דב לאוטמן: ההתנתקות תפחית ב-2%-3% את האבטלה

צופה בעקבותיה צמיחה של 4.5%-5% במשק ב-2006 לצד צפי של יורשו בהתאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הצופה צמיחה של 4% בלבד בשנה הבאה
שי פאוזנר |

ההתנתקות שווה 2%-3% אחוזי אבטלה שכן היא תביא להתאוששות בתיירות ולגידול ביצוא. כך אמר לביטאון התעשיינים, דב לאוטמן, יו"ר דלתא גליל תעשיות ונשיא לשעבר של התאחדות התעשיינים. להערכתו, ההתנתקות תתבצע והתהליך המדיני יהיה בעיצומו דבר שיוביל לצמיחה של 4.5% עד 5% בשנת 2006.

הדברים נאמרו בראיון מיוחד של נשיאי התאחדות התעשיינים בעבר ובהווה לקראת פתיחת הדיונים במשרד האוצר ובממשלה על תקציב 2006. לאוטמן הביע חשש שאם ההתנתקות לא תתבצע ולא ימשך התהליך המדיני, יהיה שיעור הצמיחה ב-2006 נמוך מ-3.5%. לדעתו, שער החליפין מתחיל להיות לא ראלי, ולהערכתו ? שינוי כלשהו בשער החליפין יתרום ליצוא ועל ידי כך גם לתעסוקה.

שרגא ברוש ? נשיא התאחדות התעשיינים מעריך שקצב הצמיחה בשנת 2006 יהיה כ-4% - נמוך מפוטנציאל הצמיחה של המשק. לטענתו, ניתן להאיץ את הצמיחה באמצעות מדיניות מוניטארית ופיסיקלית תומכת שמרכזה הפחתת נטל המס ושימוש במחוללי צמיחה.

לדעת ברוש, יש להגדיל באופן משמעותי את תקציב המו"פ מעבר ל-1.3 מיליארד שקל ולהעמידו על 2.5 מיליארדי שקלים בקירוב, בדומה לצרכים האמיתיים ולהפכו לנחלת כלל הענפים ? ולא של ההיי-טק בלבד. במקביל, טוען ברוש, יש לוודא שהחוק החדש לעידוד השקעות הון אכן יעודד השקעות ולא יגרום לדחייתן ו/או להסטתן לחו"ל.

לדעתו, במידה ויווצרו עודפי הכנסות, יש להמשיך במדיניות הפחתת נטל המס, כאשר יש להעדיף הפחתת מיסים ישירים על פני עקיפים, בשל התרומה הגבוהה לצמיחה.

נשיא התאחדות התעשיינים סבור, כי יש לאפשר, מאמצע שנת 2005 ובמהלך 2006 פחת של 100% על השקעות במכונות ובציוד, כן ממליץ נשיא התאחדות התעשיינים להנהיג מס הכנסה שלילי לבעלי שכר נמוך.

דן פרופר, יו"ר ומנכ"ל אסם ונשיא לשעבר של התאחדות התעשיינים אמר לביטאון התעשיינים, כי אם הנגיד ינקוט במדיניות מוניטארית מרחיבה, נגיע לצמיחה של יותר מ-5% בשנת 2006 ול-6% בשנת 2007. לטענתו יש לשים קץ לתופעת העובדים הזרים.

לטענתו, עם התקדמות תהליך השלום לא יהיה מנוס מלהעסיק פלסטינים שיעבדו בחקלאות ובבנייה במקום העובדים הזרים.

פרופר סבור, כי גם אם ייווצרו עודפי הכנסות יש לצמצם את המנגנון הממשלתי הגדול שהוא "אבי הטומאה".

בנוסף, טוען פרופר, יש להנהיג מס הכנסה שלילי ברמות שכר שעד 6,000 שקל לחודש וליצור מספר מדרגות מצומצם בין 6,000 ל-30,000 שקל ומעל רמה זו לקבוע מס שולי נמוך בהרבה מהמס היום העומד על 49%.

עוד אמר פרופר לביטאון התעשיינים, כי התמיכה בעידוד התעשייה צריכה להיות בעיקר בנגב ובגליל, בראש ובראשונה חיזוק החוק לעידוד השקעות הון והפיכתו לחוק נדיב בעיקר בפריפריה.

אלי הורביץ, יו"ר טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ ונשיא לשעבר של התאחדות התעשיינים, אמר לביטאון התעשיינים, כי ההשקעה במו"פ הינה ההשקעה בעלת התשואה הגבוהה ביותר. מדובר בהשקעה במו"פ במכונים ובאוניברסיטאות ויותר מכך ? בתעשייה המייצאת, כולל בחברות הגדולות ואולי בעיקר בהן.

לדעתו, ראוי גם לתמוך ביזמים מתחילים בעיקר ע"י סיוע בהכוונה הכלכלית והחשבונאית והשגת מימון ראוי. הורביץ ציין, כי במידה וייווצרו עודפי הכנסות הוא בעד הפחתת מיסי חברות, ובאשר להפחתת החוב הציבורי ? את כל התמורות מההפרטה צריך להעביר להפחתת חובות פנים.

עודד טירה, נשיא פניציה אמריקה ישראל ונשיא לשעבר של התאחדות התעשיינים, אמר לביטאון התעשיינים, כי אם ייווצרו עודפי הכנסות יש להאיץ את הפחתת המיסים, במיוחד מס הכנסה שלילי למשתכרי שכר מינימום, מסי חברות ומיסים על משקיעים מחו"ל.

לטענתו, יש להעדיף משקיעים זרים על פני משקיעים מקומיים, לכשזה יתבצע, אמר טירה, עודף ההכנסות יגדל ואז נוכל להפחית את הגירעון ולהיטיב עם השכבות החלשות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה