פועלים: ישנם חששות מפני האטה בארה"ב אשר תפגע בצמיחת המשק המקומי
בנק הפועלים פירסם בסקירתו השבועית את הגורמים והאירועים אשר השפיעו על המסחר בשבוע החולף ואשר צפויים להשפיע על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע הקרוב.
העצבנות בשווקים נמשכת
כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם, כי השפעת משבר הסאב-פריים בשוקי ההון האמריקנים ממשיכה לתת את אותותיה. בנק ההשקעות סיטיגרופ הודיע השבוע על מחיקות בסך של 8-11 מיליארד דולר (לאחר שכבר דיווח על מחיקות בסך של כ- 6 מיליארד דולר), על רקע הפסדים בשוק משכנתאות הסאב-פריים. בעקבות כך גברה התנודתיות בשוק ההון האמריקאי והתפשטה לשאר שוקי ההון בעולם, כולל לשוק ההון המקומי. בפועלים סבורים כי בטווח הקצר רמת התנודתיות בשוק המניות בתל אביב תמשיך להיות גבוהה, ותיגזר בעיקר מהתפתחויות כלכליות מכיוונה של ארה"ב.
האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים להציג תמונה חיובית
יחד עם זאת, מציינים כלכלני הבנק, האינדיקטורים הכלכליים המקומיים ממשיכים להציג תמונה חיובית, הן ברמת המאקרו (צפי לשיעורי צמיחה גבוהים גם ברבעונים הקרובים) והן ברמת המיקרו (רווחיות החברות). מרבית החברות שפרסמו עד כה את דוחותיהן לרבעון השלישי הציגו מגמה חיובית (לדוגמא: שופרסל, פרטנר, נייס ). להערכת כלכלני הבנק, מגמה זו צפויה להתבטא גם בתוצאותיהן של מרבית מהחברות שידווחו בהמשך (למרות צפי להוצאות מימון חריגות אך זמניות).
כמו כן, פורסם השבוע סקר החברות של בנק ישראל, אשר מציין כי ברבעון השלישי של השנה נמשכה העלייה המואצת בפעילות הכלכלית המקומית על כל ענפיה, וכי החברות המשתתפות בסקר מצפות להמשך ההאצה בפעילות (למעט החברות המשתייכות לענף הנדל"ן).
החלשות הדולר נמשכת
הדולר האמריקני ממשיך לאבד מערכו מול השקל כחלק ממגמת היחלשותו בעולם. השפעתו הישירה של מהלך זה על שוק המניות המקומי הינה מעורבת: החברות הנהנות מהחלשות הדולר הינן היבואניות וחברות להן הלוואות דולריות (דוגמת חברות התקשורת). בין הנפגעות ניתן למנות בעיקר את החברות המייצאות לארה"ב. על רקע המשך החלשות הדולר בעולם מתחזקות ההערכות כי בנק ישראל לא יעלה את הרבית בטווח הזמן הקרוב, לאור צפי לאינפלציה נמוכה, צעד שייתן תמיכה לשוק המניות. מחיר הנפט ממשיך לעלות
מחירה של חבית נפט ממשיך לעלות ולהתקרב לרף ה-100 דולרים לחבית, כשחבית נפט נסחרה השבוע סביב רמות ה-95 דולר לחבית. מגמת ההתייקרות מוסברת בעיקר על ידי הגידול בביקושים מצד השווקים המתפתחים ולאור החורף המתקרב. אף על פי שהשפעת עליות המחירים על הפעילות הכלכלית הריאלית ועל הביקוש לדלקים עדיין אינה מורגשת, היא צפויה לפגוע בהמשך בחברות בעלות תשומות אנרגיה גבוהות, חברות ההובלה, וכן חברות שמשתמשות בתוצרי הנפט כחומרי גלם (כגון פלסטיקה).
מבט לעתיד להערכת כלכלני בנק הפועלים, בטווח הקצר יושפע שוק המניות המקומי מהתנודתיות שתאפיין את שוקי ההון הגלובליים. עם זאת, סבורים בבנק, כי בטווח הבינוני קיימים מספר גורמים, אשר תומכים במגמה חיובית, כשהעיקריים שבהם הינם: צפי להמשך צמיחה מקומית גבוהה גם ברבעונים הבאים, ריבית נמוכה שאינה צפויה לעלות בטווח הקרוב, תחזיות להמשך ביצועים טובים מצד החברות ומכפילי רווח נוחים יחסית של לא מעט מניות.
יחד עם זאת, מדגישים בפועלים, מצד הסיכונים עומדים החששות מפני האטה כלכלית בארה"ב, שעלולה לפגוע גם בצמיחת המשק המקומי. גורם נוסף בעל פוטנציאל להעיב על השוק הוא מחיר הנפט שממשיך לנסוק, ועלול בסופו של דבר להביא לפגיעה גם בכלכלה הריאלית. לאור האמור לעיל, המלצת הבנק היא להמשיך ולהחזיק בעיקר במניות גדולות, במניות בעלות מדיניות דיבידנד ברורה, בסקטורים דפנסיביים, ותוך הקפדה על פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי בהתאם להקצאת הנכסים המומלצת בסקירת שוקי חו"ל.