בנק ישראל: יציבותם הכלכלית של משקי הבית עלתה ב-04'

כלכלני הבנק מדווחים כי נטל האשראי על המשפחות ירד במהלך השנה שעברה. אך רמתו נותרה גבוהה במונחים היסוריים, והיא עדיין מבטאת כושר פירעון נמוך. הגברת שיעור החסכון עשויה לפתור את הבעיה
חזי שטרנליכט |

בבנק ישראל מפרסמים היום דיווח הסוקר את היציבות של משקי הבית בישראל. המחקר המלא ייחשף בסוף החודש, אך היום מובאים חלקים מהעיקרים שלו. מהמסמך עולה כי ב-2004 נרשם שיפור באיתנות הפיננסית של משקי הבית, שהתבטא בירידה של נטל האשראי, בגידול הצריכה ובעצירת מגמת הירידה של שיעור החיסכון. ואולם, השיפור, פרי העלייה בשכר הריאלי ובתעסוקה, לא הקיף את כל שכבות האוכלוסייה. נטל האשראי, כלומר כמה מלווים משקי הבית מהבנקים ביחס למשכורות שהם מרוויחים, שבבנק ישראל התייחסו אליו כאל אינדיקטור לכושר הפירעון של משקי הבית, ירד השנה ב-1.5 נקודות אחוז, לאחר שאשתקד נעצרה מגמת עלייתו. למרות שיפור זה, רמתו מאז שנת 2001, כ-70%, עדיין גבוהה במונחים היסטוריים, ולכן מבטאת כושר פירעון נמוך.

בבנק ישראל הוסיפו וציינו כי השיפור באיתנות הפיננסית של משקי הבית מוצא את ביטויו גם בעצירת מגמת הירידה בשיעור החיסכון הפרטי מתוך ההכנסה הפנויה בשנתיים האחרונות. חזרה לשיעור חסכון גבוה תאפשר למנוע עלייה בנטל האשראי של משקי הבית בתקופה של שפל וירידה בהכנסה הפנויה בעתיד, ולכן תחזק את היציבות הפיננסית.

נטל האשראי ירד למרות גידול ריאלי של כחצי אחוז באשראי, וזאת בזכות עלייה של 4.8% בהכנסה הפנויה. ההכנסה הפנויה לנפש גדלה השנה ב-2.8%, לעומת 2.5% אשתקד, לאחר ירידה חריפה בת 6.6% ב-2002. בכך חזרה ההכנסה לנפש לרמה של 1999 ו-2000.

עם זאת, גידול ההכנסה הפנויה השנה, ובעקבותיו גם השיפור בנטל האשראי, לא הקיף את כל שכבות האוכלוסייה. כך, למשל, גדלו הכנסות המועסקים, הודות לעליית השכר הריאלי, ואילו הכנסות הבלתי מועסקים ירדו, בעטיו של צמצום תשלומי ההעברה. נוסף על כך, גידול השכר בענפים הסחירים היה גבוה מזה של העובדים בענפים הלא-סחירים.

ביטוי להבדלים בין שכבות האוכלוסייה בגידול ההכנסות נמצא בנתוני משקל החוב הבעייתי בסך האשראי הבנקאי לאנשים פרטיים: משקל זה נותר השנה ללא שינוי, למרות גידול ההכנסה הפנויה והירידה של שיעורי הריבית במשק. זאת ועוד, משקלו של החוב הבעייתי באשראי לדיור, שהוא כשני שלישים מהאשראי לאנשים פרטיים, המשיך לגדול, תוך גידול של עומק הפיגור בפירעונותיו.

הצריכה הפרטית גדלה השנה בשיעור של 5.3%, לעומת 1.2% בכל אחת מהשנתיים הקודמות, שמשמעותם ירידה בצריכה הפרטית לנפש, בעיקר בשל גידול ההכנסה הפנויה. עם זאת, חלק ניכר מגידול הצריכה לא הופנה לביקושים מקומיים, ולכן גם תרומתו להתאוששות המגזר העסקי ולהגברת איתנותו הפיננסית הייתה צנועה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה