סין ארהב טראמפ; קרדיט: רוי שיינמןסין ארהב טראמפ; קרדיט: רוי שיינמן

נשק יום הדין - האם טראמפ ימחק את המניות הסיניות מהמסחר?

לנשיא האמריקני הסמכות למחוק מניות זרות מהמסחר על בסיס צו עליו חתם בקדנציה הקודמת שהביא למחיקה של 3 חברות סיניות; בממשל אומרים ש"הכל על השולחן", אבל האם טראמפ באמת שוקל את האפשרות ומה יכולות להיות ההשלכות?

רוי שיינמן | (4)

טראמפ מוכיח עד כה שהוא לא בן אדם של דיבורים אלא של מעשים. לא מעט משקיעים ואנליסטים היו סקפטיים לגבי העוצמה בה טראמפ יממש את איומי המכסים שלו מקמפיין הבחירות, אך היום כולם כבר יודעים שהוא רציני. המטרה הגדולה שעומדת לנגד עיניו של טראמפ היא סין שמזמן השתלטה על הסחר העולמי ומיצבה את עצמה כמוקד הייצור הגדול בעולם. טראמפ העלה את המכסים על ייבוא מוצרים מסין לשיעור של 145%, אבל נראה שהמערכה רחוקה מסיום כשלטראמפ יש עוד קלפים בשרוול, כמו האפשרות למחוק חברות סיניות מהמסחר בארה"ב.


בהתייחסות לנושא, אמר לאחרונה מזכיר האוצר האמריקני סקוט בסנט כי "כל האפשרויות על השולחן". הממשל כבר מחק מניות סיניות מהמסחר בעבר, אבל זה עדיין מהלך קיצוני שיכול להביא לפגיעה קשה בחברות הסיניות, להסלמה משמעותית ביחסים מול סין, וגם לפגיעה במשקיעים האמריקאים.


החוק שמעניק לטראמפ סמכות למחוק מניות זרות מהמסחר

האסמכתא המשפטית שמאפשרת לממשל האמריקאי למחוק חברות סיניות מהמסחר בארה"ב הוא "חוק אחריות לחברות זרות" (Holding Foreign Companies Accountable Act), שנחתם על ידי טראמפ עצמו בדצמבר 2020, כחלק מהאסטרטגיה שלו להקשיח את היחסים מול סין כבר אז.


אז ההצדקה לחוק נבעה מתוך דאגה לשקיפות פיננסית מצד החברות ולהגנה על המשקיעים האמריקאים. במשך שנים, חברות סיניות נהנו מגישה לבורסות בארה"ב אך סירבו לחשוף את הדוחות שלהן לרגולציה אמריקנית כמו אצל חברות אמריקניות, כפי שדורשת רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). הסיבה: החוק הסיני אוסר על שיתוף מידע מסוים, בטענה לריבונות וביטחון לאומי.


החוק קובע שכל חברה זרה שנסחרת בבורסות בארה"ב חייבת לאפשר לרשויות האמריקאיות לבדוק את הדוחות הכספיים שלה. אם החברה מסרבת לאפשר את הבדיקה במשך שלוש שנים רצופות, היא נמחקת אוטומטית מהמסחר, כשהממשל יכול גם להשתמש בחוק כדי למחוק חברות כאלו לפני שעוברות שלוש שנים. החוק חל על כל החברות הזרות, אך בפועל הוא ממוקד כמעט אך ורק בחברות סיניות, שכן הן כמעט היחידות שלא משתפות פעולה עם הרגולטורים בארה"ב.


כבר בינואר 2021, זמן קצר לפני סיום כהונתו, טראמפ השתמש בכלי הזה. הבורסה האמריקאית מחקה שלוש חברות תקשורת סיניות: China Mobile, China Telecom ו-China Unicom, בעקבות החלטה שקבעה שהן קשורות לצבא הסיני. זו הייתה הפעם הראשונה והיחידה שהחוק יושם והיא משמשת כתקדים שמוכיח כי האיום למחוק מניות סיניות הוא לא רק תיאורטי.


מה קורה אחרי שהמניות נמחקות?

אם חברה נמחקת מהמסחר, היא יכולה לנסות להיסחר בבורסות אחרות בעולם (למשל בהונג קונג), או לעבור למסחר בשוק ה-OTC (מעבר לדלפק) בארה"ב, אך שם הסחירות והאמינות נמוכות יותר. עבור חברות רבות מדובר בפגיעה קשה במוניטין ובגישה שלהן לגייס הון. בנוסף, מחיקה כזו עלולה להוביל למכירה כפויה של מניות על ידי משקיעים מוסדיים בארה"ב, שלהם אסור להחזיק ניירות ערך שלא רשומים כחוק, מה שכנראה יוביל לירידות חדות במניות.

קיראו עוד ב"גלובל"


לפי ההערכות של גולדמן זאקס, אם אכן יימחקו המניות הסיניות, המשקיעים האמריקאים ייאלצו למכור מניות בהיקף של כ-800 מיליארד דולר, סכום עצום שיכול לגרום לקריסה בשווי של חברות ולקפיצת מדרגה משמעותית במתיחות בין סין לארה"ב.


מעבר לסכום הגדול שייצא מהבורסה, גם בסין עלולים להגיב בצעדים שיכללו למשל הוראה למשקיעים סינים למשוך כספים מהשוק האמריקאי. לפי הערכות, ההשקעות הסיניות בחברות ציבוריות בארה"ב עומדת על כ-370 מיליארד דולר, סכום שמקביל לתמ"ג של מדינות כמו דנמרק או מצרים.


למה המניות הסיניות בכלל נסחרות בארה"ב ואיך זה מתאפשר?

השוק בארה"ב הוא הגדול ביותר בעולם וגם החברות הסיניות רוצות ליהנות מגישה להון האמריקאי. חברות סיניות רבות נרשמות למסחר באמצעות מנגנון שנקרא ADR, תעודת פיקדון אמריקאית (American Depositary Receipt). זה מנגנון שמאפשר לחברה זרה להיסחר כאילו הייתה חברה אמריקאית, באמצעות תעודות שמייצגות את מניותיה המקוריות. ה-ADR מונפק על ידי בנק אמריקאי, והמשקיעים יכולים לסחור בהן כמו כל מניה אחרת.


עבור החברות הסיניות, זהו יתרון ברור: חשיפה למשקיעים מערביים, נגישות למקורות הון גדולים, ושיפור במוניטין ובתדמית. עבור המשקיעים, זה גשר להשקעות בחברות מהשוק השני בגודלו בעולם. מחיקה תנתק את הגשר הזה, מה שעלול להוביל לפגיעה לא רק בחברות הסיניות אלא גם במשקיעים האמריקאים.


החברות הסיניות הבולטות בוול סטריט

בוול סטריט נסחרות היום חברות סיניות ענקיות. הגדולה ביותר היא ענקית המסחר האלקטרוני עליבאבא Alibaba 0.27%   שידועה גם כ"אמזון הסינית". מעבר לפעילות המסחר שלה, לעליבאבא יש פעילויות נוספות שהבולטת שבהן היא אולי ההשקעה שלה בבינה מלאכותית. רק בחודש שעבר השיקה עליבאבא מודל AI חדש בשם 'Qwen2.5-Omni-7B', המסוגל לעבד טקסט, תמונות, אודיו ווידאו בו-זמנית. החידוש המשמעותי הוא שהמודל קטן מספיק כדי לפעול על סמארטפון ללא צורך בחיבור רציף לרשת. עליבאבא נסחרת לפי שווי של כ-259.6 מיליארד דולר ומתחילת השנה עלתה המניה ב-26.9%.


ענקית סינית נוספת שנסחרת בארה"ב היא באידו Baidu.com, Inc  שנסחרת לפי שווי של 28.5 מיליארד דולר אחרי ירידה של 1.8% מתחילת השנה. באידו היא החברה שפיתחה ומתפעלת את מנוע החיפוש הגדול בסין, המקביל של גוגל, וגם היא משקיעה ב-AI - היא השיקה בחודש שעבר מודל בשם Ernie X1, שפועל בדומה ל-DeepSeek R1, המודל שהפתיע את עמק הסיליקון בכך שהצליח להציג ביצועים ברמה גבוהה בעלות פיתוח נמוכה משמעותית.


חברה סינית נוספת היא חברת האחזקות PDD PDD 2.83%   שנסחרת לפי שווי של 128.2 מיליארד דולר אחרי ירידה של כ-2% מתחילת השנה. החברה מחזיקה בפלטפורמת המסחר האלקטרוני Pinduoduo אבל הפעילות הגדולה באמת שלה היא אתר Temu, אתר מסחר אלקטרוני ענק נוסף שפועל יותר בתחום האופנה לצד חברת Shein הסינית הפרטית.


ויש עוד מספר לא קטן של חברות סיניות שנסחרות בארה"ב לפי שווי של מיליארדים ועשרות מיליארדים - יצרנית המשחקים NetEase NetEase 2.12%   שנסחרת לפי שווי של 61.8 מיליארד דולר,  Yum China Yum China -0.85%   שמפעילה את רשתות KFC, פיצה האט וטאקו בל בסין ונסחרת לפי שווי של 16.4 מיליארד דולר, וגם חברות רכב כמו אקספנג Xpeng Motors 1.61%   שנסחרת לפי שווי של 18 מיליארד דולר, ליי Li Auto -0.67%   שנסחרת לפי שווי של 22.7 מיליארד דולר, NIO NIO 6.36%   שנסחרת לפי שווי של 7.7 מיליארד דולר ועוד חברות נוספות.


בשוק בינתיים סקפטיים

למרות הרטוריקה התקיפה של הממשל, יש מי שסבורים שמדובר עדיין רק באיום ריק. דיוויד הארדן, מנהל השקעות בכיר בחברת ההשקעות Summit Global Investments, מעריך שלא תתבצע מחיקה כוללת, גם בגלל הקושי הטכני וגם כי ארה"ב לא תרצה להיתפס כמקום שסוגר את הדלת בפני חברות זרות. מצד שני, הוא גם מזהיר את המשקיעים מלהשקיע כעת במניות הסיניות, לפחות עד שהתמונה תתבהר. "אני לא רואה מצב שהמניות הסיניות נמחקות מהמסחר", אמר. "הממשל עדיין רוצה שחברות זרות יראו את ארה"ב כמקום חופשי".


מנגד, בבנק ההשקעות UBS מזהירים שכן קיים תרחיש שבו גופים מוסדיים ייאלצו למכור את ההחזקות שלהם, והמניות הסיניות יועברו למסחר בשוק מעבר לדלפק (OTC), שם כאמור התנודתיות והנזילות נמוכות יותר.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    וחברת Lie Neo הסיניות כדאי לפגוע בשוק הרכב הסיני טראמפ. (ל"ת)
    ליטאי 17/04/2025 15:06
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    תמחק את Xpeng טראמפ וטבע הישראלית. (ל"ת)
    ליטאי 17/04/2025 14:49
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אנונימי 17/04/2025 13:28
    הגב לתגובה זו
    תעודות הסל שיתכסו מול בורסות המקור. זה עיניין טכני. תפסיקו לעקוב מול התעודות האמרקאיות בבוקר בפתיחה יש עדיין מסחר חופף כדי להיות 100% מתואם. התעודות האילו ביטוח לקריסת המערב חייב שיהיו חלק מפיזור. ויהיא מה. סין מתחרה יל מקום 1 לא לזלזל.
  • 1.
    אנונימי 17/04/2025 12:53
    הגב לתגובה זו
    לא יקרה בחיים זה מאות מיליארדים שימחקו לחברים שלו