בשוק המט"ח ממתינים לריבית; צפי למסחר תנודתי בקרוב
שבוע המסחר המקומי והעולמי במטבעות התנהל בשבוע החולף ביציבות יחסית. בסיכום שבועי נותר הדולר כמעט ללא שינוי למול השקל כשהוא התרומם מזערית בשיעור של 0.06% וניצב ברמת 4.622 שקל. עיני המשקיעים נשואות כעת להחלטתו של נגיד בנק ישראל באשר לגובה הריבית הבסיסית במשק שתפורסם מחר.
בקרב כלכלני השוק אין תמימות דעים בהערכותיהם. חלקם סבורים כי הנגיד יותיר שוב את הריבית על כנה ברמת 4.5% וחלקם סבורים כי יעלה אותה בשיעור של 0.25%. מצד אחד הנתונים הכלכליים תומכים בהותרת הריבית על כנה. אך מנגד, העלייה ברמת אי הוודאות הפוליטית שנוצרה מאז אשפוזו של אריאל שרון, ובנוסף, הרצון לשמור על פער ריביות חיובי לטובת הדולר תומכים בהעלאה של הריבית.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל ייסחר במגמה מעורבת, אך בטווח שערים צר יחסית. בשוק ממתינים להתפתחויות בזירה הפוליטית בישראל, לקראת הבחירות ההולכות וקרבות. בנוסף, בשבועיים הקרובים הריביות חוזרות למרכז הבמה. בשבוע הבא יקיים בנק ישראל את ישיבתו המוניטרית והדעות חלוקות לגבי ההחלטה שתתקבל, בין הותרת הריבית ללא שינוי לבין העלאתה ברבע אחוז. שבוע אחר כך הפד צפוי להעלות את הריבית הדולרית ברבע אחוז נוסף, לרמה של 4.5%.
בטווח הארוך מעריכים בבנק, כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות. השקל צפוי לקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים: המשך זרימת הון לישראל על ידי משקיעים זרים על רקע המדדים הכלכליים החזקים בישראל, שמצליחה לקזז ויותר את העלייה המתמשכת שנרשמה בהשקעות של ישראלים בחו"ל, ותחזיות של בתי השקעות ובנקים גדולים ברחבי העולם, כי בשנת 2006 צפויה מגמה של היחלשות בשער הדולר מול האירו בשוק הבינלאומי, שצפויה ללחוץ כלפי מטה גם את שער הדולר מול השקל.
בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי סבורים, כי המדדים הנמוכים האחרונים שפורסמו והתחזיות לאינפלציה העומדים במסגרת יעד יציבות המחירים של הממשלה אינם מחייבים העלאות ריבית נוספות. עם זאת, אלו עשויות להתרחש על מנת לשמור על פער ריביות חיובי בין ישראל לארה"ב (שצפוי להיסגר בסוף החודש לאחר העלאת הריבית בארה"ב) ועל ידי כך למנוע פיחות משמעותי בשקל.
להערכתם, בעוד שבטווח הקצר תתכן תנודתיות לנוכח האירועים הפוליטיים, הרי שעל רקע התבהרות המפה הפוליטית, היציבות המדינית-הבטחונית והמשך הצפי האופטימי לגבי כלכלת ישראל בשנת 2006, המסחר בשקל-דולר צפוי להמשיך ולהתאפיין ביציבות יחסית, כאשר למרות פער הריביות הנמוך בין ישראל לארה"ב השקל יתמך על ידי זרמי ההון לישראל ומגמות המסחר בדולר בעולם.
לדברי כלכלני הבנק, בעוד שבטווח הקצר יתכן מסחר תנודתי על רקע האירועים האחרונים, הרי שטווח הארוך יותר המשך זרם ההשקעות הזרות לישראל, מדיניותו האקטיבית של בנק ישראל ומגמות המסחר במט"ח בעולם צפויים לשמור על חוזקה יחסית של השקל.
מחדר המסחר של פורקסיה נמסר, כי המטבע האמריקאי המשיך לחפש כיוון בסופ"ש גם בשוק המקומי. לדבריהם, השוק בעמדת המתנה לגובה הריבית, וכי להערכתם "הכלכלית" אין לו סיבה לשינוי. האלמנט המרחף על החלטתו הינו פער הריביות הצפוי להצטמצם בסוף החודש וכניסת המשק לתקופת מה של אי וודאות(פוליטית, בטחונית, בריאותית). בהינתן אלה, צופים בפורקסיה כי השוק המקומי "יעקוב" אחר עמיתו מעבר לים, ויתנהל בהתאם להתפתחויות העולמיות. בגיפט מדגישים כי המטבע האמריקאי יתמך מאי הוודאות בשווקים, ומכניסת שחקן נוסף (חמאס) לזירה המדינית
לדברי כלכלני גיפט, קיימת דריכות מסויימת לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל ביום שני הקרוב. להערכתם ההחלטה להעלות את הריבית ב-0.25% לא תביא לתיסוף ניכר של השקל בגלל החרפת אי- הוודאות הפוליטית והבטחונית.