
מניות השבבים מזנקות: ההתקדמות בשיחות הסחר מקפיצה את אנבידיה ואינטל - ומה קורה במניות הישראליות?
נובה, קמטק וטאואר בעליות; מה מחיר היעד של נובה?
מניות חברות השבבים המובילות, כולל אנבידיה, אינטל ומארוול טכנולוג'י, מזנקות במסחר המוקדם, לאחר שארצות הברית וסין הסכימו להפחית את רוב המכסים שהוטלו ביניהן, תוך המשך שיחות הסחר. ההסכם הזמני נתפס כצעד משמעותי להפגת המתיחות הכלכלית, ומעניק דחיפה משמעותית לתעשיית השבבים שנפגעה מאוד ממלחמת הסחר במקביל להטלת מכסים גבוהים ומגבלות על ייצוא שבבים מתקדמים מארה"ב לסין.
מניית אנבידיה NVDA , יצרנית השבבים הגדולה בארה"ב במונחי שווי שוק, מזנקת ב-4.9% ל-122.4 דולר במסחר המוקדם. גם חברות שבבים אחרות רשמו עליות מרשימות: אינטל INTC מטפסת ב-4%, מארוול MRVL קופצת ב-8%, וסופר מיקרו, המתמחה בשרתים לענן, מוסיפה כמעט 7%. עליות נרשמות גם במניות השבבים הישראליות - קמטק, נובה וטאוואר. נובה פרסמה לפני ימים אחדים דוחות טובים, אבל תחזית יחסית פושרת להמשך, אבל האנליסטים עדיין מספקים לה מחיר יעד מרשים שעולה בממוצע בקרוב ל-40% ממחיר השוק.
נובה מזנקת בכ-8% במסחר המוקדם, קמטק מזנקת מעל 6% וטאואר במעל 4%.
NVMI
CAMT
TSEM
תעשיית השבבים, ואנבידיה בפרט, נמצאת במרכז המתיחות בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם. המרוץ לפיתוח בינה מלאכותית, הדורש חומרה מתקדמת ביותר, מתחמם, בעוד שרשרת האספקה של מעבדים תלויה במידה רבה בטייוואן – מקור פוטנציאלי נוסף למתיחות גיאופוליטית. כעת נראה שהמתיחות מופגת, השאלה אם זה יהיה לאורך זמן.
המכסים שהטיל ממשל טראמפ הכבידו על אנבידיה במהלך השנה, כאשר החברה אף לא יכלה לייצא את השבבים המתקדמים ביותר שלה לסין. כתוצאה מכך, מניית אנבידיה ירדה ב-13% מתחילת 2025, אם כי היא עדיין גבוהה ב-29% בהשוואה לשנה קודם. על פי דיווחים מטייוואן, אנבידיה העלתה את מחירי יחידות העיבוד הגרפי שלה ב-25% כדי לקזז את עלויות המכסים.
ההסכם הנוכחי, גם אם זמני, מחזק את הביטחון בקרב משקיעים כי תעשיית השבבים תוכל להתאושש מהמכשולים שהציבו המכסים. עם זאת, אנליסטים מזהירים כי היציבות תלויה בהתקדמות המו"מ בחודשים הקרובים, שכן חוסר ודאות גיאופוליטי עלול להמשיך להשפיע על השווקים. בינתיים, העליות במניות אנבידיה, אינטל, מארוול וחברות נוספות מסמנות תקווה להתאוששות בתעשייה.
בימים האחרונים ממשל טראמפ עדכן כי הוא מתכנן לשנות את הכללים שהנהיג ממשל ביידן לגבי ייצוא שבבים מתקדמים המבוססים על בינה מלאכותית. לפי דוברת משרד המסחר האמריקאי, התקנות שנקבעו בעידן ביידן נחשבות למסורבלות מדי ומעכבות חדשנות אמריקאית. השינוי המתוכנן עשוי לכלול ביטול החלוקה לרמות (Tiers) בהן סווגו המדינות לצורך קביעת מכסות ייצוא שבבים, ויישום מדיניות פשוטה יותר שתאפשר גמישות רבה יותר בשיווק שבבים לשווקים בינלאומיים.
התקנות הנוכחיות, שהותוו בימיו האחרונים של ממשל ביידן, נועדו להקשות על סין
וגוש המדינות העוינות להשיג שבבים מתקדמים שיכולים לשפר יכולות צבאיות. התקנות חילקו את העולם לשלוש רמות: הראשונה כללה 17 מדינות וביניהן טייוואן, שיכלו לרכוש שבבים ללא הגבלה; הרמה השנייה כללה כ-120 מדינות עם מגבלות על היקף השבבים; ואילו הרמה השלישית כללה את סין,
רוסיה, איראן וצפון קוריאה, שחסומות לחלוטין מלקבל את השבבים. כעת, ממשל טראמפ סבור שהמודל של חלוקה לרמות הוא מסובך מדי ובלתי ניתן לאכיפה. במקום זאת, השינוי המסתמן יכלול משטר רישוי עולמי המאפשר הסכמים בין ממשלות לצורך הגדרת מדיניות ייצוא פרטנית. הרעיון הוא לפשט
את התהליך ולאפשר לחברות אמריקאיות, כמו אנבידיה, להרחיב את המכירות הבינלאומיות שלהן.