סין מניותסין מניות

דווקא עכשיו? החברות הסיניות שמתכננות הנפקה בוול סטריט

דווקא עכשיו, חברות סיניות בוחנות הנפקה בוול סטריט בתקווה לגייס מאות מיליונים; צ'אגי כבר עשתה זאת, אבל לא בטוח שגם חברות אחרות יצליחו, בעיקר לאור המתיחות הגוברת בין סין לארה"ב

רוי שיינמן |

על רקע המתיחות הגוברת בין סין לארה"ב על רקע ממלחמת הסחר, כמה חברות סיניות בוחנות הנפקה בוול סטריט, דווקא עכשיו. היתרונות ברורים, הבורסה האמריקאית מציעה אפשרות לגייס הון גדול שלא זמין כמעט בשום מקום אחר בעולם, והאמת שגם למשקיעים האמריקנים נוצר יתרון עם אפשרות לחשיפה לחלק מהחברות המעניינות בשוק, אך מצד שני, קשה להעריך את סיכויי ההצלחה של ההנפקות הללו בתקופה הנוכחית. האמת שחברה סינית אחת כבר הנפיקה בוול סטריט לאחרונה, אבל זה לא אומר בהכרח שנראה עוד הנפקות כאלו בהמשך.


הסיניות שרוצות את הכסף של האמריקאים

אחת מהחברות ששוקלות לבצע הנפקה בארה"ב היא Beijing Smart Walnut Education Technology, שפועלת תחת השם Walnut Coding ומספקת שירותים של לימוד תכנות לילדים. לפי הדיווחים החברה שוקלת לגייס כ-100 מיליון דולר, סכום דומה לזה שמבקשות לגייס שלוש חברות סיניות נוספות: ספקית שירותי הענן Shenzhen Cloudsky Technologies, פלטפורמת התוכנה Zaihui וקבוצת Zhonghe.


כל ארבע החברות מתכננות את המהלך הזה למרות התנודתיות בשווקים ואיום המחיקות מצד ממשל ארה"ב. למעשה, בחודש האחרון ירד מדד Nasdaq Golden Dragon China, שעוקב אחרי חברות סיניות הנסחרות בארה"ב, בכ-17.7%, לעומת ירידה של 9% בלבד במדד ה-S&P 500 באותה תקופה.


צ'אג'י כבר עשתה את זה, והצליחה בגדול

דוגמה להנפקה סינית שכבר יצאה לדרך השנה היא רשת התה Chagee Chagee Holdings -4.28%  , שגייסה 411 מיליון דולר לפי שווי של 5.1 מיליארד דולר. מחיר ההנפקה נקבע על 28 דולר למניה, בחלק העליון של הטווח, והמניה זינקה ביום הראשון שלה ב-16%.


Chagee הצליחה להתקדם למרות המתיחות בין בייג’ינג לוושינגטון ואיומי המכסים מצד טראמפ. החברה ציינה כי אמנם ייתכן ותושפע מהמכסים, אך הדגישה שהפעילות שלה מרוכזת במזרח ולכן היא לא צופה להיות מושפעת מדי מהגבלות על סחר בינלאומי. ברקע עומדת גם הצלחת Mixue Group, מתחרתה בשוק התה והגלידה, שהונפקה לאחרונה בהונג קונג ושוויה הוכפל תוך זמן קצר.


טראמפ מאיים

לצד הניסיונות להנפיק, מרחפת הסכנה שטראמפ יממש את החשש של חלק מהמשקיעים ויורה על מחיקת מניות סיניות מהבורסות האמריקאיות. מזכיר האוצר סקוט בסנט הבהיר לאחרונה ש"כל האפשרויות על השולחן" בהתייחסות לנושא. חוק שנחתם כבר בדצמבר 2020, Holding Foreign Companies Accountable Act, נותן לממשל סמכות למחוק חברות זרות שלא משתפות פעולה עם בדיקת הדוחות שלהן. בפועל, החוק הזה ממוקד בעיקר בחברות סיניות.


כבר בתחילת 2021 הוסרו מהמסחר שלוש חברות תקשורת סיניות: China Mobile, China Telecom ו-China Unicom. אם מהלך כזה יתרחב, לפי גולדמן זאקס, עשויים משקיעים אמריקאים למכור מניות סיניות בהיקף של כ-800 מיליארד דולר, סכום שעשוי לטלטל את השווקים.

קיראו עוד ב"גלובל"


איך בכלל נסחרות חברות סיניות בארה"ב, ומה יקרה אם יימחקו

מרבית החברות הסיניות נסחרות בארה"ב באמצעות מנגנון ADR, תעודת פיקדון אמריקאית, שמאפשר להן להיסחר כאילו היו חברות אמריקאיות. אם החברה נמחקת מהמסחר, היא נאלצת לעבור לבורסות אחרות כמו הונג קונג או למסחר בשוק ה-OTC בארה"ב, שם הנזילות נמוכה יותר. גם מהצד הסיני יש סכנה, הממשלה בבייג’ינג עלולה להורות על משיכת השקעות מהשוק האמריקאי, מה שיכול להוסיף שמן למדורה הכלכלית.


בוול סטריט נסחרות כיום חברות סיניות ענקיות. עליבאבא Alibaba 0.27%  , המכונה "אמזון של סין", נסחרת לפי שווי של 267.4 מיליארד דולר ועלתה ב-30.9% מתחילת השנה. היא גם פעילה בתחום הבינה המלאכותית, כולל השקת מודל AI מתקדם המסוגל לפעול בסמארטפון. חברות נוספות כוללות את באידו Baidu.com, Inc 2.27%   (שווי 29.2 מיליארד דולר), שמחזיקה במנוע החיפוש הגדול בסין, חברת PDD PDD 2.83%   שמחזיקה בפלטפורמת Temu (שווי 131 מיליארד דולר), חברת המשחקים NetEase NetEase 2.12%   (שווי 64.56 מיליארד דולר), וגם יצרניות הרכב החשמלי NIO,Xpeng Motors 1.61%   XPeng NIO 6.36%   ו-Li Auto Li Auto -0.67%  , כולן עם שווי שוק של מיליארדי דולרים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה