
מושגים בסיסיים בניתוח מערכות מידע
קורס ניתוח מערכות מידע הינו קורס שדרישות הקבלה אליו לרוב הן לאלו בעלי ידע בלתי פורמאלי במערכות מידע או למנהלי עסקים שרוצים לרכוש ידע נוסף. לאחר סיום קורס זה תכירו היטב את מחזור החיים של התוכנה, איך לבנות מסמכי איפיון ואיך ללוות פרויקט תוכנה מתחילתו ועד סופו. במאמר זה נכיר מספר מושגים בסיסיים שמומלץ להכיר לפני שניגשים ללמוד קורס במערכות מידע.
מחזור חיים לפיתוח תוכנה כל מוצר שמפותח בעולם ניתן לתעד במספר שלבים. שלבים אלה מכונים "מחזור חיים". גם בתוכנה קיימים שלבים קבועים על מנת להפיק מוצר מוגמר שיהיה איכותי מספיק. השלבים הקיימים בפיתוח התוכנה הם:
- שלב הייזום – הוגים את הרעיון הראשוני לתוכנה על בסיס זיהוי צורך או דרישה.
- שלב האיפיון – הכולל הגדרה של הרעיון וכיצד ניתן לממש אותו.
- שלב הניתוח – בחינה של המסכים השונים ושיפור האפיון.
- שלב העיצוב – תכנון המסכים השונים.
- שלב הקידוד – בניית הפתרון בשפת תכנות.
- שלב ההטמעה – התקנת התוכנה על שרת או מחשב, הדרכה על תפעול התוכנה ללקוחות (במיוחד אם מדובר בלקוחות חיצוניים שאינם מכירים את התוכנה).
- שלב התחזוקה – תיקון התקלות ושיפורים שונים.
מסמך ייזום כפי שציינו לעיל במסגרת הגדרת מחזור החיים של התוכנה השלב הראשון כולל הגיית רעיונות ליצירה של מערכת חדשה המסוגלת לפתור צורך של אדם, ארגון או אפילו מדינה. מערכת זו יכולה להיות גרסה מחודשת למערכת קיימת או רעיון חדש לחלוטין שנהגה ואינו מבוסס על תוכנות בהם הארגון השתמש בעבר.
במסמך יזום מפורט מוגדרים לא רק הרעיונות הכלליים לפונקציות שהמערכת תמלא אלא גם את ההנחה הראשונית בדבר כמות המשאבים שהיא תצרוך, התקציב שיוקדש לפיתוחה ובעיות או שיקולים שיש לקחת בחשבון לפני שמפתחים את התוכנה. לדוגמה, אם רוצים ליצור תוכנה בה כל פרטי התלמידים במערכת החינוך כיום – שיקולים שיכולים להיות רלוונטיים הם אבטחה, משיכת הנתונים ממסדי נתונים קיימים וטיוב של הנתונים.
- "שרי החינוך באים והולכים ובשביל שלא תהיה שביתה הם נותנים עוד כסף"
- טסלה מבקשת לאשר חלוקת מניות הטבה בשיעור של 3 ל-1: איך תגיב המניה?
אפיון אפיון המערכת מתבצע ברמה מפורטת יותר ממסמך היזום. הוא נכתב בדרך כלל על ידי אדם או חטיבה בעלי ניסיון טכנולוגי מעשי. בדרך כלל מסמך האפיון יהיה השלב הבא אחרי מסמך היזום ויכלול את מכלול הפתרונות שיסופקו לכל אחת מהדרישות שהופיעו במסמך זה.
לרב, נפגוש אפיון טכנולוגי ואפיון כללי הכוללים גם תיאור מלא של מערכות המידע הקיימות תוך בחינת אפשרות שימוש בחלק מהן או החלפתן במערכת המידע החדשה.
מידול לוגי מידול לוגי מייצג בצורה חזותית את הקשרים בין הנתונים השונים המתקבלים במערכת. בדרך כלל מודל זה יהיה חלק מתכנון בסיס הנתונים במערכת המידע. לעתים, ילווה המודל הלוגי גם בסכמה של מסד הנתונים תוך הגדרת השדות המשמשים כמפתחות ומקשרים באמצעות מפתחות זרים עם טבלאות אחרות.
לסיכום, תחום מערכות המידע הוא תחום מרתק המשלב בתוכו הן מודלים תאורטיים והן יישום מעשי של תהליך פיתוח מערכות מידע חדשות או שדרוג של מערכות קיימות. ניתן ללמוד מושגים אלה ומושגים רבים נוספים בהרחבה במהלך קורס ניתוח מערכות מידע.