בליהמן ברדרס פסימיים על ארה"ב: "אובדן הצמיחה בשנים הקרובות יהיה חמור מ-2001 ו-1990"

הכלכלנים בליהמן השוו את המצב הנוכחי כיום לתקופות המיתון הקודמות בשנים אלה והדגישו כי השאלה היא איננה מיתון או לא מיתון, אלא מהם הנזקים לטווח הרחוק
שהם לוי |

בליהמן ברדרס חושפים היום באופן קצת מפתיע קמצוץ של חששות מן השטח. בסקירתם העולמית התייחסו למצב בכלכלה האמריקנית, כאשר מגלים הכלכלנים את התמונה העגומה שעולה משיחות עם הלקוחות - חשש מסטגפלציה - שילוב של אינפלציה גבוהה וצמיחה מתונה.

רק בשבוע שעבר הזכירו הכלכלנים שהחששות מוגזמים והמצב שונה בתכלית מזה שהיה בתחילת שנות ה-70 וסוף שנות ה-80. בליהמן מדגישים את היות המערכת הבנקאית הנוכחית שונה מזאת שהיתה קיימת בעבר. אין יותר מדיניות מוניטרית שקטה, כמו כן ההתערבות של הבנק המרכזי האמריקני היתה מוקדמת בשל למידת ההיסטוריה ותופעות הסטגפלציה בעבר.

מאידך, “השקפת הצמיחה בכלכלה האמריקנית ממשיכה להידרדר. נתוני המשרות של חודש פברואר הראו על חודש שני של ירידה. נתוני חלשים כמו אלה של מדד מנהלי הרכש מעידים כי ביטחון הצרכנים נפל לתוך טריטורית המיתון. אם לא די בכך, מחירי האנרגיה מוסיפים להאמיר מעלה, יחד עם גידול מתון בשכר, ישנו איום רציני על הצריכה.

הדיבורים על סטגפלציה הינם תובנה נוספת של חוסר ביטחון. הדבר החשוב יותר הוא שוק הנדל"ן שמוסיף להיחלש. הירידה החדה במחירי הבתים הואצה במהלך הרבעון האחרון של 2007, ובליהמן ברדרס מטילים ספק ביכולת הקונים לבלום את ירידות המחירים. גורסים כי הרוכשים ימתינו לירידות נוספות בטרם יחליטו לרכוש בתים.

בתוך כך, האנליסטים בליהמן מעריכים כי יתכנו ניסיונות להפחתות מיסים במטרה למנוע מיתון, קרי צעדים פיסקאלים תומכים. באופן זהיר מעריכים בענקית הפיננסים שהמיתון בכלכלה האמריקנית יתרחש במהלך המחצית הראשונה של השנה, או במילים אחרות במהלך הרבעון הראשון והשני תרשם צמיחה שלילית. מכאן, שהתחזיות הקודמות והאופטימיות לצמיחה של 0.5%, הוחלפו בהערכות חדשות.

"מהמבט הפונדמנטלי, הכלכלה האמריקנית צפויה לחוות תקופה ממושכת של צמיחה חלשה, עלייה בשיעור האבטלה והפחתות ריבית נוספות מצד ה'פד'," אומר ראש מחלקת המחקר העולמית בליהמן, Paul Sheard. בטווח הארוך צופים בליהמן כי הסוגייה של מיתון או לא היא איננה חשובה, אלא הנקודה המשמעותית יותר נוגעת להפסד הצמיחה העתידי כתוצאה מהתנאים הנוכחיים. בענקית הפיננסים מעריכים כי אובדן הצמיחה בשנתיים הקרובות (2008-2009) יהיה חמור יותר מתקופות המיתון הקודמות ב-1990 ו-2001.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה