גרמניה
צילום: Maheshkumar Painam on Unsplash
קרנות נאמנות

גרמניה עם תשואה נהדרת: הדרכים להשקעה באמצעות קרנות ישראליות פאסיביות

שווקי המניות באירופה בכלל ובגרמניה בפרט מציגים תשואות גבוהות בהרבה מהמקבילים מעבר לים - איך ניתן להשקיע ביבשת הישנה, והאם עדיף לנטרל את השפעת המט"ח או לא?

גיא טל | (7)

לראשונה מזה זמן רב השווקים בארצות הברית מפגרים מאחורי שווקי המניות במקומות אחרים בעולם, ובראשם אירופה עם תשואות דו ספרתיות גבוהות מתחילת השנה. שוק הקרנות הישראלי מציע כמה אפשרויות לחשיפה למניות אירופאיות, בין בתעודות מחקות ובין בקרנות אקטיביות. נציין שכיום יותר מאי פעם אפשר להיחשף למגוון שווקים בעולם ישירות עם מכשירים זרים, אך יש כאלה שעדיין מעדיפים את הכלים המקומייםף ויש לכך גם יתרונות, בעיקר לאלו שרוצים לנטרל את השפעת המט"ח, שכן ישנם מגוון כלי השקעה שמציעים ניטרול כזה, אבל האם זה משתלם? 


את ההשקעה באירופה ניתן לחלק להשקעה כללית ביבשת דרך מדדים כמו הסטוקס 600 או סטוקס 50 הממוקד יותר. הפעם נבחן את האופציות להשקעה פאסיבית במדדים ממוקדים גיאוגרפית (שכן כמעט אין קרנות אקטיביות ישראליות ממוקדות גיאוגרפית באירופה). נראה שבישראל אוהבים במיוחד את המדד הגרמני, ה-DAX ואחיו הקטן MDAX. הנטיה הזו השתלמה מאד השנה עם תשואות דו ספרתיות נאות מתחילת השנה. 

כשמשקיעים בשווקים בחו"ל עולה תמיד השאלה האם כדאי לנטרל את השפעת המט"ח או לא, כשההבדל בין שני הסוגים יכול להיות משמעותי במקרה של תנודות גדולות בשערי המט"ח אל מול השקל. נציג את התשואות לפי החלוקה הזו: חשופות מט"ח ומנוטרלות מט"ח.

קרנות סל חשופות מט"ח

מבין 8 הקרנות חשופות המט"ח 4 עוקבות אחר הדאקס הגרמני ושתיים נוספות אחר ה-MDAX. קרן קטנה אחת עוקבת אחר המדד של שוויץ, והצליחה למשוך פחות מ-5 מיליון שקל בלבד למרות שהיא בעצם האופציה היחידה העומדת בפני המשקיע הישראלי להיחשף לשוק השוויצרי באמצעות כלי ישראלי. קרן אחת נוספת עוקבת אחר מדד הפוטסי 100 הבריטי. הנה התשואות מתחילת השנה:


הבדלים זעירים בין הקרנות העוקבות אחר הדאקס של כמה מאיות האחוז. דמי ניהול של חצי אחוז לכלי השקעה פאסיבי הם מעט גבוהים ביחס למקובל בעולם אך לא מאד מוגזמים. יוצאת דופן היא הקרן העוקבת אחר המדד השוויצרי שגובה 0.8% - דמי ניהול מוגזמים לכלי פאסיבי. על כל פנים, סך הכל ההשקעה באמצעות הכלי הזה באירופה, ובמיוחד בגרמניה, השתלמה מאד עם תשואות דו ספרתיות מתחילת השנה. 


קרנות סל מנוטרלות מט"ח

מבחר הקרנות מנוטרלות המט"ח גדול יותר, אם כי גם פה גרמניה שולטת עם 4 קרנות העוקבות אחר הדאקס ו-2 נוספות אחר ה-MDAX. במקרה זה יש גם נוכחות מוגברת לבריטניה עם 2 קרנות העוקבות אחר הפוטסי 100 ושתיים נוספות אחר הפוטסי 250. קרן נוספת מציעה חשיפה לצרפת ועוקבת אחר הקאק 40. הנה התשואות:


מבט אחד מהיר נותן מענה חד משמעי לשאלה האם היה עדיף לנטרל את השפעת המט"ח או לא - התשובה היא לא. היחלשות השקל אל מול האירו תרמה לקרנות חשופות המט"ח כמעט 10% נוספים במדדים הגרמניים מתחילת השנה. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

בנוסף, העלות של ניטרול השפעת המט"ח באה לידי ביטוי בדמי ניהול גבוהים משמעותית, שמגיעים עד פי 2 יותר לפעמים מהקרנות המקבילות שאינן מנטרלות את השפעת המט"ח. דמי ניהול בסביבות האחוז עבור כלי השקעה פאסיבי נראים גבוהים גם אם לוקחים בחשבון את עלות ניטרול המט"ח. לפחות בחלק מהמקרים נראה שדמי ניהול נמוכים יותר באים לידי ביטוי בתוצאה הסופית. כך, מבין הקרנות העוקבות אחר הדאקס, זו שהניבה תשואה גבוהה יותר של כ-2 עשיריות האחוז הייתה הקרן הזולה ביותר של MTF עם דמי ניהול נמוכים בכחצי מהמתחרות. 

שערי המט"ח השפיעו גם על הקרנות העוקבות אחר שוק המניות הבריטי וגילחו גם פה כמעט 10% מהתשואה של הפוטסי 100, והעבירו את הפוסטי 250 לתשואה שלילית מתחילת השנה. במקרה זה אין קרן חשופת מט"ח להשוואה, אך ניתן להניח שאילו הייתה, ההשפעה הייתה דומה.

נציין, שבתקופות בהם השקל יתחזק מול האירו ההשפעה תהיה הפוכה, ואז נראה שאולי ה"ביטוח" נגד שינויי השער דווקא משתלם. זו שאלה נוספת שעל המשקיע לשאול את עצמו, מלבד ההחלטה להשקיע באירופה, האם להערכתך השקל יתחזק או יחלש. יש כאלו המעדיפים תמיד לנטרל את ההשפעה למרות העלות הנוספת, כיון שבסופו של דבר מי שחי בישראל ומושפע מעלות המחיה במדינה מעוניין בתשואה שקלית ולא מעוניין להיחשף גם לזעזועים בשערי המט"ח. להחלטה כזו, כאמור, יש עלות נוספת בדמי הניהול. לפעמים היא משתלמת לפעמים פחות. 


מה לגבי קרנות אקטיביות? מצאתי רק קרן אחת שחשופה לשוק ספציפי באירופה - מגדל MID CAP גרמניה מנוטרלת מט"ח שמקבילה לקרנות הפאסיביות העוקבות אחר ה-MDAX. הקרן הזו הניבה 10.62% מתחילת השנה, תשואה כמעט זהה לקרנות הפאסיביות העוקבות אחר אותו מדד ומנטרלות את השפעת המט"ח. היא גובה 1.85% דמי ניהול ומנהלת רק 7.12 מיליון שקל. 

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    אנונימי 14/05/2025 11:28
    הגב לתגובה זו
    נכנסתי בתחילת השנה לאחר שהשקל התרסק חשוב להדגיש כי מי שנכנס עכשיו ככל הנראה יאכל אותה קשה מאוד אם השקל יתחזק כנגד היורו ולא יבצע את הגידור...
  • 6.
    דר דום 14/05/2025 11:23
    הגב לתגובה זו
    ואז כשזה נופל 25% לרוץ למכור בפאניקה ולחזור לארץ
  • 5.
    אירופה אחרי מהלך עליות אדיר נמצאת בשיא כל הזמנים להיכנס עכשיו זאת טעות גדולה (ל"ת)
    כלכלן 14/05/2025 10:38
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    האם יש אפשרות לעדכן או לעשות כתבה עם השווה גם על ה SP500 (ל"ת)
    אנונימי 14/05/2025 10:37
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    לרון 14/05/2025 09:28
    הגב לתגובה זו
    אל תתקרבו כעת! אני משקיע שנים באירופה והיבשת תמיד יציבה יותר ובתשואה נמוכה וסולידית יותר! הרמס RMS היוקרתית שווה היום 20%יותר מחודש לפני טראמפ! וזו רק דוגמא!כשאומרים לכם קנה בזול מכור ביוקר זו אינה קלישאה! הסיפרות הכלכלית של שוק ההון תמיד תמליץ לכם בגבוה!!
  • 2.
    אנונימי 14/05/2025 09:27
    הגב לתגובה זו
    אתם חכמים בדיעבד תגידו שגרמניה מעניינת לפני שהיא עולה 20% לא אחרי.
  • 1.
    ברק אולטרא דאקס הטוב מכולם 47% מתחילת השנה (ל"ת)
    אנונימי 14/05/2025 09:26
    הגב לתגובה זו