנחנו קיוונו שכך יהיה העובדה היא שמהרגע שבו עזב סלונימסקי החלה ההתדרדרות. כנראה שהשניים היו מצויינים בטכנולוגיה אבל לא בניהול ועל מועצת המנהלים הנפלאה שהשאיר מאחוריו סלונימסקי הלנתי פעמים רבות.זה אשר אמרתי, אין דרך לדעת לפני, רק אחרי. ל 2: אבל ביורונקסט המחזורים גדולים מספיק.
- 2.zhuv 13/06/2013 17:03הגב לתגובה זואין לה סחירות כמעט בארה"ב.
- 1.בני שניידר 13/06/2013 16:13הגב לתגובה זושלמה, מה ניתן להגיד על המקרה הטראגי של אלווריון בהקשר להנהלה? הרי דירקטוריון החברה ומנהליו לשעבר, למשל פרידמן וגורב, הם מן המשובחים בתחום תקשורת האלחוט, ועדיין החברה נשארה טכנולוגית ועסקית מאחור והפכה לאחת הטראגדיות הגדולות ביותר של חברת היי טק ישראלית.