הסיכונים ליום שאחרי המיתון - באפט ושילר מודאגים

לפי רצף הנתונים הכלכליים בארץ ובעולם, ולפי הדעות שנשמעות מכל עבר סביר להניח כי המיתון, במשמעותו של צמיחה שלילית רציפה, מאחורינו. זה לא אומר שמעכשיו הכל יהיה טוב, אבל זה אומר שהחשש מקטסטרופה נעלם.

ביומיים האחרונים יצאו האריות הכלכלים של המשק האמריקאי, וורן באפט והכלכלן רוברט שילר, בהערכות על הסיכונים שצופן לנו העתיד, וממה צריך להיזהר יותר מכל.

שילר, שלפי המדד שקרוי על שמו, מדד קייס-שילר, שהראה כי מחירי הבתים בארה"ב הציגו עלייה חודשית ראשונה בכמעט 3 שנים, טוען כי הסקטור והכלכלה האמריקנית עדיין נמצאים מרחק רב מהתאוששות. לדבריו, תוכנית תמרוץ נוספת והחייאה של שוק האשראי הן הדרכים היחידות המסוגלות להוציא הכלכלה מהבוץ. ברור שזה עוד לא נגמר עדיין", טען שילר. "זה לא מובן מאליו שאנשים מוכנים להוציא כסף שוב. יתכן וייקחו עוד שנים עד שהנורמה הזו תחזור." אך באותה נשימה מעלה שילר את הסיכון בריבית האפסית ויצירת בועת נדל"ן חדשה , אפשרות שהוא רואה אותה כממשית בהחלט בשנים הקרובות.

באפט מזהיר גם הוא מהשלכות הריבית האפסית, באותו משפט שהוא משבח את תוכנית התמריצים של הממשל הוא גם מזהיר: "מינון גבוה של "תרופה מוניטארית" ממשיך לזרום ובעוד זמן לא רב, נצטרך להתמודד עם תופעות הלוואי, הוא הוסיף בטון מזהיר כי "נכון לרגע זה, רוב תופעות הלוואי הן בלתי נראות ועשויות אפילו שלא להיות מורגשות זמן רב, אולם האיום שהן נושאות עלול להיות הרסני כמו זה של המשבר הפיננסי עצמו".

אין ספק שהבנקים המרכזיים בכל העולם רואים את הנתונים ומכירים גם הם את ההיסטוריה של ההשפעה השלילית של ריבית אפסית לארוך זמן. ככל שנתרחק מהמיתון, העלאות ריבית יהיו רק שאלה של זמן.

שוק האג"ח המקומי

האג"ח הממשלתיות מסוג שחר סיימו את היום בירידות שערים קלות, ואילו הגלילים עלו כ- 0.1% בממוצע, כנראה לאור החשש שהעלאת הריבית בארץ הולכת ומתקרבת. מדדי התל בונד, שגם הם יושפעו לשלילה מהעלאת הריבית, סיימו בעליות של 0.45%, כאן ההשפעה המכריעה בטווח הקצר הם זרמי הכסף של הציבור למוצר זה, שנתפס כחשיפה "סולידית" לשוק האג"ח הקונצרני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה