נתוני המאקרו חיוביים אך בשוק לא מתרשמים מהם
היום המשיכו לזרום נתונים טובים על המשק הישראלי, נתונים המראים כי ישראל יוצאת מהמיתון שפקד אותה בחודשים האחרונים.
המדד המשולב למצב המשק בחודש יולי עלה ב-1.2%, כך דיווח הבוקר בנק ישראל. העלייה במדד החודש מצטרפת לעלייה בחודש הקודם לאחר ירידות רצופות במדד מאז חודש יוני בשנת 2008. בבנק ישראל הדגישו בפרסום המדד כי "ככל הנראה מסתמנת תפנית המשתקפת בעליה בפעילות במשק". העלייה החודש משקפת עליה בכל מרכיבי המדד ובמיוחד בנתוני היצור תעשייתי והפדיון שעלו בצורה חדה.
את המילים האלו של בנק ישראל יכולים לתרגם המשקיעים לסימן לעליית ריבית קרובה, אך לא כך הדבר, בפועל שוק האג"ח הממשלתי עלה קלות היום, כאשר השחרים והגלילים לטווח ארוך עלו בכ- 0.2%. נראה שהמשקיעים בשוק האג"ח חוששים מקצבי צמיחה נמוכים מאוד ומכך מסיקים שהריבית לא תעלה בקרוב. שער הדולר נסחר בעליה קלה ונסחר סביב שער של 3.83.
שוק האג"ח הקונצרני נסחר אף הוא בעליות שערים, מדדי התל בונד עלו ב-0.5% בממוצע. להלן תשואות מדדי התל בונד השונים והמרווח שלהם מהאג"ח הממשלתי דומה נכון לתחילת המסחר:
מי שיכולים לראות עצמם מודאגים בימים אלו הם מחזיקי האג"ח של אפריקה שממשיכות לרדת גם היום וזאת בתגובה לדוחות השלילים שפרסמה אתמול החברה וחברת הבת אפי פיתוח.
בסקירה שהוציא אתמול סיטי בנק, נראה שמצב תזרים המזומנים של אפריקה ברוסיה לא משתפר וכי לחברה הכבדה משמעותית בסעיפי המימון. עדות למצוקת האשראי של אפריקה ישראל ניתן לראות בכך שהחברה לא ממש חזרה לגייס כספים בשוק האשראי החוץ-בנקאי, בעוד שחברות נדל"ן אחרות בעלות דירוג גבוה כבר הספיקו לגייס מאות מיליוני שקלים. בביאורים של אפי פיתוח מגלים נתון מטריד במיוחד: הלוואות בנקאיות דולריות שנטלה החברה בריביות שנתיות של 12-14.5% הוקפצו בספטמבר 2008, אז קרס ליהמן ברדרס והפאניקה בשווקים זינקה לכ-20%.
העליות במדד המחירים לצרכן העלו גם הן את הוצאות המימון באפריקה ישראל בכ- 200 מיליון ש"ח.
היום סיימו האג"ח של אפריקה בירידה של כ- 1% בממוצע ונסחרות בתשואות של למעלה מ- 20% לפדיון.