משפט: לחברה מונה מפרק - מה קורה עם העובדים?
נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בנצרת, כב' השופטת ורדה שפר, קבעה בפסק דין עדכני, כי מקום בו ניתן צו לפירוקה של חברה, ומתמנה לה מפרק זמני, ועובד החברה ממשיך לעבוד בשירותו של המפרק הזמני, עסקינן במערכת יחסים חדשה. למערכת היחסים החדשה, יש אמנם זיקה למערכת היחסים שהתקיימה בין העובד לחברה עובר להליכי פירוקה, והיא נקבעת בשים לב למכלול נסיבות העניין ובכפוף להוראות חוקי המגן, אך ודאי שאין לקרוא לתוכה המשכיות אוטומטית בכל זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים ליחסי העבודה.
קביעתה זו של כב' הנשיאה מסתמכת בעיקרה על הרעיון לפיו, בהינתן צו פירוק, משתנה מטרתה של החברה. מרגע זה ואילך, כל משאביה של החברה צריכים להיות נתונים להסדרת חובותיה טרם חיסולה. שינוי זה משליך על כל ספקי תשומות ההון והעבודה של החברה, ובהכרח גם על ההתקשרויות עימם. תימוכין נוספים מוצאת השופטת בסעיף 4 לחוק פיצויי פיטורים הקובע כי "עובד שעבודתו נפסקה מחמת פטירה או פשיטת רגל של מעבידו, ובתאגיד – פירוקו או מחיקתו, זכאי לפיצויי פיטורים כאילו פוטר". מכאן, קובעת השופטת כי "פירוק תאגיד מהווה אירוע המסיים, בהכרח, את יחסי העבודה בין תאגיד לעובדיו".
אולם, בחינה מדוקדקת של סעיף זה, מובילה למסקנה שונה במקצת. כידוע, הלכת הפרשנות מחייבת בדרך כלל ליתן משמעות לכל מילה וניב שהמחוקק השתמש בהן. נדרש, אפוא, לייחס למנסח של סעיף 4 כוונה ברורה לייחד את הזכות לפיצויי פיטורים רק לעובד שעבודתו נפסקה מחמת האירועים הנזכרים בסעיף, ולא לכל עובד שמעבידו נפטר או פשט את הרגל, או שמעבידו שהוא תאגיד נכנס לפירוק או אפילו נמחק. כדי להקנות זכות לפיצויי פיטורים דרושים שני תנאים מצטברים והם: (א) שעבודת העובד אכן נפסקה, ו-(ב) שיקרה אחד האירועים המפורטים בסעיף. אילו רצה המחוקק להקנות זכות לפיצוי פיטורים כבר בקרות אחד האירועים האמורים – אף על פי שעבודת העובד טרם נפסקה – לא היה קל מלומר זאת. המונח "נפסקה" מובנו הפסקה ממש ולא הפסקה קונסטרוקטיבית משפטית.
בעניינינו, המחלוקת בין הצדדים נגעה גם לעיתוי פיטוריו של התובע, מנכ"ל החברה, אשר קיבל מהמפרק מכתב פיטורים. השופטת קבעה כי פיטורי התובע, גם אם נעשו קודם, נכנסו לתוקף רק במועד כניסת צו הפירוק לתוקף, ולא במועד מסירת מכתב הפיטורים, כפי שטענה החברה.
עלינו לזכור כי הלכה גורפת הגורמת להפסקה אוטומטית של חוזי העבודה עם קבלת ההחלטה לפירוק עלולה להעמיד את החברה במצב בעייתי, שכן פירושה הוא שהעובדים רשאים למצוא להם מקום עבודה חילופי, ולא להיענות לבקשת המפרק להמשיך בעבודתם לתקופה קצובה כדי להביא לסיומם היעיל של חיי החברה לרווחת כלל הנוגעים בדבר. * הכותבת היא שותפה ומיסדת במשרד פיטרו בן-עמי, מתמחה בדיני תאגידים ודיני עבודה.