הגם בארץ כמו בארה"ב 20% מתביעות הביטוח - הונאות?
"חברות הביטוח בארץ פועלות באי וודאות ובעלטה בכל הקשור לגילוי וחיזוי הונאות" אומר איתן צווייג, הוא מנהל תחום הפיננסים ב-SAS ישראל. "למרות הצורך הרב במידע מקדים והחשיפה לסיכונים, היקף ההונאות בארץ אינו ידוע. נכון להיום הערכות בשוק הביטוח בישראל מבוססות על המציאות בחו"ל, בעיקר על הנעשה בשוק האמריקני - שם מדברים על היקף נזקים הנגרמים מהונאות ביטוח שמסתכם בשיעורים של מיליארדי דולרים בשנה, כ-20% מסך כל התביעות.
הבדיקה האחרונה שנעשתה בארץ ואשר ניסתה לאמוד את היקף ההונאות, מתבססת על נתונים שנאספו ב-1996 וזאת במסגרת מחקר שערכה חברת גיאוקרטוגרפיה עבור איגוד חברות הביטוח. הנתונים מדברים על כך ש-10%-20% מהפרמיות התגלו כהונאות. עוד עלה מהסקר, כי 51% מודים בהונאה בתביעות מנופחות בנזקי רכב, 41% מודים בהגזמות בנזקי גוף, 32% מודים בתביעות מנופחות בנזקי רכוש ו-16%-24% מודים בדיווחים שקריים ובבימוי מקרים.
בסקר צויין גם, כי הנטייה להונות קיימת בקרב 15%-50% מהמבוטחים. יחד עם זאת בלשכת המפקח על הביטוח מציינים כי הנתונים אינם משקפים בהכרח את המציאות הנוכחית.
מבדיקה שנערכה ב-2004 על-ידי SAS העולמית, היקף כלל הונאות הביטוח בארה"ב נע בין 45 ל-150 מיליארד דולר בשנה. בשוק המגלגל כ-2 טריליון דולר בשנה ואשר מתמודד עם כ-300 אלף תביעות מדי יום, מדובר על אחוזי גילוי הונאות נמוכים העומדים על כ-20% בלבד. "לא יעלה על הדעת שענף הביטוח יתמודד עם הפסדים והוצאות מיותרות כתוצאה מכך שאינו מקבל את הנתונים המדוייקים להם הוא זקוק", מוסיף צווייג. היכולת לאמוד ולנהל את הסיכון היא מהותית לחברות הביטוח. פרופיל בעלי הפוליסות הוא חיוני כדי לקבוע את רמות הסיכון לתביעה. היכולת להעריך את הסיכוי לתביעה מאפשרת לחברת הביטוח לקבוע את תעריף הפוליסה עבור כל מבוטח. זאת ועוד, חיזוי מדוייק של מגמת התביעות מאפשר לחברת הביטוח לשפר באופן דרמטי את יחס ההפסד ולספק פוליסות בפרמיה נמוכה ללקוחות שהם פחות מסוכנים.
"חברות הביטוח חייבות להטמיע פתרונות שיאפשרו להם לבנות פרופיל ללקוחות אשר לגביהם קיימת סבירות גבוהה כי יגישו תביעה. בדרך זו יוכלו החברות להבין את פוטנציאל רווחיות הלקוח ולהגדיר כמה משאבים עליהן להקצות עבור תביעות בשנה", אומר צוויג.
חברת SAS מציעה לשוק הביטוח סל של פתרונות הכוללים מודלים אנליטיים ושיטות לזרימת נתונים לצורך גילוי ומניעת הונאות וכן לצורך חיזוי תביעות. בחברה מספרים, כי המערכת אוספת את הנתונים, הכוללים לעיתים מליוני טרה-בייטים, ומציגה פרופיל של בעלי הפוליסות השונות, החיוני, לדבריה, לקביעת רמות הסיכון לתביעה. היכולת להעריך את הסיכוי לתביעה מאפשרת לחברת הביטוח לקבוע את תעריף הפוליסה עבור כל מבוטח.