פישר מסרב להיכנע בקרב על שע"ח, הצלחה או כשלון ישפיעו על שווקי האג"ח

סטנלי פישר הודיע אתמול אחה"צ על חיזוק הקרב שהוא מנהל על רמת שע"ח בישראל, המטבעות הזרים, ובראשם הדולר, סבלו מירידה של כ- 12% בשבועות האחרונים וזאת עקב החלשות הדולר בעולם וספקולציות בשוק ההון הישראלי על אפשרות להפסקת ההתערבות של הנגיד בשוק המט"ח עקב הגעת יתרות הבנק לכ- 50 מיליארד דולר, הרבה מעבר לרמה שהכריז עליה בנק ישראל לפני כשנה.

הנגיד נמצא במלכוד, כפי שרשמנו פעמים רבות, לירידת שע"ח ובעיקר לדולר יש השפעה הרסנית ארוכת טווח על המשק הישראלי אשר ניזון מיצוא, ענף אשר נפגע אנושות משילוב של המשבר העולמי וירידת שע"ח. ענף היצוא רשם במחצית הראשונה של 2009 ירידה בפעם הראשונה מזאת עשרות שנים. המשק הישראלי הנמצא בתוואי של גרעון גדל חייב את היצוא בכדי להצליח לייצר מנופי צמיחה לעתיד.

ההשפעה של שע"ח על שוק האג"ח היא רבה ובכמה רבדים, המשמעותי בהם הוא השפעה על הציפיות לאינפלציה. ירידת שע"ח הביאה לתחושה שאולי תהיה ירידה בקצב האינפלציה, הדפסת הכסף של פישר בכדאי לממן רכישת מט"ח תביא בסופו של דבר לעליה בקצב האינפלציה, ובכך לא יוכל להימנע עוד בנק ישראל לאורך זמן בהשארת הריבית ברמת 0.5%, ויאלץ להתחיל לעלות את הריבית. עליה בריבית תביא איתה בסופה עליית תשואות בשוק האג"ח, דבר שיוביל להפסדי הון לאלו המשקיעים באג"ח בריבית קבועה לטווחים ארוכים.

בכל מקרה, מדובר על השפעה משמעותית למשק הישראלי ולשוק האג"ח, נגיד בנק ישראלי רואה חשיבות משמעותית ליציאת המשק הישראלי מהמיתון תחילה, והכלי המשמעותי ליציאה כזו הינו שע"ח שיאפשר למשק להיות תחרותי. מאוחר יותר, לאחר היציאה מהמיתון, יחל פישר להילחם עם תופעות הלוואי של מלחמה זו.

מהמתרחש בשווקים:

האג"ח הממשלתיות מסוג שחר סיימו במגמה מעורבת עם נטייה לירידות קלות, ואג"ח מסוג גליל סיימו את היום בעליות קלות.

באג"ח הקונצרני אנו רואים המשך יציבות במדדי התל בונד, הסיבה שמדדים אלו נשארים יציבים ובמגמה חיובית נעוצה בהמשך הכניסה המאסיבית של הציבור לאפיק השקעה זה, בין עם ישירות דרך תעודות סל ובין עם בעקיפין דרך קרנות שמתחיבות לקנות אג"ח אלו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה