הדולר ממשיך להיחלש ומחיר הנפט ממשיך לעלות: עד מתי?
הצניחה בערכו של הדולר האמריקני מאז שהפדרל ריזרב החל להוריד את שיעורי הריבית נותן דחיפה חזקה לחוזים העתידיים על הנפט, אלה הנהנים כבר ככה מרמות שיא חדשות. האנליסטים אומרים היום שהקשר צפוי להמשיך להניע את הנפט ואת המטבע בכיוונים נגדיים אך התמונה המלאה מורכבת יותר.
האסטרטג הראשי בפריזמה בית השקעות, רפי גוזלן, אומר היום, כי "הדולר יורד בעולם בעקבות החולשה של המשק האמריקני הנובעת ברובה מהגרעון האדיר בתקציב וכמו כן מצעדי הורדת ריבית הפד שנועדו להגביר את הצמיחה".
הנפט הגולמי מיוצר בעשרות מדינות ברחבי העולם, אבל יחידת המסחר הסטנדרטית שלו היא בדולרים לחבית.
"הקישור בין ירידת הדולר לעליית מחיר הנפט טמון בכך שהנפט מצוטט בדולרים (צמוד לדולר) וברגע שיש שינוי בערך הדולרי של הנפט ערכו במטבעות האחרים אינו משתנה ולכן מחירה של חבית נפט בדולרים מטפס מעלה", אומר גוזלן.
במילים פשוטות, אחד עלול לחשוב שהקשר בין מחירי הנפט והביקוש לדולר אמור באופן לוגי להיות באותו הכיוון, ולא הפוך. אנשים המעוניינים לקנות יותר נפט צריכים יותר דולרים על מנת לרכוש את אותה הכמות, לפיכך הביקוש ינוע ביחד.
אבל מאחורי הקלעים קיים הרבה יותר מההנחה הבסיסית הזאת. בזמן שעקרונות ההציע והביקוש עדיין מתקיימים, המשקיעים משתמשים בשוק החוזים העתידיים על מנת לגדר את עצמם מפני מגמות בלתי צפויות, ופעולותיהם עשויות להשפיע בטווח-הקצר על מסלול המגמות הללו.
גוזלן אומר: "השווקים מפחדים היום מהאטה בצמיחה וניתן לראות את חששותיהם מתומחרות בשוק המניות והאג"ח ואפילו בסחורות אך לא במחיר הנפט".
מחיר הנפט נהנה כיום מפרמיית סיכון גבוהה מאוד הנובעת מהמצב הגיאופוליטי השורר בעולם, מצב אשר משפיע בעיקר על עקומת ההיצע ולא על הביקוש. גוזלן נותן כדוגמא, את השפעת מלחמת לבנון השניה על מחיר הנפט, ואומר כי "במהלך הרבעון השלישי של 2006 ראינו את מחיר הנפט מזנק לשיא של 80 דולר לחבית ומיד לאחר השקט באזור, כבר בתחילת 2007, חזר מחיר הנפט לרמת ה-50 דולר".
עוד אומר גוזלן: "חשוב להפריד את הגורמים המשפיעים באופן דומיננטי על מחיר הנפט לשני גורמים, הראשון שער הדולר, והשני והחשוב יותר הינו השפעת השוק המשוכלל של ההיצע והביקוש, השפעה שהיום ניתן לראות, כי לא באה לידי ביטוי במחירה של חבית בהשוואה לשווקים אחרים וזאת למרות ההאטה הצפויה בארה"ב".
לסיכום אומר גוזלן, כי הוא גורס שחוסר האיזון הקיים כיום במחיר הנפט לא יכול להתקיים לאורך זמן ובניגוד למחירה של אונקית זהב הנחשבת כנכס הגנתי מפני אינפלציה ושינוים בצמיחה, הנפט צפוי להיפגע מהירידה בביקושים או לפחות לגלם את הציפיות לירידה במחיר.