תגובות לריבית: "מדיניות הפחתת הריבית לא יעילה, צפויה עליה באבטלה"
התגובות להחלטת הריבית של בנק ישראל היום לא מאחרות לבוא. כלכלנים רבים העריכו טרם הפרסום שהריבית לא תשתנה, וזה אכן קרה. בהודעת בנק ישראל נכתב כי "בחודש האחרון נבלמה מגמת הייסוף בשער החליפין של השקל, ובמונחי שער החליפין האפקטיבי השקל נחלש ב-1.5%", כלומר ההפחתה הקודמת מספיקה בינתיים.
"החלטת הריבית לחודש נובמבר של בנק ישראל נכונה ומתבקשת שכן הפחתת ריבית שנייה ברצף הייתה מקטינה את גמישות הפעולה העתידית של בנק ישראל ומייצרת תחושה לא רצויה של פאניקה לא ברורה אשר אינה נתמכת בנתונים הכלכליים", אמר יניב פגוט , האסטרטג הראשי של קבוצת איילון בתגובה להחלטה.
"המדיניות המוניטארית של בנק ישראל המיועדת לעידוד הצמיחה והחלשת השקל מתנהלת וצפויה להמשיך ולהתנהל בטווח הנראה לעין בתנאים דה לוקס של אינפלציה אפסית ולפיכך בתרחיש של ירידת מדרגה בפעילות הכלכלית יוכל בנק ישראל להפעיל את כלי הריבית מבלי להגיר זיעה ולהסתכן בליבוי הלחצים האינפלציונים במשק", הוסיף פגוט. גם אורי גרינפלד , מנהל מחלקת המאקרו בבית ההשקעות פסגות, אמר ש"מי שקונה את התזה ששלוש הפחתות הריבית האחרונות של בנק ישראל נבעו רק מהתחזקות השקל לא צריך להיות מופתע בכלל מההחלטה לעצור את מגמת ההפחתות, שכן מאז החלטת הריבית בסוף ספטמבר השקל נחלש ב-1.4%. גם מי שלא קונה את התזה הנ"ל לא באמת צריך להיות מופתע, בחודש לא חל שום שינוי מהותי בכלכלה ולכן בנק ישראל מעדיף להמתין ולראות כיצד הפחתות הריבית משפיעות, אם בכלל, על המשק".
"גם בהסתכלות קדימה", מוסיף גרינפלד, "שער החליפין ימשיך להערכתנו להיות הגורם העיקרי שישפיע על החלטות הבנק. כיוון שהאינפלציה בשליטה והצמיחה צפויה להישאר בטווח של כ-3%-2.5% (ללא תרומת הגז) רמת הריבית הנוכחית מהווה מדיניות מספיק מרחיבה. עם זאת, במידה והשקל יחזור להתחזק יתכן כי בבנק ישראל, תחת הנגידה החדשה, יפעלו בכלים חדשים (כולל לחץ על האוצר) במטרה להחליש את השקל".
"המדיניות המוניטרית לא מספיקה כדי להתמודד עם האתגרים במשק"
"החלטת הריבית לא הפתיעה" כותב יונתן כץ , הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון. "לאחר הורדת ריבית רק לפני חודש בנק ישראל מעדיף להמתין ולבחון את השפעת הריבית הנמוכה על המשק. יחד עם זאת, גברו הסיכויים להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים , זאת בשל הרכב הוועדה המוניטרית החדשה הכוללת את קרנית פולג ונתן זוסמן, בעלי דעות מוניטריות יוניות dovish , עם דגש על עידוד הצמיחה".
"לאחר הפחתת הריבית בחודש הקודם נראה כי מדיניות הפחתת הריבית הגיעה לכדי מיצוי, וכי הריבית צפויה להישאר ברמה הנוכחית במהלך החודשים הקרובים", כך אומר רו"ח אהוד רצאבי , נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים בישראל, בעקבות החלטת בנק ישראל.
רצאבי מציין כי "ברבעון הבא צפויה עלייה באבטלה", ומדגיש כי "המדיניות המוניטרית איננה מספיקה כדי להתמודד עם האתגרים של המשק, ולכן על המדינה לבצע צעדים משלימים לעידוד העסקים הקטנים והעצמאים כדי למנוע גידול באבטלה".
שמואל בן אריה , מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי, אומר כי "לאור העובדה שאין לחצים אינפלציוניים ותחזיות הצמיחה נחלשות בעקבות הפגיעה האנושה ביצואנים הסובלים משער דולר-שקל נמוך, היה ניתן להוריד את הריבית במשק. אך נדמה שקרנית פלוג שומרת על נשק זה לעתות משבר חריפות יותר. הורדת ריבית צפויה במידה והאינפלציה תמשיך להיות נמוכה ושער השקל-דולר יישאר נמוך".
- 7.avi 29/10/2013 13:49הגב לתגובה זומשהו יכול להסביר לי כיצד מתרחש התהליך שכל זמן שבנק ישראל קונה דולרים על מנת לעלות את שער הדולר באים ספקולנטים ומיד מורידים את השער, כיצד זה מתרחש והאם בנק ישראל כל כך חלש למצא פתרונות נוספים להעלות את שער הדולר? כל הכלכלנים מודים שיש להעלות השער ולעזור ליצואנים.
- 6.אולג 29/10/2013 11:15הגב לתגובה זוובמקום, אנחנו חיים את החיים האישיים והקטנים שלנו, והמאקרו לא קשור אלינו כלל. המצב כאן חרא. רע. רמת החיים יורדת כבר במשך עשורים שלמים. מה אכפת לנו מהמאקרו שלך? מהגרפים שלך? מכמה כסף יש בגדול, ומה התוצר, וכמה יש הכנסה ממיסים. הכל שטויות. העם לא חיי על גרפים יפים.
- 5.עגבנייה 10 שח 29/10/2013 09:02הגב לתגובה זושקר
- 4.יואב 28/10/2013 22:23הגב לתגובה זוזה מאוד פשוט. כשצריך לבדוק מוצר פעמיים ולא מקבלים בדיקות אירופאיות. לא נכנסים לשוק יבואנים קטנים שיכולים לנגוס בגדולים ולהתחרות על מחיר. לכן המחירים גבוהים. הפתרון שעשו ויעשו ישראלים רבים זה קניייה באינטרנט. אלא שאז הכסף נשאר בחו"ל ואין מע"מ. לכו לדואר ותראו כה חבילות מגיעות מח"ול. כדי שיקנו בארץ חייבים להוריד את החסם הזה. ואז המחירים ירדו פלאים והתחרות תגבר. אלא שמי שמטרפד את זה אלה שני הליצנים עייני ושלי שדואגים ל1000 עובדים במקום ל8 מיליון אזרחים.
- 3.איציק ר 28/10/2013 20:21הגב לתגובה זוהנדל"ן המנופח, הדולר הנמוך, מעמד הביניים , המחירים היקרים ללא הצדקה, מונופולים וקרטלים, כמה זמן אפשר ללחוץ על האזרחים במיסים מכל עבר. אז את מי זה מעניין אם הריבית תרד או תעלה ברבע אחוז. ובהצלחה לנגידה החדשה.
- 2.מוטי 28/10/2013 20:05הגב לתגובה זומסיתים, מדיחים, שוביניסטים ורמאים שכמוכם!
- 1.טלטל 28/10/2013 19:59הגב לתגובה זוהנזק ליצוא בלתי הפיך ואיתו נזק אדיר לכלכלת המדינה.תוך פיטורים ונדידת כסף ומוחות אל מיחוץ למדינה. הטימטום חוגג