שוקי המטבעות: עוד סוד שלא מגלים לכם
המסחר בשוק המט"ח נחשב לרוב כספקולטיבי וקצר טווח, כאשר המטרה היא להרוויח משינוי בשערי המטבעות. כמו בכל שוק, המטרה היא לקנות בזול ולמכור ביוקר, או למכור ביוקר ולקנות בזול [מכירה בחסר]. אולם, יחד עם זאת, ניתן במקביל להרוויח גם מפערי שערי הריביות שבין צמדי המטבעות בהם מחזיקים. לא הרבה סוחרים מודעים לפוטנציאל הטמון בשוק המט"ח במיוחד בתקופה האחרונה המאופיינת בשוק תוסס בעיקר במסחר בקרוסים.
ובכן, מהם בעצם הקרוסים ולמה הם כל כך אטרקטיביים לאחרונה?
כל צמד מטבעות אשר לא נסחר ישירות מול הדולר מוגדר כקרוס [הצלבה]. לדוגמא: קרוס שטרלינג בריטי יין היפני, מורכב משכלול [או הצלבת], צמד המטבעות שטרלינג דולר ודולר יין . או באנגלית : GBP USD + USD JPY = GBP JPY נניח שהצמד שטרלינג דולר התחזק ביום מסויים באחוז והצמד דולר יין התחזק ביום זה בחצי אחוז, אז יתחזק הקרוס שטרלינג יין, המורכב משניהם באחוז וחצי.
בנוסף לכך, בהחזקת צמד מטבעות נבחר לאורך תקופה של כשנה, נניח, יקבל הסוחר את הפרשי הריביות שבין כל אחד מהמטבעות. מכאן שככל שהפרשי הריביות בין מטבע הבסיס [השמאלי], לבין המטבע המשני [הימני] גדול יותר, הופך הקרוס ליותר אטרקטיבי. אגב, זו הסיבה שהקרוסים כנגד היין כל כך נחשקים שכן הריבית ביין היפני היא הנמוכה מבין כל המטבעות ועומדת רק על 0.25% בשנה.
אם נבחן את הפרשי הריביות במקרה הנוכחי נגיע למסקנה מעניינת.
הריבית בבריטניה עומדת כיום על 5% לשנה. הריבית ביפן עומדת כיום על 0.25% לשנה. הפרשי הריביות עומד על 4.75% לשנה. המשמעות היא, שסוחר אשר יחזיק בצמד המטבעות שטרלינג יין כשנה יקבל 4.75% על כספו ללא קשר לשינוי שערי המטבעות. על סכום של 100 אלף ליש"ט הוא יקבל הסוחר 4,750 ליש"ט.
לכל אותם סוחרים שלא ממש מכירים את מאפייני שוק המט"ח, ומרימים גבה ותוהים מהיכן ניתן לגייס סכום של 100 אלף ליש"ט, אוכל להוסיף ולומר ששוק המט"ח מאפשר לסחור במינופים של בין 1:100 ל-1:400. לכן, בפועל לא צריך באמת 100,000 שטרלינג בחשבון "העובר ושב" על מנת לפתוח פוזיציה בסדר גודל כזה. גם 1000 דולר המשמשים כבטחונות (margin) יספיקו. המשמעות מבחינה כספית היא שסוחר חכם וסבלני יכול להשיג תשואות של מאות אחוזים בשנה על השקעתו הבסיסית.
חשוב להבין מה עומד מאחורי גלי העליות המאפיינים את השוק בתקופה האחרונה ובמיוחד את הקרוסים. מבחינה פונדמנטלית הביקושים הגדולים המגיעים מהגופים הגדולים, דוגמת הבנקים הגדולים, חברות הביטוח, הממשלות ועוד - הם הגורמים להתחזקות המטבעות ויוצרים את מה שאנו מגדירים כמגמת עליה. אותם גופים גדולים לא סוחרים מסחר יומי, כמו הספקולנטים הקטנים. גופים אלה ולקוחותיהם מחזיקים במטבעות החזקים והמתחזקים על מנת ליהנות מעליית ערך המטבע ובנוסף, לקבל את התשואה השנתית הגבוה ביותר מהפרשי הריביות על כמות הכסף האדירה אותה מזרימים לשוק.
כאשר שוק בשל לתזוזה הן פונדמנטלית וטכנית, או אז מגיע פוטנציאל הרווח הגדול ביותר מכוון שהדבר מאפשר תזמון נכון לכניסה בשוק עולה - וזה בדיוק מה שמאפיין את המסחר בימים אלה. זה לא סוד שלאחרונה מתחזקים המטבעות האירופאים כנגד הדולר האמריקני בשל סיבות רבות אותן סקרנו בסקירות האחרונות, בהן - מכירות דולרים מהבנק המרכזי בסין והתקררות הכלכלה האמריקנית. הדבר מוביל לכך שהקרוסים הפכו לאטרקטיביים ומבוקשים מאיי פעם מכיוון שהרווח למחזיק בהם הוא כפול ומגיע גם מהשינויים החדים בשערי המטבעות הנובעים מהתחזקות המטבעות האירופאים בעולם, ובנוסף גם מהדיווידנד, אשר מתקבל מהם בדמות אותה ריבית שנתית שיקבל הסוחר הסבלני.
סוחרים האוהבים לבחון את השוק מזווית טכנית ימצאו בקרוסים בני ברית נאמנים, אשר יספקו הזדמנויות מסחר רבות. די במבט חטוף בגרפים של השנה האחרונה, על מנת להבין את הפוטנציאל הגלום בהם. שכן, כמעט כולם מאופיינים במגמת עליה חזקה, מושלמת ובעלת מומנטום רב שסביר להניח ותחזיק מעמד עוד זמן רב.
לסיכום, ניתן לומר שאם כבר משקיעים, אז לפחות יש לנסות להוציא את המרב ולמקסם רווחים. במקרה הזה אין ספק שהקרוסים יכולים לתת תמורה עדיפה על ההשקעה. הסוחרים היצירתיים יותר יוכלו להתעמק ולחפש קרוסים נוספים בעלי הפרשי ריביות גדולים אף יותר. דוגמת לכך הוא הדולר הניו-זילנדי יין יפני, או באנגלית NZDJPJ - עם ריבית העומדת על 7% בשנה. בנוסף, מבחינה טכנית, נמצא הצמד במגמת עליה ברורה, וזה עתה הוא אף פרץ רמת התנגדות חשובה כך שיש סיכוי שיצא לדרך מהלך חד במידה והפריצה תתברר כאמינה.
השלב הראשון מבחינת הסוחר, הוא למצוא את קרוס המתאים לו ולתזמן את הכניסה בצורה חכמה בסמוך לרמת תמיכה או לאחר פריצת רמת התנגדות. השלב השני, הוא דווקא הקשה יותר בו יעמיד השוק את הסוחר למבחן באשר ליכולתו להישאר סבלני ולא לממש את הפוזיציה בטרם עת על מנת לקחת רווח מהיר וקטן. דווקא בשלב זה על הסוחר להיות חזק מנטאלית להחזיק מעמד ולהתאזר בסבלנות וקור רוח. כך יוכל לזכות גם בעוגה וגם בקצפת.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי. *מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר בחברת אפיקס מט"ח.