ניצנים של תקווה בשוק המגורים האמריקני: ענקיות המשכנתאות בצעד חסר תקדים - סוף למשבר?
במהלך חסר תקדים שנועד בכדי לעצור את המספר התופח של שיעורי חדלות הפרעון בקרב לווי המשכנתאות, יחברו יחדיו שישה מבין חברות המשכנתאות הגדולות בארה"ב בכדי לספק לכל הלווים הבעייתיים צ'אנס נוסף.
מוקדם יותר היום התייחסנו לשמועות בשוק, שצוטטו גורם אנונימי שטען שהממשל האמריקני יודיע על התוכנית מאוחר יותר היום.
הלווים הסכימו להקפיא את העיקולים למשך חודש, על מנת לספק ללווים ולמלווים זמן לעבוד על תוכנית מחודשת להסדרת התשלומים.
הפרוייקט יקרא Lifeline, יוזמה חדשנית במסגרתה ינתן סיוע ללווים אשר מפגרים ב-90 יום או יותר בתשלומי המשכנתא. נציין, כי זו סיטואציה המכניסה את הלווים בקטגוריה זו לסיכון גדול בפני אובדן בתיהם.
יחד עם זאת, התכנית החדשנית היא איננה פיתרון למשבר המגורים, אולם נחשבת לספק זמן בתהליך העיקולים, המעניק לבעלי הבתים עוד 30 יום נוספים בכדי לעבוד על דרך לשינוי התשלומים. כרגע על פי נתוני ארגון הבנקאים למשכנתאות, מצויים כ-1.3 מיליון הלוואות לבתים בקטגוריה של חדלות פרעון חמורה – משמעותה אי-העברת תשלומים במשך 90 או יותר. מעבר לכך, חלקם כבר מצויים בתהליכים של עיקול הנכסים.
התוכנית הייחודית תספק למלווים עוד זמן - כפי הנראה סיכוי טוב יותר – לעבוד על הכמויות העצומות של הלוואות בעיותיות שהם עומדים מולן. חלקן (חברות המשכנתאות) הצהירו כי אין ברשותן מספיק כוח אדם, לשם התמודדות עם כל העסק לבדן.
מי שהכריזו על התוכנית היו מזכיר האוצר פולסון והמזכיר לפיתוח עירוני, Alphonso Jackson. התוכנית כוללת שירותי משכנתאות מהבנקים הגדולים בארה"ב: בנק אוף אמריקה, ג'י פי מורגן, סיטיגרופ, קאנטריוויד, Washington Mutual ו- Wells Fargo & Co. כל אלה יחדיו מונות כ-50% משוק המשכנתאות.
"פרוייקט ה- Lifeline מיועד לבעלי הבתים העומדים בפני סיכון אמיתי לאובדן בתיהם, אך עדיין אינו מגיע לכתובת הבעייה," אמר פולסון. "תהיינה הסיבות אשר תהיינה, הם עדיין לא לקחו פעולה כלשהי. התקווה שלנו היא שההודעה של היום תגבש אותן יחדיו לעזרה, במיוחד כעת שתהליך העיקולים נוגע אליהן".