יואב תורג'מן מנכ"ל רפאל, צילום: דוברות רפאליואב תורג'מן מנכ"ל רפאל, צילום: דוברות רפאל

מנכ"ל רפאל: "פרויקט הלייזר הוא העתיד"

יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל על היירוטים של הטילים מאיראן, על השקעה בסטארטאפים, שיתוף הפעולה עם אלרון וגם - מה יהיו המערכות שיגנו עלינו מפני הדור הבא של הטילים - טילים היפרסונים? 

תמיר חכמוף | (2)

מנכל רפאל, יואב תורג'מן דיבר היום גם על "רפאל השנייה". אנחנו מכירים אותה כחברה ביטחונית שמספקת לנו הגנה - כיפת ברזל זו המערכת שלה, שמנעה את מותם של אלפי אזרחים. לצד אלביט מערכות ותעשייה אווירית, החברות האלו הוכיחו עליות טכנולוגית מרשימה שכמובן עזרה לצבא לנצח בחזיתות השונות. הפעילות הביטחונית היא "רפאל הראשונה", אבל יש גם פעילות אזרחית - "רפאל השנייה". המטרה של רפאל האזרחית היא להפוך יישומים צבאיים וביטחוניים ליישומים אזרחיים. זה מצליח, אבל זה לא עיקר הפעילות.

רפאל שותפה עם אלרון אלרון 5.84%  ב-RDC שאחראית על הפיכת הרעיונות הביטחוניים לאזרחיים, כשהדוגמה הכי טובה לכך היא חברת גיוון אימג'ינג שהוקמה לפני 30 שנים ועשתה אקזיט ענק לפני בערך 16 שנים. החברה השתמשה בטכנולוגיה צבאית כדי לספק לעולם הרפואה פתרון - מצלמה זעירה שנכנסת לגופנו ובודקת את המעי. יש יכולות נוספות שתורגמו לאקזיטים בתחום וכעת רפאל ואלרון מציגים את החזון בתחום לשנים הבאות. הפעם זה משולב, מעבר לזרימת רעיונות, פיתוח ומידע מהתחום הצבאי לאזרחי, הכוונה היא לייצר אצל אלרון קרקע לסטארטאפים בתחום הטכנולוגיה לצרכים צבאיים שיקבלו מעטפת ועזרה מרפאל.

יואב תורג'מן ומנכ"ל אלרון, יניב שניידר הציגו את הפעילות של רפאל ואלרון ואת החשיבות של העבודה המשותפת. שניידר היה עד לפני חצי שנה מנהל מרכז הפיתוח של רפאל והוא מביא שינוי לאלרון, קרן הון וותיקה שעוסקת בסייבר ומכשור רפואי כשבכוונתו להעמיק את הפעילות בתחום הדיפ-טק והדיפנס-טק. 


תורג'מן הציג את רפאל ויכולותיה הטכנולוגיות הברורות -  "אנחנו עושים דיפנס טק כבר 77 שנים. הדרך לקיים את המדינה היא דרך חדשנות טכנולוגית. ההמצאות של רפאל מהעבר נראים גם היום מודרניים לחלוטין. רפאל הוקמה כדיפטק. רפאל היא שילוב מיוחד של מכון מחקר שעוסק בפיזיקה בסיסית ועד ולמערכות מורכבות".

"החזון של רפאל הוא לא להיות החברה הכי רווחית בעולם, אלא להביא מדע שיהיה נדבך משמעותי בביטחון המדינה. אנחנו מפתחים את הטכנולוגיה עוד לפני שמקבלים את התקציב והאישור לפתח אותה, כדי להיות בקדמה הטכנולוגית. אנחנו לא עושים דברים שכולם עושים, אלא דברים שאין לאף אחד בשוק. כמו הלייזר, אנחנו היחידים שעושים את זה. גם כיפת ברזל, מדובר במיירטים בתקציב נמוך ממיירטים אחרים. כלומר פתרון אופטימלי לבעיה".

תורג'מן הוסיף שיש הערכה עצומה ליכולות של רפאל וזה מתבטא בשיתופי פעולה בינלאומיים. "ההערכה כלפינו היא לא בשל גודלנו, אנחנו לא מהגדולים בתעשייה, אלא בשל כושר ההמצאה ויעילות הפתרונות. מי שרואה בסרטונים של התקיפות מאיראן על ישראל את המיירטים, מבין עד כמה הטכנולוגיה מתקדמת. אנחנו עובדים עם מספר תאגידים כשותפים שווים בגובה העיניים, על פרויקטי הלייזר, אלו מערכות מאוד חשובות לעתיד".

"השנה אנחנו מצפים למכור ב-20 מיליארד שקל והצבר ההזמנות ימשיך לעלות ל-75 מיליארד שקל. אנחנו מגדילים את הוצאות המו"פ באופן שוטף, הגדלנו אשתקד ב-30% וזה יעלה גם השנה במספרים כאלו".

קיראו עוד ב"בארץ"

תורג'מן הציג גם פתרונות לחיל היבשתי, כמו את מעיל רוח, מערכת ההגנה האקטיבית היחידה בעולם - "אנחנו כבר בדור שלישי בעוד בעולם עדיין לא הצליחו לפתח את המערכת הבסיסית. אנחנו פועלים במספר רב של מערכות כשבכל תחום יש לרפאל מומחה שהוא ברמה בינלאומית. אנחנו פועלים במערכות באוויר ובחלל; פועלים באוויר, יבשה, ים ובדיגיטל. יש לנו מערכת מכ"מ אופטי שניתן לאכן אותה ללא שידור, היא המערכת היחידה בעולם שעושה דברים כאלה. יש מערכת בארה"ב שאמורה להתחרות אבל בסופו של דבר אנחנו מקבילים את ההזמנות האלה כי המערכות שלנו מתקדמות ומדויקות יותר. מערכות הלייזר מתחילות להיות מבצעיות והם הדור הבא של היירוט. קלע דוד עשה עבודה מדהימה במלחמות האחרונות".

תורג'מן ציין כי החברה אינה נחה על זרי הדפנה: "אנחנו עובדים על הדור הבא של מיירטים לאיומים של טילים בליסטיים היפרסונים, ואנחנו משכללים ומשביחים את המערכות הקיימות. כיפת ברזל לא נועדה לטפל בכטב"מים, אבל הצליחו להשמיש אותה לזה. "אנחנו בקרב למידה מול איראן ואסור לנו לקפוא על שמרינו. שיגרנו עשרות מיירטים עם מעל 90% אחוזי הצלחה. טילי חרב ופנתר, יירטו עשרות רבות של מטרות שהגיעו לישראל. נשק הלייזר, יכול להגיע עד ל-10 קילומטר עם יכולת מדהימה. אנחנו היחידים שיכולים לעשות את זה. יש לנו פתרונות מפני רחפנים, החל ממערכות מבוססות לייזר לגילוי רב שכבתי וליירוט. אנחנו מגיעים לאחוזי יירוט מאוד גבוהים במטרות שקשה ליירט".

חממה לסטראטפים עם ניסיון מוכח

"אנחנו תומכים בחברות בקבוצה, מאפשרים להם לשלב את המוצרים שלהם במערכות של רפאל, אנחנו מבחינתם גם שער לשווקים. אלרון מביאה מוניטין בשוק ההון סיכון, יכולות שיש מעט לגופים בישראל. מעודדת ותומכת בצמיחה מהירה ומחברת בין גופים לבין מומחים ולבין שותפים אסטרטגיים. היזמים מביאים רעיון חדשני שחורג מהטכנולוגיה הבסיסית עם יצירתיות וגמישות מחשבה. יש לנו שותפות ארוכה עם אלרון דרך RDC -  שהקימה חברות שהגיעו לשווי גבוה (אקזיטים מרשימים), כשהן צמחו גם תחת היכולות של רפאל ואנחנו נמשיך לגבות את החברות האלו ולשלב אותם אצלנו". 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 15/07/2025 14:26
    הגב לתגובה זו
    מאחורי הדברים מדובר בשנים של השקעה ופיתוח ליצירת יתרון טכנולוגי שכזה.מזל שישראל השכילה לפתח ולהשקיע בחברות כאלו חשוב לשמר אותן ואת כושר התחרות והאטרקטיביות מול ההיטק
  • 1.
    נגד הטילים האיראניים זה לא היה מספיק טוב (ל"ת)
    אנונימי 15/07/2025 13:21
    הגב לתגובה זו