כלכלני S&P על 80 דולר לחבית: "הלחץ על החברות גובר"

מחיר הנפט נסק בחודש החולף למחיר של 83 דולר, צפוי להמשיך להיות תנודתי. כאשר בטווח הארוך סבורים ב-S&P כי יש רק כיוון אחד והוא מעלה. הקורבנות הם כמובן החברות שמחירי הנפט עלולים לנגוס במרווחים ביתרות המזומנים שלרשותן
שהם לוי |

מחיר הנפט הגולמי מצוי בריצת רולר קוסטר, נגח במחיר של 83 דולר לחבית, עוד לפני שנסוג למחיר של 79 דולר לחבית מוקדם יותר החודש. במהלך השנה החולפת נגע הנפט בתחתית זמנית של 50 דולר לחבית. למרות הכל, חוזים בסוכנות הדירוג Standard & Poor's, כי מחירי הנפט של West Texas Intermediate יישארו ברמה של 75 דולר עד לשנת 2010, טוענים שזהו יותר ביטוי לבורות מאשר תחזית אמיתית.

מחד, נוכל לטעון כי צדדי הביקוש וההיצע של הכלכלה העולמית יביאו יחדיו לירידות מחירי הנפט, בעיקר בשל יכולת ניצול מקורות האנרגיה בצורה טובה יותר לצד התתמתנות בקצב הצמיחה העולמית הצפוי בשנים הקרובות בחלק המערבי של העולם.

מאידך, הביקושים בחלקים אחרים והתככים הפוליטיים במזרח התיכון מביאים למסקנה כי המצב עלול להיות קצת שונה, כך שמחירי הנפט עלולים להמשיך לעלות.

הדבר היחידי שבטוח אומרים ב-Standard & Poor's הוא כי האי-ודאות באשר למחירי הנפט תוסיף לשרור בשווקים. התנודתיות הצפויה של זהב השחור יוצרת בעיות בעבור הכלכלה הגלובלית, ובפרט לסקטור התעשייה שמושתת היטב על צריכת הנפט. מונים במיוחד את תעשיות התעופה, הכימיה והרכיבים האלקטרונים כנפגעות פוטנציאליות מהתנודתיות ואי-הודאות.

בתוך כך, מצפים בסוכנות הדירוג, כי הביקושים לנפט ימשיכו להתחזק בצורה מהירה בטווח הארוך, בשל העוצמה של הכלכלות האסייתיות. הביקושים לאנרגיה בסין צפויים להמשיך לצמוח בקצב דו-סיפרתי במונחים שנתיים. בנוסף, סין מאיימת ליטול מארה"ב את מושכות עגלת הביקושים העולמיים לזהב השחור. באשר להודו טוענים ב-Standard & Poor's, כי היא שחקנית פחות משמעותית במונחים של אחוז צריכת נפט מהתוצר הגולמי, עם זאת התאבון המוגבר לנפט צובר תאוצה.

גם בהנחה שכלכלת ארה"ב תפגין חולשה מהותית, וכלכלות יפן ואירופה תצגנה צמיחה מתונה, עדיין הביקושים לאנרגיה צפויים לצמוח. סוכנות האנרגיה העולמית מעריכה כי תתרחש צמיחה של 50% בביקושים לאנרגיה במהלך 20 השנים הבאות, כאשר כמעט כל הגידול ייוחס לאזורים המתפתחים בכלכלה העולמית.

אולם, צד הביקוש הוא רק חלק מהמשוואה, האחר הוא ההיצע. חיפושי הנפט והגז הטבעי הופכים להיות יותר קשים. המקורות הפשוטים כבר התכלו מהעולם ומלאכת החיפוש הופכת יקרה יותר מסובכת יותר, וקשה לתפעול. הקידוחים במעמקי הים יכולים להניב פרי, אך יהיה להם מחיר גבוה. עד כמה מחירי הנפט יגיע מעלה זה עדיין לא ברור, אך הכיוון הכלכלי מתחיל להתבהר לכולם.

אחרי הכל המדינות המפותחות מחזיקות כנראה את צריכת הנפט גבוה, להחזירה למצב הקודם יהיה קשה. חוסר ההיענות למטרות צמצום זיהום הפחמו באטמוספירה מראה עד כמה יהיה זה קשה לקצץ בצריכה. בארה"ב הביקושים לנפט כחלק מהתוצר הכולל, רשמו ירידה, אך צריכת האנרגייה הכולל עלתה משמעותית., כפי שניתן לראות בסכימה שמלמטה.

הגז הטבעי

תנודתיות המחירים לא פוסחת גם על הגז הטבעי גם כן, בעוד חלקים מהעולם נסוגים מצריכת הנפט גרידא, השווקים בעולם החלו צורכים יותר מהגז (ניתן לראות בסכימות שמלמטה). בארה"ב התנודד מחיר הגז הטבעי ב-40% במהלך 12 השבועות האחרונים. שינויים מחירים שחורגים מגבולות העונה הרגילה עשויות להיות מאוד בעייתיות בשביל החברות השונות, בעוד הן עושות מאמצים כדי ליישר את הצורך האיתן למקורות הגז הטבעי יחד עם הצורך לשמור על תזרים מזומנים יציב, רווחיות ודירוג אשראי.

בדיאגרות הנתונות נוכל להבחין בשינוי שחל בצריכת מקורות האנרגייה העולמיים, שנת 1971 למול 2003 שמשקפת פחות או יותר את המצב הנתון כיום.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה