עו"ד אביגדור דורות: הרפורמה במע"מ אפשרית וכדאית

לדבריו, ניתן לצמצם את הרפורמה לביטול מע"מ על מוצרי מזון בסיסיים בלבד. מציין כי במשך עשרות שנים קיים מע"מ 0% על ירקות ופירות והשיטה עובדת ללא בעיות מיוחדות
דרור איטח |

ראש הממשלה, אריאל שרון, הציע אתמול לבטל את המע"מ על מוצרי מזון וזאת על מנת להקל על השכבות החלשות שמרבית סל הצריכה שלהם מורכב ממוצרי מזון. הצעתו של ראש הממשלה זכתה לתגובות רבות הן לחיוב והן לשלילה.

מומחים למיסוי טענו תקפו היום את ההתנגדות של האוצר למהלך תוך טענה כי הרפורמה הזו אפשרית וכדאית, ואין לפסול אותה רק בגלל אי נוחות של האוצר ורשות המיסים לאכוף אותה.

לדברי עו"ד אביגדור דורות, מומחה למיסוי, בישראל עומד המע"מ על מוצרי מזון על 16.5% בעוד שברוב מדינות אירופה קיים מע"מ מופחת על מוצרי מזון. כך לדוגמא באיטליה וספרד עומד המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים על 4%, בפורטוגל על 5% בצרפת על 5.5%, בהולנד ובלגיה על 6% ובגרמניה על 7%.

עו"ד דורות מוסיף כי במדינות אילו קיים מע"מ דיפרנציאלי, כאשר על מוצרי יוקרה משלמים גם מע"מ של 22% ויותר אך בכל הקשור למוצרי מזון בסיסיים המע"מ מופחת והשיטה הזו עובדת כבר שנים ומוכיחה עצמה. לדבריו גם בישראל, במשך עשרות שנים קיים מע"מ 0% על ירקות ופירות וזאת כתוצאה מלחצים שהפעיל בזמנו הלובי החקלאי וגם כאן השיטה עובדת ללא בעיות מיוחדות ואזרחי ישראל יכולים להנות מירקות ופירות במחירים ללא מע"מ.

לדבריו, ההתנגדות של האוצר נובעת מהחשש שביטול המע"מ על מוצרי מזון יפתח פתח לרמאויות כאשר סוחרים ינסו להסוות מכירה של מוצרים שחייבים במע"מ כמכירה של מוצרי מזון ובכך להתחמק מתשלום מע"מ על מוצרים שאינם פטורים ממנו. חשש נוסף, שלמרות הפחתת המע"מ, הסוחרים לא יגלגלו את מלוא ההנחה ללקוח, אך טענות אילו, גם אם צודקות בחלקן, אינן מצדיקות התעלמות מוחלטת מהתועלת המיידית שיש לרפורמה לשכבות מעוטות היכולת בישראל.

עו"ד אביגדור דורות מוסיף כי, ההתנגדות של האוצר לחוסר אחידות בגביית המע"מ לא מובנת גם לאור העובדה כי מיסים עקיפים אחרים המונהגים בישראל כמו מס קנייה ומכס גם הם מיסים דיפרנצליים, כאשר עבור מוצרים מסויימים מוטל מס קנייה ומכס ועל אחרים לא. בניגוד ליבוא, שם האכיפה נתקלת בקשיים עקב העובדה שהמוכר נמצא בחו"ל ולרשות המיסים אין גישה ישירה לספקים בחו"ל, הרי שבמכירה בארץ יכולת האכיפה פשוטה יותר ואפקטיבית יותר.

לדבריו, ניתן לצמצם את הרפורמה לביטול מע"מ על מוצרי מזון בסיסיים בלבד, כדוגמת המוצרים הניתנים לפיקוח על המחירים על ידי משרד התמ"ת ( לחם אחיד, חלב ומוצרי חלב בסיסיים ועוד...) באותה מידה שהצורך לאכוף את פיקוח המחירים על מוצרים אילו לא מנע את קביעת המחיר האחיד שחיוני כל כך למשפחות מעוטות יכולת, כך אין החשש המוגזם מבעיות אכיפה, צריך לרפות ידיים מרפורמה חשובה זו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה