קרינה מתחת לבית: חסכון ורשלנות בהתקנת כבלי חשמל תת קרקעיים עשויים לסרטן

מעטים מודעים לכך, אך קרינה מסרטנת יכולה להיפלט דרך הרצפה, הקירות ופירי המעליות והתשתית במידה ותשתית החשמל הוטמנה ברשלנות
לירן סהר |

רוכשי דירות מבצעים בדיקות רבות לפני רכישת דירה יד שנייה וגם לפני קבלת דירה חדשה מקבלן. הבדיקות המבוצעות הן בדיקות על טיב הבנייה וההתאמה ההנדסית לתוכניות ולתקנים, אולם בדיקות קרינה לא נמצאות לרוב בעדיפות העליונה.

התקשורת עוסקת רבות בנושא הקרינה הנפלטת מאנטנות סלולאריות, נושא פחות מסוקר הוא הקרינה שמקורה בכבלי חשמל הממוקמים בשכונות חדשות שנבנות כיום ומחוייבות להתקין תשתית חשמל תת קרקעית.

צחי ברדוגו, מנכ"ל חברת NestValue המספקת שירותי מידע ובדיקות אודות נכסי מגורים, אומר כי מפגעי הקרינה שאינה סלולרית נובעים מהעברת כבלי חשמל מתחת לאדמה בצורה לא חוקית או תוך התעלמות מהמלצות ארגון הבריאות העולמי, שגם המשרד לאיכות הסביבה אימץ אותן, אך הכנסת עדיין לא עיגנה אותן בחוק מסודר".

לדבריו, המפגעים התת-קרקעיים נוצרים כאשר מניחים את הכבלים מתחת לאדמה בצורה לא תקנית במטרה לחסוך בחומר גלם "הקרינה אינה מזיקה כאשר הכבלים מונחים בצורה היקפית במגרש ולא מתחת לשטחי המחייה כיוון שמדובר בעבודות ראשוניות במגרש לאחריהם מבוצעות שאר עבודות הבנייה, תיקון המפגע כרוך באי נוחות גדולה פינוי חדרי מגורים, הפיכת ריצוף וחפירה ובעלות גבוהה מאוד שמתחילה בעשרות אלפי שקלים ועשויה להגיע להרבה יותר, תלוי בבית עצמו, בצורת הבנייה שלו וסלילת כבלי התשתית תחתיו".

"אם ארגון הבריאות העולמי לחקר הסרטן והמשרד לאיכות הסביבה נוקבים בפרמטר של 2 מיליגאוס אני נתקל לא אחת במקרים שהקרינה גבוהה הרבה יותר ויכולה להגיע אף ל-15 יחידות קרינה", מספר ברדוגו. לדבריו הבעיה עשויה להיות חמורה כשמדובר בבניין בעל מספר קומות או מגדל, שם התשתית הנדרשת גדולה הרבה יותר כיוון שהיא מספקת את צרכי כל הדירות בבניין "בדירת גן במגדל דירות, הקרינה יכולה להיפלט גם דרך הקירות ופירי המעליות והתשתית, במידה והונחו לא נכון".

ברדוגו מציין כי בעיית הקרינה התת-קרקעית מתחילה לעיתים בחברת החשמל עצמה, שפועלת לפי תקנים שונים מהמשרד לאיכות הסביבה "לאחרונה הייתי בבניין מאוד יוקרתי שהתברר שמתחתיו עובר כבל של חברת חשמל שמיועד לכל השכונה, עליו היה ריצוף מאסיבי שהיה קשה מאוד לפרק ולהרכיב חזרה. התקן של חברת חשמל מאפשר לה להגיע עד לרמת קרינה של 1,000 מיליגאוס שהוא התקן לחשיפה קיצרת מועד ולא כמו במקרים שלנו שזה מתחת לרגליים וממש לא לזמן קצר".

לדברי ברדוגו, "במצב כזה, מי שמבצע בדיקת קרינה, חשוב שישמור על ממצאיה כי ביום מן הימים, באם ישתנה המצב ותתגלה קרינה תהווה הבדיקה הראשונית שיצאה תקינה ראייה להגשת תביעות נזיקין או ירידת ערך לנכס".

עורך דין צבי שוב, העוסק בתחומי התכנון והבנייה והמקרקעין, אומר ניתן להגיש תביעה נזיקית כנגד החברה שהטמינה את כבלי החשמל במידה ונהגה ברשלנות כאשר הניחה אותם בצורה לא תקנית במטרה לחסוך בחומר גלם. "ניתן להגיש תביעה בגין ירידת ערך הנכס לפי סעיף 197 העוסק בפגיעה בנזק, כמו כן, במידה והחברה פעלה כדין ניתן לתבוע בגין המפגע שנוצר לפי עוולת המטרד, אולם לרוב הפיצוי יהיה נמוך יותר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה