
צוקר דדי: כמה הרוויחה השנה פייסבוק מפרסום?
בסוף אוקטובר השנה פרסמה פייסבוק את הדוחות לרבעון השלישי שלה. ברוח סיכומי השנה, זה הזמן לבדוק מה היה הרווח השנתי של ענקית האינטרנט מפרסום בשלושת הרבעונים הראשונים, בצל שנה של שערוריות וכותרות למכביר.
על פי הדוחות, ברבעון השלישי לשנה החולפת הרוויחה פייסבוק 17.3 מיליארד דולר מפרסום בלבד. נתונים אלה מהווים עלייה של 28% מהרבעון המקביל אשתקד, בו רווחי החברה מפרסום עמדו על 13.5 מיליארד דולר.
סך הרווחים של החברה מפרסום בשלושת הרבעים של השנה עומד על 48.9 מיליארד דולר. זאת, לעומת כלל הכנסות החברה מתחילת השנה ועד לסוף ספטמבר, שעמדו על 49.6 מיליארד דולר לעומת 38.9 מיליארד דולר באותו הזמן ב-2018.
בפילוח גיאוגרפי, ברבעון השלישי ארה"ב וקנדה היו אחראית ל-8.4 מיליארד מההכנסות מפרסום, אירופה ל-4 מיליארד, אסיה ל-3.2 מיליארד ויתר הטריטוריות ל-1.7 מיליארד דולר. 94% מהכנסות של פייסבוק מגיעות מהכנסות ממודעות במובייל, לעומת 92% לפני שנה.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
כסף קטן
מדובר ברבעון מוצלח ביותר בהתחשב בשורת החזיתות בהן נאבק מנכ"ל החברה, מארק צוקרברג, בעת האחרונה: בחזית העסקית הוא מצא עצמו נלחם בטיקטוק, האפליקציה הסינית הפופולרית שמובילה בקרב משתמשים בגילאי 16-13. האיום מצד האפליקציה מהמזרח על ההגמוניה הפיסבוקית היה כה גדול עד שצוקרברג מיהר לוושינגטון ושם טען כי טיקטוק מסכנת את ביטחון ארה"ב והעולם החופשי.
בחזית המשפטית הפך השנה צוקרברג לאורח קבוע בשימועים בקונגרס ויעד עבור המערכת המשפטית בארה"ב, בין אם בגלל השקת מטבע הקריפטו - ליברה, או בשל חקירה מסיבית שמנהלות נגד פייסבוק 47 מדינות. החקירה נסובה סביב השאלה האם התנהלותה העסקית של הרשת החברתית פוגעת בתחרות או מעמידה משתמשים בסיכון. זאת לאחר שביולי האחרון שילמה פייסבוק קנס "פעוט" בגובה 5 מיליארד דולר בגין עניינים אלה.
בחזית הציבורית דעת הקהל הפנתה לא מעט חיצי ביקורת כלפי מדיניות החברה המאפשרת הפצת מידע שקרי, פייק ניוז, בידי פוליטיקאים תמורת תשלום. בפרט זכורים דבריו של השחקן והקומיקאי סשה ברון כהן מהעת האחרונה, שתקף את מדיניות פייסבוק באומרו בכנס של הליגה נגד השמצה: "אם תשלמו להם, פייסבוק יציגו כל מודעה פוליטית שתרצו, אפילו אם זה שקר, והם אפילו ישתמשו במיקרו-טרגטינג כדי לעזור לכם להציג את השקרים האלה למשתמשים שיושפעו מהם באופן המרבי. בלוגיקה המעוותת הזו, אם פייסבוק היו קיימים בשנות השלושים, הם היו מאפשרים להיטלר לפרסם סרטונים בני חצי דקה על הפתרון שלו ל'בעיה היהודית'".
- קרב צמוד על הצופים: חדשות 12 מובילה, חדשות 14 מתחזקת
- תשתיות חדשות ביהודה ושומרון: אושרו הזוכים להקמת 22 אתרי סלולר חדשים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גם בזירה המקומית לא הכל עובר חלק; באחרונה פורסם ב"גלובס" כי מודעה בתשלום בעברית הצליחה לעקוף את חוקי הפרסום הנוקשים של החברה, עם פוסט שנשא את הכותרת "נערות ליווי במרכז". זאת, על אף שצריכת זנות בישראל הינה בלתי-חוקית. הלינק לפוסט לא הוביל לעמוד נחיתה אלא הפנה לחשבון וואטסאפ, שבו המעוניינים יכלו לקבל פרטים אודות שירותי ליווי. עד לעת פרסום הכתבה הלינק הוסר, ולא ניתן היה להתחקות אחר מקורותיו. כעת עומדת השאלה האם מדובר בעשב שוטה שחדר את מערכת האבטחה של החברה, המבוססת על סינון תוכן באמצעות בינה מלאכותית, או שמא מדובר בתחילתה של מגמה.
כל אלה, אגב, לא פוגמים בתחזיות האופטימיות למדי עבור פייסבוק: על פי האתר סטטיסטה, לאחר פרסום דוחות החברה לרבעון הרביעי יעמדו ההכנסות של פייסבוק מפרסום ב-2019 ל-67.37 מיליארד דולר, וב-2020, על אף כל השערוריות, ההכנסות מפרסום יגיעו לכ-80.93 מיליארד דולר.