איילת ניר: "אם סטנלי פישר לא היה מוריד ריבית הוא היה מוצא את עצמו עם דפלציה במשק"

הכלכלנית הראשית ב-IBI: "אני צופה מיתון במשק הישראלי, כלומר שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש. ההחלטה של בנק ישראל היא רק יריית פתיחה הכל תלוי במה שיקרה בכלכלה האמריקנית"
שהם לוי |

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר החליט היום בצעד מפתיע להוריד את הריבית במשק ב-0.5%, זאת בעקבות ההידרדרות במצב הכלכלי בעולם וההשפעה הצפויה בתוך כך על המשק הישראלי.

הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות IBI אומרת היום בשיחה עם Bizportal: "זה לא מפתיע שפישר יפחית את הריבית מה שמפתיע יותר הוא העיתוי. בנק ישראל אמר שהוא יפעל לתמוך בתעסוקה ובצמיחה, אם תהיה יציבות מחירים. אם מסתכלים על מחירי הסחורות אז יש ירידה חדה, זאת עובדה שתומכת בהורדת ריבית. ציפיות האינפלציה נמוכות יותר ואנחנו כבר בהאטה אפשר לראות את זה טוב בגביית המסים. מכל הבחינות לא היה מי שיחלוק שהאינפלציה תעלה בטווח הקצר אבל תרד בטווח הארוך יותר ואז בנק ישראל יכול לעסוק ביציבות הפיננסית".

ניר מציינת עוד: "הערכנו בתחזיותנו שמוקדם מאשר מאוחר מדי להוריד את הריבית. אם סטנלי פישר לא היה מוריד ריבית הוא היה מוצא את עצמו עם דפלציה במשק".

ניר מאמינה כי תחזיות הצמיחה של משרד האוצר ושל בנק ישראל לשנה הקרובה מעט רחוקות מהמציאות: "אני צופה מיתון במשק הישראלי, כלומר שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש במשק".

נדגיש כי בשונה ממדינות אחרות בהן קצב גידול האוכלוסיה הוא נמוך ואף שלילי, בישראל מקובל להתייחס לצמיחה לנפש ולא לצמיחה האבסולוטית היא מאחר וקצב גידול האוכלוסיה הוא כ-1.7% לשנה.

את תחזיותיה מסבירה הכלכלנית הראשית ב-IBI בנתוני הצריכה הפרטית, ניר אומרת שזו צמחה בקצבים מאוד מהירים בשנים האחרונות. "הצפי הוא שהאבטלה תגדל, הפגיעה בתחושת העושר תביא את האנשים לצרוך פחות" מדגישה ניר.

"זה לא רק הירידות בבורסה זה גם החסכונות העתיד הכלכלי של האזרחים הוא בערפל. מי שהצריכה שלו הייתה מבוססת על אשראי יפחית אותה. ההשקעות צפויות לצמוח בקצב נמוך. אפילו רכישה של כלי רכב לעסקים זו השקעה וחברות לא ימהרו להוציא כספים במצב הנוכחי", מוסיפה ניר.

רכישות המט"ח של פישר - "הרכישות של פישר זולות מבחינה היסטורית

פישר הודיע היום בבוקר שייתכן שהוא ימשיך לרכוש מט"ח מעבר לתוכנית הראשונית. נציין ששתי ההודעות הביאו להאצת הפיחות היומי בשקל.

"רכישות המט"ח מגבירה את היציבות הפיננסית, הרכישות הן זולות יחסית להיסטוריה לאור ההשלכות. בנק ישראל יצא עם התוכנית, אלא שבפועל המציאות הביאה את פישר להגביר את קצב הרכישות יתרות המטח. אחד החששות שהעלנו בסקירות הקודמות הן שהפסקת הרכישות תביא לייסוף", כך מציינת הכלכלנית הראשית ב-IBI.

בשורה התחתונה אומרת ניר: "ההחלטה של בנק ישראל היא רק יריית פתיחה, הכל תלוי במה שיקרה בכלכלה האמריקנית, ואם האינפלציה בישראל תתכנס לטווח היעד. הריבית הנמוכה טובה לאיגרות החוב הארוכות. אנחנו רואים איגרות חוב של אותו מנפיק קונצרני בעלות מחמ"ים שונים שנסחרות בתשואות דומות וזה מעיד על עיוות בשוק. מי שיש לו אורך נשימה יכול לעשות בונד פיקינג".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה